LISTAREA ELECTRICA AIE: "Europa, ameninţată de o criză a electricităţii"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 iunie 2014

AIE: "Europa, ameninţată de o criză a electricităţii"

Preţurile en-gros din domeniu sunt prea scăzute ca să încurajeze investiţiile, conform unui raport al agenţiei

Europa este ameninţată de pericolul unei crize a energiei electrice în condiţiile în care preţurile en-gros din domeniu sunt prea scăzute ca să încurajeze investiţiile în noi centrale termice, avertizează Agenţia Internaţională a Energiei (AIE).

Conform unui raport publicat luna aceasta de AIE, industria de profil din regiune are nevoie de investiţii de peste 2.000 de miliarde de dolari până în 2035, respectiv de o capacitate nouă de generare de aproape 100 de gigawaţi pe segmentul centralelor termice, până în 2025. Raportul menţionează că preţurile electricităţii sunt, acum, cu peste 20% mai mici decât nivelul necesar să stimuleze investiţiile.

"Investiţiile necesare menţinerii siguranţei sistemului de electricitate din Europa nu par că se vor materializa pe construcţia actuală a pieţelor de electricitate", remarcă AIE, precizând: "Dacă această situaţie va persista, siguranţa livrărilor de electricitate din Europa va fi supusă riscului".

Asta, în situaţia în care centralele termice pe gaze naturale, care reprezintă 14% din capacitatea instalată din Uniunea Europeană, au fost inactive, închise sau au riscat să fie închise la finele lui 2013, dat fiind că societăţile de utilităţi se orientează pe cărbune, conform Centrului Internaţional pentru Informare în sectorul Gazelor Naturale (Cedigaz). Potrivit acestuia, Europa este supusă riscului pierderii unei treimi din capacitatea de generare a electricităţii din gaze şi cărbune.

AIE consideră că, în situaţia dată, soluţia este reprezentată, în parte, de sporirea veniturilor centralelor termice, însă aceasta ar putea însemna preţuri mai mari pentru consumatori. "Această situaţie evidenţiază dificultăţile cu care se confruntă responsabilii europeni în condiţiile în care încearcă să facă progrese atât în asigurarea securităţii energetice, a sustenabilităţii mediului, cât şi a competitivităţii economice", scrie raportul AIE.

E.ON: "Obiectivele UE privind politica energetică au fost compromise"

Conducerea E.ON SE, cel mai mare producător german de utilităţi, a îndemnat, în primăvara acesta, Uniunea Europeană, să-şi îmbunătăţească politicile din sectorul energetic şi cel de mediu, considerând că actualul model a agravat criza de pe pieţele electricităţii, respectiv din industria de profil.

"Industria electricităţii din Europa rămâne angajată obiectivelor UE în materie: sustenabilitate, competitivitate şi securitatea livrărilor", spune Johannes Teyssen, director executiv al E.ON, adăugând, însă, că aceste obiective "au fost compromise". În opinia sa, "asistăm la o politică energetică ce a crescut emisiile de CO2, a scumpit facturile clienţilor şi a cauzat distrugeri majore industriei de profil".

Teyssen este de părere că Europa are nevoie de revizuirea politicilor astfel încât să se asigure că energia sa va fi "mai curată", în vreme ce preţurile vor rămâne "accesibile", iar livrările de energie electrică - "sigure".

În martie 2014, liderii UE au îndemnat statele membre să accelereze integrarea pieţelor electricităţii şi gazelor în vederea reducerii costurilor. Preţurile energiei electrice sunt, în unele regiuni din Europa, duble faţă de cele din SUA. Situaţia din Europa a fost generată de creşterea taxelor şi de costurile cu reţelele de distribuţie, potrivit Comisiei Europene.

În schimb, conducerea E.ON susţine că UE trebuie să creeze un climat coerent pentru viitor, în domeniul energetic.

SUA: 6% din capacitatea de generare va trebui închisă până la finele deceniului

Sectorul utilităţilor din SUA se află în mijlocul unei transformări în privinţa business-ului şi a tehnologiei. Într-un moment în care administraţia Obama încearcă să rezolve problema încălzirii globale, producătorii de utilităţi se grăbesc să-şi schimbe modalitatea de generare a energiei electrice de la centralele pe bază de cărbune la cele pe gaze naturale şi surse de energie alternativă.

Administraţia pentru Informaţie în Energie din SUA estimează că aproximativ 6% din capacitatea de generare a Statelor Unite va fi obligată să se închidă până la finele deceniului, ca să se alinieze standardelor de evoluţie şi reglementărilor în materie.

Aceste schimbări ar putea costa economia SUA 50 de miliarde de dolari pe an, în condiţiile în care se vor produce, în mod inevitabil, închideri de centrale pe cărbune până în 2030 şi vor fi eliminate 224.000 de locuri de muncă, potrivit Camerei de Comerţ a SUA.

În intervalul ianuarie - mai 2014, preţul energiei electrice germane cu livrare anul viitor (cotaţie de referinţă în Europa) a pierdut aproape 6%, atingând circa 34 de euro/megawatt oră, la Berlin, conform Bloomberg. Dacă va scădea şi în 2014, acesta va fi al patrulea an consecutiv cu declin pentru preţul în cauză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb