"Piraeus Bank" SA, a treia bancă din Grecia, care a trecut cu greu testele de stres efectuate în Uniunea Europeană, intenţionează să-şi majoreze capitalul cu cel puţin 1,1 miliarde euro, în acest an, potrivit afirmaţiilor unuia dintre executivii băncii, citat de cotidianul britanic Financial Times.
Majorarea capitalului are legătură cu intenţia "Piraeus Bank" de preluare a unor deţineri la doi creditori eleni controlaţi de stat, respectiv "Agricultural Bank of Greece" ("ATEbank") şi "Hellenic Post-bank".
Reprezentantul "Piraeus" a declarat: "În lumina oportunităţilor create de potenţialele achiziţii, avem în vedere o majorare de capital".
Mai mulţi analişti eleni consideră că "Piraeus" se va confrunta cu presiuni tot mai mari pentru consolidarea capitalului, în urma testelor de stres. Instituţia de credit este una dintre cele opt bănci europene pentru care a fost calculată o rată de adecvare a capitalului principal de 6%, nivelul minim necesar pentru trecerea testelor.
"ATEbank" este singura bancă elenă care nu a trecut testele de stres, cu o rată de adecvare de 4,4%. Conducerea acestei bănci - care are nevoie de 243 milioane de euro, a decis deja să caute o modalitate de majorare a capitalului cu un miliard de euro.
Majorarea de capital avută în vedere de "Piraeus" va creşte rata de adecvare la 9,7% şi va acoperi în totalitate oferta de 701 milioane de euro pentru o participaţie de 77% la "ATEBank" şi alta de 33% la "Postbank". Fondurile rămase după cumpărarea participaţiilor vor fi utilizate pentru rambursarea unui ajutor de 370 de milioane de euro primit de la stat în 2008.
Potrivit Financial Times, şi alte bănci din Grecia vor lua în calcul lansarea unor emisiuni de obligaţiuni, în lunile următoare.
La finele lunii aprilie, agenţia de evaluare "Moody"s Investors Service" a retrogradat ratingurile marilor bănci elene: "National Bank of Greece" (NBG), "EFG Eurobank Ergasias", "Alpha Bank", "Piraeus Bank" şi "Emporiki Bank", din cauza reducerii solidităţii financiare a acestora şi a perspectivei de amplificare a presiunilor pe economia Greciei. Toate aceste bănci sunt prezente pe piaţa românească, unde mai derulează operaţiuni instituţiile financiare elene "Marfin Bank" şi "ATEbank".