BNR a afişat, ieri, un nivel mediu al dobânzii la depozitele overnight plasate (ROBOR) de 1,64%, în apreciere de la 1,48%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă.
Dobânda la depozitele atrase pentru o zi (ROBID) a crescut, ajungând la 1,31%, de la 1,19%.
Indicele ROBOR la 3 luni (care reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile de la noi se împrumută între ele) a urcat la 2,22%, de la 2,13%.
ROBOR la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care sunt calculate dobânzile variabile la creditele în lei.
Totodată, ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor pentru credite ipotecare, s-a apreciat, la 2,49%, de la 2,46%, valoare stabilită în şedinţa precedentă.
O analiză realizată de departamentul de specialitate al "Băncii Transilvania" (BT) punctează : "În sfera pieţei monetare se evidenţiază majorarea ratelor de dobândă pe scadenţele tomorrow next şi o săptămână, evoluţie determinată de factorii interni (finalul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii, proximitatea perioadei de plată a impozitelor lunare către stat şi perspectiva ca banca centrală să deruleze o nouă operaţiune "depo"). Pe piaţa titlurilor de stat ratele de dobândă au crescut, avansul fiind mai pronunţat pe scadenţele medii-lungi: la 10 ani cu cinci puncte bază la 4,45%. La licitaţia suplimentară (cu titluri scadente în octombrie 2021) statul a respins toate ofertele băncilor".