Premiere şi stângăcii la oferta Electrica
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 iunie 2014
Statul vinde 51% din "Electrica", printr-o majorare de capital, oferind publicului 177,18 milioane de acţiuni noi, valoarea ofertei fiind cuprinsă între aproximativ 1,949 miliarde lei (443,3 milioane euro) şi 2,392 miliarde lei (544,1 milioane euro).
Astfel, IPO-ul Electrica este cea mai mare ofertă derulată prin Bursa de Valori Bucureşti.
Oferta este împărţită în trei tranşe, după cum urmează: 7% din acţiunile oferite (12.403.212 acţiuni) este oferit investitorilor mici de retail în România, 8% (14.175.100 acţiuni) este alocat investitorilor mari de retail în România, restul (150.610.432 acţiuni) fiind destinat investitorilor instituţionali.
Oferta Electrica aduce câteva premiere pentru piaţa noastră de capital şi pentru procesul de privatizare.
Este pentru prima dată, de la programul de privatizare în masă, când Guvernul României oferă investitorilor privaţi, prin ofertă publică, un pachet majoritar de acţiuni ale unei companii de prim rang. Până acum, în ţara noastră, a fost preferată vânzarea negociată, chiar şi în cazul altor companii din domeniul energiei.
Această metodă de privatizare asigură maximul de tranparenţă, nu lasă loc pentru clauze aşa zis confidenţiale, cum a fost în cazurile Dacia, Petrom sau alte privatizări negociate, şi elimină, cel puţin teoretic, orice suspiciune de corupţie.
Pe de altă parte, această premieră a fost influenţată negativ de unele stângăcii organizatorice, respectiv publicarea cu întârziere şi cu greşeli a prospectului de ofer-tă publică, corectarea erorilor cu doar două zile înainte de sfârşitul ofertei, alocarea unui pachet prea restrâns pentru investitorii de retail, introducerea unor facilităţi (discount şi garanţie) necorespunzătoare din punctul de vedere al micilor investitori, ca şi a unui pachet de stabilizare insuficient de bine explicat în prospect.
O altă problemă legată de oferta Electrica o constituie componenta de certificate globale de depozit (GDR). Probabil că ar fi fost utilă o analiză a evoluţiei GDR-urilor emise pe aceeaşi piaţă londoneză, pentru Romgaz.
În plus, promovarea ofertei ar fi putut fi gândită mai bine. După cum au subliniat unele voci din piaţa de capital, toţi cei peste 3 milioane de clienţi ai Electrica ar fi putut fi investitori în această ofertă, inclusiv prin inserarea unor elemente informative despre IPO în facturile trimise la clienţi.
Faptul că această privatizare prin ofertă publică a fost făcută sub imperiul grabei este reflectat şi de multitudinea de amendamente aduse la prospectul de emisiune, cu doar două zile înainte de închidere.
Intermediarii au precizat că modificările corectează anumite neconcordanţe în traducere între versiunile în limba română şi cea în limba engleză ale prospectului iniţial.
Conform amendamentelor, la data alocării, Societatea va realoca 5% din numărul total al acţiunilor oferite din Tranşa Investitorilor Instituţionali către Tranşele Investitorilor Mici şi/sau Mari în cazul în care Tranşa Investitorilor Mici şi Tranşa Investitorilor Mari au un nivel de subscriere mai mare decât Tranşa Investitorilor Instituţionali.
Astfel, în condiţiile specificate, devine cert că societatea va transfera între tranşe un pachet de 5% şi nu de "până la 5%" aşa cum era menţionat în prospectul iniţial.
Totodată, prospectul este completat cu informaţii referitoare la anchetele iniţiate de DNA privind activitatea unor foşti directori şi angajaţi Electrica.
În prospectul iniţial, au fost greşite şi o serie de cifre, uneori din cauza încurcării unor indicatori între ei.
Spre exemplu, scăderea activităţii de trading cu energie electrică a fost de 37%, şi nu de 19% cum se preciza iniţial.
De asemenea, Sindicatul Electrica Transilvania Sud are 1.402 salariaţi membri şi nu 2012, cu era specificat iniţial. De altfel, nici nu avea cum ca sindicatul să aibă 2012 membri, având în vedere că numărul total de salariaţi este mai mic, de 1.867.
În prospect, a fost inserat şi următorul paragraf legat de litigiile în legătură cu administratorii şi directorii de grad înalt: "A fost iniţiată o investigaţie penală împotriva unor foşti directori ai Societăţii şi ai Electrica Serv, i.e. Dl. Nicolae Coroiu, fostul Director General al Electrica, Dl. Constantin Chivulescu, fostul Director al Direcţiei Finanţe Patrimoniu al Electrica şi Dl. Constantin Oprea, fostul Director General al Electrica Serv, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Acuzaţiile se bazează pe încheierea unor contracte de achiziţii publice, încheiate în perioada 2004-2005, în baza cărora Electrica şi Electrica Serv au achiziţionat o cantitate care este suspectată ca fiind nejustificată de echipamente de protecţie de lucru de la Tech Safety SA la preţuri supraevaluate. Aceste contracte sunt suspectate a fi fost încheiate fără respectarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 60/2001 privind achiziţiile publice şi a regulamentelor interne. Pierderile cauzate Electrica şi Electrica Serv sunt presupuse a se ridica la 1.644.135 euro. De asemenea, alţi nouă foşti şi actuali angajaţi ai SEMO, EDMN şi ai Electrica Serv, sucursala Muntenia Nord, sunt cercetaţi ca potenţiali complici în legătură cu încheierea acestor contracte. Cinci dintre aceste nouă alte persoane investigate de DNA în cadrul anchetei sunt în prezent angajate în pozitii non-executive în cadrul Grupului. Societatea consideră că politica sa actuală de anticorupţie este robustă şi că Societatea a implementat proceduri de achiziţie publică interne adecvate în vederea evitării apariţiei în viitor a unor situaţii similare."
Electrica a încheiat, de asemenea, un Acord Cadru cu BERD cu privire la implementarea unui Plan de Acţiune de Guvernanţă Corporativă, potrivit amendamentelor.
link: "Suprasubscrierea şi alocarea pro-rata a acţiunilor vor crea dezamăgire multor investitori"
link: Frământări pe tranşa investitorilor instituţionali
link: "Electrica"- cea mai mare ofertă derulată prin Bursă
link: Energia electrică în imperiul liberalizării
link: Grupul Electrica SA controlează 39% din distribuţia de electricitate
link: Electrica, venituri de1,2 miliardede lei, în primul trimestru
link: Electrica - efect pozitiv, dar nu spectaculos pentru lichiditatea BVB
link: Investitorii mici, nemulţumiţi de dimensiunea tranşei de retail
link: Intervalul de preţ al ofertei Electrica, rezonabil
link: Florin Oprea: Cei 3,335 milioane clienţi erau potenţiali investitori la Electrica
link: AIE: "Europa, ameninţată de o criză a electricităţii"
link: Constantin Niţă vrea să stimuleze consumul de electricitate
link: Unul din vicepreşedinţii ANRE, acuzat de luare de mită
link: Investiţiile post-privatizare de la Enel Muntenia Sud, în atenţia DNA
link: Riscuri privind activitatea şi sectorul Grupului Electrica
1. asta nu-i scăpare, e cretinism!
(mesaj trimis de InVestor în data de 24.06.2014, 07:04)
"Sindicatul Electrica Transilvania Sud are 1.402 salariaţi membri şi nu 2012, cu era specificat iniţial. De altfel, nici nu avea cum ca sindicatul să aibă 2012 membri, având în vedere că numărul total de salariaţi este mai mic, de 1.867."
loool - cum pana mea să facă asemenea gafă? Au copiat prospectul de la SNG şi au uitat să modifice numărul de salariaţi?!
2. e revocabila?
(mesaj trimis de nedumerit în data de 24.06.2014, 07:32)
Sa inteleg ca din acest moment subscrierile deja inregistrate sunt revocabile? Daca s-a publicat un amendament cu 2 zile inainte de inchiderea ofertei, durata ei n-ar fi trebuit prelungita?