Piaţa imobiliară este blocată de birocraţie şi fiscalitate

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 28 noiembrie 2005

De la începutul anului, piaţa imobiliară se află într-un continuu blocaj. În primele luni, tranzacţiile din domeniu se realizau foarte greu din cauza preţurilor mari. Ulterior, noile norme fiscale au agravat situaţia. În prezent, cei care vînd un bun imobiliar achiziţionat cu mai puţin de trei ani în urmă, trebuie să plătească un impozit de 10% din profit. Mariana Iancu, preşedintele Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare (UNAI), ne-a spus că multe persoane nu ştiu acest lucru, fapt pentru care îşi întrerup tranzacţia după ce ajung în faţa notarului şi află care sînt impunerile fiscale. Acest lucru conduce la înmulţirea acţiunilor în instanţă.

Blocajul de pe piaţa imobiliară este determinat şi de faptul că nimeni nu ştie, nici pînă la ora actuală, cum va arăta Codul fiscal în 2006. Pe site-ul Ministerului de Finanţe au fost afişate, în ultima perioadă, mai multe variante. La sfîrşitul săptămînii trecute, era postată, încă, varianta conform căreia persoanele care vor dori să vîndă o casă achiziţionată în urmă cu mai puţin de trei ani sau un teren dobîndit după anul 1990, vor trebui să plătească un impozit de 2% din întreaga valoare tranzacţionată. Doam-na Iancu ne-a spus că oamenii sînt "debusolaţi" şi că "nimeni nu mai vinde nimic".

Toată lumea aşteaptă ca lucrurile să se clarifice, dar aşteptarea devine din ce în ce mai lungă. Preşedintele UNAI este de părere că, din dorinţa de a cîştiga mai mult, statul va pierde, întrucît vînzătorii de imobile vor declara valori mai mici decît cele reale, ca să nu fie nevoiţi să plătească impozite prea mari.

Şi zvonurile potrivit cărora, după aderarea la Uniunea Europeană, preţurile vor "exploda", îi ţin pe oameni în loc, în ceea ce priveşte tranzacţiile imobiliare, consideră Mariana Iancu.

Sistemul birocratic din ţara noastră este un alt motiv care blochează piaţa imobiliară, ne-a declarat Emil Giurgiu, preşedintele Camerei de Comerţ Imobiliar (CCIR). "Tranzacţiile sînt blocate nu din lipsă de investitori, ci, pur şi simplu, nu se poa-te vinde", ne-a precizat domnia sa. Acesta a adăugat că, pentru întocmirea unui cadastru, oamenii trebuie să aştepte între două şi nouă luni. Perioada de aşteptare este direct proporţională cu preţul imobilului.

Cu alte cuvinte, cu cît costă mai mult un bun, cu atît cei care efectuează tranzacţia trebuie să aştepte mai mult. Domnul Giurgiu subliniază că, o dată cu înaintarea în timp şi cu dezvoltarea tehnicii informatizate de lucru, obţinerea unor acte devine tot mai dificilă. În timpul în care vînzătorii aşteaptă eliberarea cadastrului, preţurile cresc, iar oportunităţile se diversifică. Acest lucru conduce la întreruperea tranzacţiilor, după ce ele au fost demarate şi înainte să fie încheiate, fapt ce provoacă neînţelegeri, procese în instanţă, scandaluri, ne-a relatat Emil Giurgiu. De multe ori s-a întîmplat ca agenţiile imobiliare să nu-şi încaseze comisioanele pentru acţiunile realizate, din cauză că nu a fost încheiat contractul respectiv şi, astfel, nici statul nu şi-a primit impozitul. Domnia sa consideră că este necesar ca Executivul să intervină în domeniul birocraţiei şi este de părere că termenul de eliberare a unui cadastru ar trebui să fie de maximum trei zile. Dacă legea nu este respectată, funcţionarul public responsabil ar trebui penalizat pentru fiecare zi de întîrziere cu 100 de euro, spune domnul Giurgiu.

Doinel Locic, directorul general al agenţiei "Locic Imobiliare", ne-a declarat că "anul 2005 este foarte sărac din punct de vedere al tranzacţiilor din domeniu". Preţurile ridicate, fiscalitatea instabilă şi birocraţia au făcut ca acest an imobiliar să fie mult mai slab decît anii precedenţi, ne-a mai spus domnia sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb