IPO-ul Electrica era o oportunitate extraordinară pentru BVB şi brokerii locali pentru atragerea de (mulţi) noi investitori în piaţă, consideră Florin Oprea, consultant pieţe financiare.
Domnia sa ne-a spus: "Statul îşi ţine promisiunile privind privatizările coloşilor, iese, în cazul Electrica, cu GDR-uri la Londra pentru o vânzare sigură, mai bifează un IPO şi trece mai departe pe lista de privatizări. De ce spun că "era o oportunitate"?
Observăm că tranşa investitorilor mici în cazul Electrica este de 7% - 12.403.212 acţiuni oferite.
Din Raportul Anual pe 2013 al BVB observăm că listarea Romgaz a fost primită cu mare interes în rândul investitorilor de retail, gradul de suprasubscriere fiind de peste 17 ori.
Ceea ce nu găsim în rapoartele BVB, şi ar fi interesant şi important de aflat, este numărul de conturi noi create în urma celor trei oferte importante din 2013: oferta publică secundară pentru 15% din Transgaz, şi IPO-urile pentru 10% din Nuclearelectrica şi 15% din Romgaz.
Şi în cazul IPO-ului Electrica, este important de analizat câţi noi investitori de retail atrage în piaţă listarea.
Potenţialul este unul imens. Conform datelor furnizate în prospect, Grupul Electrica are 3,335 milioane consumatori casnici cărora li se oferă în medie cam 3,7 acţiuni prin ofertă.
Câte conturi de investitori are BVB? Tot din Raportul pe 2013 al BVB aflăm că website-ul www.bvb.ro a avut în 2013 un număr mediu zilnic de 15.000 de vizitatori. Presupunem aşadar că sunt cel puţin 15 000 de investitori activi în piaţă.
Cu un potenţial de 3,3 milioane de clienţi, promovarea IPO-ului trebuia să fie una agresivă, intensă.
Cate conturi noi se vor deschide în urma IPO-ului Electrica ? Nu ştim sigur dacă vom afla.
Câte conturi noi se puteau câştiga printr-o abordare diferită a promovării ofertei? Un procent de 10% din potenţialul de 3,3 milioane înseamnă cam 330.000 de conturi noi. Ameţitor număr. 1% din potenţial înseamnă 33.000 de conturi noi, adică dublu faţă de cei 15.000 de presupuşi investitori activi ai BVB.
Ne dorim dezvoltarea pieţei de capital româneşti? Cred că răspunsul unanim ar fi afirmativ.
De ce nu folosim eficient (măcar) privatizările în acest sens?"
1. oferta e deja suprasubscrisa
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2014, 09:42)
de unde actiuni pentru cei 3.5 milioane de clienti electrica daca si asa, fara ei, a fost suprasubscrisa in cateva zile ?
cine vrea sa investeasca pe bursa nu are nevoie de reclama pe factura de curent
romanul trebuie sa-si miste fundul si sa se descure daca vrea profit mai mare la banii pe care ii are