LISTAREA ELECTRICA Grupul Electrica SA controlează 39% din distribuţia de electricitate

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 iunie 2014

Grupul Electrica SA controlează 39% din distribuţia de electricitate
  • document ataşat Structura Grupului în urma Reorganizării, împreună cu datele financiare şi operaţionale principale la 31 decembrie 2013
    apasă aici pentru a descărca.

    Este nr. 1 la furnizarea de energie către clienţii finali

    Puţini ştiu că Electrica SA, societatea la care statul vinde pe Bursă 51% din acţiuni, este, de fapt, un grup. Adică nu se ocupă direct de distribuţia şi furnizarea de energie, ci face acest lucru prin intermediul filialelor sale. Practic, cei care vor cumpăra titluri Electrica în cadrul IPO-ului vor fi acţionari ai unei "pălării" care adăposteşte filiale valoroase din punct de vedere al profitului garantat reglementat, al cotelor de piaţă şi al perspectivelor de dezvoltare şi eficientizare.

    Electrica SA este deţinută de stat în proporţie de 100%. După listare, statul va rămâne cu un pachet de 49%.

    Electrica SA are ca filiale societăţile Electrica Distribuţie Muntenia Nord (EDMN), Electrica Distribuţie Transilvania Nord (EDTN), Electrica Distribuţie Transilvania Sud (EDTS), Electrica Furnizare şi Electrica Serv (vezi schema alăturată), unde nu este unic acţionar, ci deţine participaţii de câte 78%, alături de Fondul Proprietatea (care are câte 22%).

    EDMN, EDTS şi EDTN sunt societăţi care se ocupă numai de distribuţia de electricitate, iar Electrica Furnizare se ocupă cu furnizarea de energie (cumpără energia de pe piaţa liberă şi o vinde către consumatori - populaţie şi companii). Electrica Serv se ocupă cu realizarea de lucrări de întreţinere, reparaţii, mentenanţă, dar şi modernizarea reţelei de distribuţie.

    Ca grup, Electrica SA este cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie electrică din ţara noastră. Anul trecut, Grupul a obţinut venituri de aproximativ 5,2 miliarde lei şi EBITDA (profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) de aproximativ 749 milioane lei, a distribuit aproximativ 16,1 TWh, reprezentând aproximativ 39% din totalul distribuit în România şi a furnizat aproximativ 9,7 TWh de energie electrică, reprezentând aproximativ 22,1% din totalul electricităţii furnizate în România, către aproximativ 3,56 milioane de consumatori finali.

    Grupul desfăşoară activităţi în zone foarte populate şi industrializate din ţara noastră având monopol natural în zonele de distribuţie (Muntenia Nord, Transilvania Sud şi Transilvania Nord).

    La 31 martie 2014, activitatea de distribuţie a Electrica utiliza 8.389 km de linii de înalta tensiune, 45.643 km de linii de medie tensiune şi 134.834 km de linii de joasă tensiune, susţinute de 28.514 transformatoare, toate deservind un număr de aproximativ 3,6 milioane utilizatori.

    Companiile de distribuţie şi furnizare a electricităţii precum Electrica SA sunt preferate de investitori, în special cei pe termen lung, întrucât au veniturile şi profiturile garantate de către autoritatea de Reglementare.

    La 31 martie 2014, aproximativ 94% din veniturile rezultate din segmentul de distribuţie al Grupului Electrica proveneau din venituri reglementate. Veniturile reglementate pentru fiecare din EDMN, EDTN şi EDTS sunt determinate conform tarifelor aprobate de ANRE (reglementatorul pieţei de energie din ţara noastră).

    Investiţiile după listare

    Autorităţile au prevăzut în prospectul IPO-ului Electrica SA cheltuielile de capital totale previzionate de Grup până la 31 decembrie 2018, care sunt estimate la 6,3 miliarde lei. Din acest total, 4,7 miliarde lei sunt destinate investiţiilor în segmentul de distribuţie, în investiţii ce sunt considerate de ANRE în calculul tarifelor de distribuţie aplicabile Grupului.

    Conducerea intenţionează să dezvolte reţeaua de distribuţie a Grupului prin modernizarea infrastructurii existente în vederea reducerii pierderilor din reţea, îmbunătăţirii flexibilităţii reţelei şi îmbunătăţirii calităţii, stabilităţii şi siguranţei reţelei de distribuţie, cât şi prin instalarea de contoare inteligente infrastructură de reţea inteligenţă precum sistemele EMS/DMS/OMS SCADA pentru creşterea eficienţei operaţionale.

    Managementul Societăţii intenţionează să investească aproximativ 3 miliarde lei în perioada 2014 - 2018 pentru modernizarea reţelei de distribuţie şi reducerea pierderilor din reţea, îmbunătăţirea calităţii, stabilităţii şi siguranţei ofertei de servicii a Grupului. Acestuia i se solicită să racordeze utilizatori noi în regiunea pentru care are licenţă, ceea ce implică investiţii în reţeaua electrică la toate nivelele de tensiune existente în segmentul de distribuţie.

    De asemenea, în perioada 2014 - 2018, managementul Electrica SA se aşteaptă să investească aproximativ 1,1 miliarde lei în dezvoltarea reţelei pentru a-i permite racordarea de noi utilizatori.

    Conducerea îşi propune să investească în reţeaua proprie aproximativ 1,5 miliarde lei în introducerea de sisteme de măsurare inteligenţă şi în infrastructură de reţea inteligenţă în următorii patru ani.

    Aproape toate aceste investiţii sunt recunoscute de ANRE în tarifele de distribuţie aprobate pentru următorii cinci ani începând din 2014. Tarifele sunt analizate şi ajustate anual de ANRE, care operează reduceri în cazul în care planul de investiţii ageat nu a fost îndeplinit sau dacă investiţii nu au nivelul aşteptat de eficienţă (reducere a întreruperilor în alimentare şi a pierdelor din reţea). Desigur, tarifele pot creşte în urma unor investiţii suplimentare care pot apărea.

    Electrica Furnizare activează pe o piaţă extrem de competitivă

    La 31 decembrie 2012, existau, în total, aproximativ 9 milioane de consumatori pe piaţa energiei electrice din România, dintre care 94% erau casnici.

    Energia electrică totală furnizată în România în 2013 a fost de 43,8 TWh. În 2013, aproximativ 26% din energia electrică totală furnizată a fost transmisă către consumatori casnici, iar aproximativ 74% din energia electrică totală furnizată a fost transmisă către consumatori noncasnici (companiile).

    Segmentul de furnizare al Grupului Electrica poate fi afectat de intensificarea concurenţei, atât din partea companiilor existente pe piaţă, cât şi a celor care intră pe piaţă, în special în contextul liberalizării continue a pieţei de furnizare a energiei electrice către consumatori casnici. Aceşti concurenţi pot avea resurse disponibile mai mari, şi pot decide stabilirea unui preţ al energiei electrice competitiv în raport cu preţurile oferite de Grupul Electrica.

    Cum piaţa de electricitate pentru toate companiile este liberă de la 1 ianuarie 2014 (societăţile au dreptul să-şi schimbe oricând furnizorul de energie şi să negocieze preţul), Electrica Furnizare, filiala Electrica SA, activează pe o piaţă puternic concurenţială, dominată de cerere şi nu de ofertă, cu marje mici de profit. Pe această piaţă nu există tarife reglementate, preţul fiind stabilit în funcţie de cerere şi ofertă. Astfel, furnizorii se bat pentru a cumpăra o energie cât mai ieftină pentru clienţi pentru a avea o marjor de profit cât mai mare.

    Piaţa liberă de energie se confruntă acum cu preţuri mici pentru energie şi cu o cerere mai mică decât oferta în urma diminuării semnificative a consumului din 2013.

    Cum a luat naştere grupul Electrica

    Dezvoltarea industriei de furnizare şi distribuţie a energiei electrice din România a accelerat în perioada industrializării rapide a ţării din regimul comunist, între anii 1955-1989, precum şi în urma includerii mai multor companii energetice regionale şi a creării mai multor companii de producţie şi dezvoltare a echipamentelor pentru distribuţia şi furnizarea energiei electrice.

    În 1990, Guvernul a creat o întreprindere integrată vertical, deţinută de stat - Regia Autonomă de Electricitate (RENEL), în vederea producerii, transportului şi distribuţiei energiei electrice şi a agentului termic, a dezvoltării Sistemului Electroenergetic Naţional şi a desfăşurării activităţi de import şi export de energie electrică din şi în România.

    În 1998, RENEL a fost restructurată în trei companii: Compania Naţională de Electricitate CONEL, Societatea Naţională Nuclearelectrica SA şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare. CONEL a fost responsabilă de producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea de energie electrică şi de producţia şi comercializarea de energie termică, prin intermediul celor trei filiale pe care le deţinea în totalitate: Hidroelectrica - producător de energie electrică în hidrocentrale, Termoelectrica - un producător de energie termică şi Electrica - distribuitor şi furnizor de energie electrică, care era o companie predecesoare a actualei Electrica SA.

    În 2000, CONEL a fost reorganizată în patru societăţi independente: Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice - Transelectrica, Societatea Comercială de Producere a Energiei Electrice şi Termice - Termoelectrica, Societatea Comercială de Producere a Energiei Electrice - Hidroelectrica şi Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice - Electrica.

    În 2002, conform HG 1342/2001, Electrica a fost reorganizată în opt filiale de distribuţie şi furnizare regionale, deţinute în totalitate de aceasta: Electrica Moldova, Electrica Dobrogea, Electrica Muntenia Nord, Electrica Oltenia, Electrica Banat, Electrica Transilvania Nord, Electrica Transilvania Sud şi Electrica Muntenia Sud.

    Între 2004 şi 2005, ca parte a programului de privatizare iniţiat de Guvernul Năstase, Enel Italia a achiziţionat un pachet de control în Electrica Banat şi Electrica Dobrogea, iar E.ON Germania a cumpărat pachetul de control la Electrica Moldova. În aceeaşi perioadă, CEZ Cehia a achiziţionat un pachet de control la Electrica Oltenia, iar între 2007 şi 2008, Enel a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului majoritar şi în Electrica Muntenia Sud.

    Astfel, Electrica SA a rămas acţionar minoritar în filialele privatizate şi acţionar majoritar în cele care fac parte şi acum din componenţa sa.

    Enel, E.ON şi CEZ sunt acum competitorii săi pe piaţa de distribuţie şi furnizare a electricităţii din ţara noastră.

    Grupul Electrica SA a fost recent reorganizat. Statul a decis să scoată din Electrica SA, într-o companie separată, participaţiile minoritare la filialele privatizate. De asemenea, ca urmare a acestui proces, au fost iniţiate proceduri de lichidare voluntară şi de insolvenţă în legătură cu patru din cele cinci filiale de servicii energetice (din filiala Electrica Serv) care, anterior, funcţionau în afara ariei geografice în care opera segmentul de distribuţie al Grupului. Participaţiile minoritare ale Grupului Electrica au fost transferate către SAPE, o societate nou înfiinţată în scopul administrării acestor active la care Statul este acţionar unic.

    Distribuţia energiei electrice reprezintă transportul acesteia prin reţelele de distribuţie de la reţeaua de transport către consumatorii finali. Energia electrică este distribuită prin linii de înaltă tensiune (110 kV), medie tensiune (de la 1 kV la 110 kV) şi joasă tensiune (până la 1 kV).

    Pe baza informaţiilor ANRE, la 19 mai 2014, 48 de entităţi din România deţineau licenţă pentru desfăşurarea de activităţi de distribuţie a energiei electrice. Dintre acestea, opt operatori de distribuţie deţin dreptul de concesiune de la Stat pentru a opera ca monopoluri regionale în diverse regiuni ale ţării. Din acest grup fac parte şi EDMN, EDTN şi EDTS. Fiecare dintre acestea este responsabilă de distribuţia exclusivă a energiei electrice în regiunea pentru care este licenţiată, în cadrul unui monopol natural, pe baza unui acord de concesiune încheiat cu Statul. Tarifele de distribuţie a energiei electrice sunt stabilite de ANRE.

    Reţelele de distribuţie a energiei electrice sunt formate din linii electrice, staţii de transformare, posturi de transformare, transformatoare şi alte echipamente.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb