Pieţele de capital în reflux, tranzacţii pe linia prudenţei

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 septembrie 2009

Pieţele de capital în reflux, tranzacţii pe linia prudenţei

În Europa, bursele au intrat în uşoară depreciere după entuziasmul ultimelor două săptămâni. La orele 16, Euronext 100 mai pierduse încă 0,94 din valoare, situându-se la 623,72 de puncte. În coşul lui se află printre perdante EIFFAGE, un grup cu principala activitate construcţiile de drumuri, care nu numai că a publicat un raport la şase luni în pierdere mai mare decât cea estimată, dar şi-a şi reajustat estimările pentru profiturile viitoare la o cifră mai mică, astfel încât a pierdut la tranzacţionare 8,46 procente din valoare. Naxitis este în aceste zile pâinea investitorilor de tip speculativ: ieri se ieftinea cu 5 procente, azi s-a scumpit cu tot cam pe atâta. Pe de altă parte, preţul ei fiind relativ mic pe piaţă, numai 3,32 de euro, orice variaţie exprimată ca procent arată, oricum, mai spectaculoasă decât în cazul altor investiţii.

La Paris, indicele bursier CAC 20 coboară şi acesta cu 0,89 de procente, până la valoarea de 3.620,86 de puncte. Între perdante se află în continuare Accor, grupul hotelier, care se mai diminuează cu 3,55 procente şi în cursul acestei zile. La Amsterdam, indicele AEX se află tot în coborâre cu 0,96 procente, acţiunile Philips fiind cele din fruntea listei de deprecieri. Ele s-au depreciat întâi la New York datorită ştirii că vor fi excluse din coşul indicelui Dow Jones Stoxx 50, a celor mai bune acţiuni din zona Euro.

La Londra, după pauza de ieri, indicele FTSE 100 pierde 1,3 procente la orele prânzului, din cauza publicării cifrelor din sectorul de producţie britanic, care cunosc prima lor scădere după iarna trecută în februarie, cam neaşteptată, după spusele specialiştilor.

În China, piaţa şi-a încetat pentru moment variaţiile spectaculoase. Pesimiştii declară că indicii mai urmează să piardă încă 25% din valoare, pe când optimiştii estimează că piaţa numai se scutură de speculanţi, având în vedere că economia chineză avansează mai bine decât se aştepta. Oricum ar fi, a treia economie a lumii rămâne un punct sensibil în aceste zile asupra situaţiei globale, dar şi un puternic factor de variaţie pentru celelalte burse. Pe de altă parte, indicele CSI 300, al pieţelor de la Shanghai şi Shenzhen, este compus în majoritatea lui din companii de clasa A dintr-o piaţă închisă, unde investitorii internaţionali nu au acces: acum, când ele se ieftinesc, acţiunile mult-dorite provoacă mai mult ca oricând discuţii în presa internaţională. Evoluţia sa, cu 0,47 de procente în plus faţă de ieri, marchează încă o zi de aşteptare până la conturarea unui nou trend. Unii spun că economia în zonă ar fi mai bine descrisă de Hang Seng, indicele de la Hong Kong, compus din acţiuni ale pieţei libere. Acesta s-a apreciat cu 0,75 de procente. Piaţa de la Tokyo continuă să se aprecieze uşor: încă 0,3 procente adăugate la Topix. Coreea de Sud s-a aflat în urcare, indicele Kospi câştigând aproape 2 procente.

La New York, piaţa s-a deschis pe linia de ieri, indicii ei pierzând uşor după aceea. NYSE Composite indica 6.643,24 de puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb