Pieţele se prăbuşesc din cauza tarifelor vamale impuse de Trump

R.S.
Internaţional / 3 februarie

Pieţele se prăbuşesc din cauza tarifelor vamale impuse de Trump

Pieţele financiare globale au scăzut luni din cauza tarifelor impuse Canadei, Mexicului şi Chinei de către preşedintele american Donald Trump, în timp ce liderii mondiali se pregăteau pentru a răspunde la următoarele sale mişcări, Uniunea Europeană fiind următoarea ţintă în vizorul şefului Casei Albe, relatează Reuters.

Trump a recunoscut că tarifele impuse asupra celor mai mari trei parteneri comerciali ai SUA, care intră în vigoare de marţi, ar putea provoca americanilor unele neplăceri pe termen scurt, dar a arătat că "pe termen lung, Statele Unite au fost jefuite de aproape fiecare ţară din lume".

Pieţele bursiere şi monedele mondiale au scăzut din cauza temerilor că tarifele vor declanşa un război comercial dăunător din punct de vedere economic. Contractele futures S&P 500 pe Wall Street au scăzut cu peste 1,7% în momentul deschiderii bursei, urmând trendul celor mai mari pierderi zilnice din acest an înregistrate deja pe o serie de burse asiatice şi europene.

Acţiunile din Tokyo au încheiat ziua în scădere cu aproape 3%, iar indicele de referinţă al Australiei - adesea un indicator comercial pentru pieţele chineze - a scăzut cu 1,8%. Piaţa din China continentală a fost închisă pentru sărbătorirea Anului Nou Lunar.

La prânz, în Europa, indicele DAX din Germania a scăzut cu 2%, CAC din Franţa cu 1,9%, iar FTSE 100 din Marea Britanie cu 1,3%.

Yuanul chinezesc, dolarul canadian şi peso-ul mexican au scăzut în faţa unui dolar în creştere. Având în vedere că Canada şi Mexic sunt principalele surse de import de ţiţei din SUA, preţul petrolului din SUA a crescut cu peste 1%, în timp ce preţul futures al benzinei a crescut cu aproape 3%.

PRODUCĂTORII AUTO, DEOSEBIT DE AFECTAŢI

Producătorii de automobile vor fi deosebit de afectaţi, noile tarife urmând să se aplice vehiculelor construite în Canada şi Mexic, ceea ce va împovăra un vast lanţ regional de aprovizionare în care piesele pot trece de mai multe ori graniţele înainte de asamblarea finală.

Acţiunile Volkswagen, BMW, Porsche, Stellantis şi ale producătorului de camioane Daimler Truck toate au scăzut luni cu aproximativ 5-6% în tranzacţiile europene.

Analiştii băncii de investiţii Stifel au estimat că 8 miliarde de euro din veniturile VW vor fi afectate de tarife şi 16 miliarde de euro în cazul Stellantis.

UE, VIITOAREA ŢINTĂ VIZATĂ DE TRUMP. MAREA BRITANIE S-AR PUTEA SĂ SCAPE

Vorbind duminică la Washington, după ce s-a întors de la proprietatea sa Mar-a-Lago, Trump a spus că Uniunea Europeană va fi următoarea sa ţintă, dar nu a spus când. "Ei nu ne iau maşinile, nu ne iau produsele agricole. Ei nu iau aproape nimic, iar noi luăm totul de la ei", a declarat el reporterilor.

Liderii UE reuniţi luni în cadrul unui summit informal la Bruxelles au declarat că Europa va fi pregătită să riposteze în cazul în care Statele Unite vor impune tarife vamale, dar au îndemnat la raţiune şi negociere. Ajuns la summit, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că, dacă UE ar fi atacată în interesele sale comerciale, ar trebui "să se facă respectată şi astfel să reacţioneze".

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că blocul comunitar ar putea răspunde, dacă este necesar, cu propriile tarife împotriva SUA, dar a subliniat că este mai bine ca cele două părţi să ajungă la un acord.

Trump a sugerat că Marea Britanie, care a părăsit UE în 2020, ar putea fi scutită de tarife, spunând: "Cred că acest lucru poate fi rezolvat".

SUA este cel mai mare partener comercial şi de investiţii al UE. Potrivit datelor Eurostat din 2023, Statele Unite au înregistrat un deficit de 155,8 miliarde de euro (161,6 miliarde de dolari) cu UE în comerţul cu bunuri, compensat de un excedent de 104 miliarde de euro în sectorul serviciilor.

Şeful politicii externe a UE, Kaja Kallas, a declarat că nu există câştigători într-un război comercial, iar dacă acesta izbucneşte între Europa şi Statele Unite, "atunci cea care râde de partea cealaltă este China".

TERMEN LIMITĂ, MARŢI

Tarifele impuse Canadei, Mexicului şi Chinei, descrise în trei ordine executive, urmează să intre în vigoare marţi la 00:01, ora Washingtonului (7:01 ora României).

Trump a declarat că va discuta luni cu liderii Canadei şi Mexicului, care au anunţat propriile tarife de retorsiune, dar a minimalizat aşteptările că aceştia îl vor face să se răzgândească. "Ne datorează o mulţime de bani şi sunt sigur că vor plăti", a declarat Trump reporterilor.

Directorul Consiliului Economic Naţional al Casei Albe, Kevin Hassett, a sugerat că Washingtonul a fost mai mulţumit până acum de răspunsul Mexicului decât de cel al Canadei. Acesta a declarat pentru CNBC că Mexicul pare să fie "foarte, foarte serios în a face ceea ce a spus preşedintele Trump", dar "canadienii par să nu fi înţeles limbajul clar al ordinului executiv".

RISCURI

Economiştii au declarat că planul preşedintelui republican de a impune tarife de 25% Canadei şi Mexicului şi tarife de 10% Chinei va încetini creşterea globală şi va creşte preţurile pentru americani.

Trump spune însă că aceste măsuri sunt necesare pentru a limita imigraţia şi traficul de narcotice şi pentru a stimula industriile interne.

Tarifele lui Trump vor acoperi aproape jumătate din toate importurile americane şi ar necesita ca Statele Unite să îşi dubleze producţia proprie pentru a acoperi diferenţa - o sarcină irealizabilă pe termen scurt, au scris analiştii ING.

Alţi analişti au afirmat că tarifele ar putea arunca Canada şi Mexicul în recesiune şi ar putea declanşa "stagflaţia" - inflaţie ridicată, creştere stagnantă şi şomaj ridicat - la nivel naţional.

În Europa, economiştii de la Deutsche Bank au declarat că, în prezent, iau în calcul o scădere de 0,5% a produsului intern brut (PIB) în cazul în care Trump impune tarife de 10% blocului comunitar.

URGENŢĂ NAŢIONALĂ

O fişă de informare a Casei Albe nu a oferit detalii cu privire la ce ar trebui să facă Canada, Mexicul şi China pentru a obţine o amânare.

Trump a promis că va menţine sancţiunile în vigoare până când se va încheia ceea ce el a descris ca fiind o urgenţă naţională legată de fentanil, un opioid mortal, şi de imigraţia ilegală în Statele Unite.

China a numit fentanilul problema Americii şi a declarat că va contesta tarifele la Organizaţia Mondială a Comerţului şi va lua alte contramăsuri, dar a lăsat şi uşa deschisă pentru discuţii.

Preşedintele mexican Claudia Sheinbaum a promis rezistenţă şi a declarat că va oferi luni mai multe detalii despre tarifele de retorsiune pe care le-a ordonat în weekend.

Canada a declarat că va întreprinde acţiuni în justiţie în cadrul organismelor internaţionale relevante pentru a contesta tarifele, potrivit Reuters.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Pana acum Putin era cauza tuturor relelor,

    acum e Trump, propaganda ieftina,

    lets go Trump !! 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8595
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9826
Gram de aur (XAU)Gram de aur437.1590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb