PICCJ face cercetări pentru abuz în serviciu privind dosarul alegerilor prezidenţiale din 2009

Alexandra Cismaru
Anticorupţie / 24 aprilie 2017

Alegerile prezidenţiale din 2009

Alegerile prezidenţiale din 2009

Actualizare 18:00 Băsescu despre anchetarea alegerilor din 2009: "Parchetul General a făcut nişte jocuri, a blocat comisia parlamentară"

Senatorul PMP Traian Băsescu a criticat, luni, anchetarea de către Parchetul General a alegerilor prezidenţiale din 2009, spunând că Ministerul Public a deschis ancheta ştiind că astfel va fi blocată comisia parlamentară care îşi propunea să investigheze acelaşi lucru.

Traian Băsescu a declarat, citat de News.ro: "Acum însă momentul în care au anunţat începerea unei anchete la Parchet mi se pare nepotrivit, pentru că ştim cu toţii că în momentul în care parchetul preia o anchetă, trebuie să înceteze ancheta parlamentară. Se pare că Parchetul General a făcut nişte jocuri: după ce s-a votat înfiinţarea comisiei au anunţat că încep o anchetă, deci, este clar că a fost blocată comisia parlamentară. În prima zi când s-a făcut public faptul că au fost la Oprea în noaptea alegerilor, eu am cerut o anchetă a parchetului şi nu s-a întâmplat nimic. Reacţia a apărut abia azi. Deci, e clar că e un joc".

Fostul preşedinte al României a spus că speră ca în urma anchetei Parchetului General să se afle câte dintre voturile valabil exprimate în turul doi al alegerilor prezidenţiale au fost furate în defavoarea sa.

Întrebat dacă la audierile de la parchet ar trebui chemată şi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, Băsescu a spus că ar trebui chemaţi toţi cei care au fost la Gabriel Oprea în seara alegerilor.

Traian Băsescu a mai spus: "De bună seamă, cei care au fost la Oprea în casă ar trebui să fie chemaţi să spună de ce erau acolo pentru că ei erau în timpul serviciului, într-un moment critic al alegerilor, perioada de numărare a voturilor şi de transport a sacilor cu buletine de vot către Birourile electorale judeţene. Deci, trebuiau să fie la post la serviciu în biroul lor conectaţi la toate realităţile în caz că se întâmplau incidente, nu la Oprea la cină. La cină cam târzie, ce-i drept, că înţeleg că au început după ora zece".

"Mie asta mi se pare un abuz şi o şmecherie tipică pentru modul... Ştiţi, domnul Lazăr e un şmecher, aşa, că îl cunosc acum de mult timp. E o şmecherie ca să blocheze comisia", a spus Ponta, cu privire la declaraţiile de luni ale lui Augustin Lazăr privind posibilitatea începerii unei anchete de către Parchetul General.

Deputatul PSD, Victor Ponta consideră că anchetarea de către procurori a alegerilor prezidenţiale din 2009 ar fi un abuz menit să blocheze ancheta parlamentară pe acest subiect.

(A.C.)

-----------

Parchetul instanţei supreme (PICCJ) a deschis dosar penal privind alegerile prezidenţiale din 2009 şi face cercetări pentru abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, ancheta fiind începută după informaţiile făcute publice de Dan Andronic, potrivit unui comunicat oficial.

PICCJ a anunţat: "În cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2017, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic şi conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorităţi publice şi/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege".

Procurorii fac cercetări in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4451
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2677
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur378.7000

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb