Ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, a prezentat directorului din cadrul Directoratului General pentru Societatea Informaţională şi Media al Comisiei Europene, Florin Lupescu, planurile României în privinţa Strategiei de trecere la societatea informaţională şi evoluţia sectorului TIC din România, cu accent pe proiectele MCSI pe domenii ca eGuvernare, eSănătate sau eIncluziune.
În discuţiile cu oficialul European, Sandu a menţionat faptul că MCSI se va concentra pe societatea informaţională, iar dezvoltarea acestui domeniu se va realiza prin coordonarea a trei mari direcţii de acţiune: servicii, infrastructură şi finanţare.
În primul rând, MCSI va pune accent pe dezvoltarea conţinutului, stimularea utilizării şi adaptarea acestuia la nivel local în funcţie de cerinţele diferitelor categorii de utilizatori şi de specificul zonelor. La nivelul ministerului se află în lucru proiecte precum realizarea unei platforme naţionale "e-România", un portal interactiv al localităţilor din România, cuprinzând componente precum "e-guvernare", "e-administaţie", "e-taxe", "e-justiţie", "e-sanatate", "e-turism", "e-educaţie", "e-cultură", "e-urgenţă".
Un alt punct important de discuţie s-a axat pe dezvoltarea infrastructurii de telecomunicaţii, şi în special a infrastructurii broadband. RepreZentatul CE a subliniat faptul că proiectele ministerului în domeniul eGuvernării necesită o infrastructură de telecomunicaţii solidă şi să fie disponibile pentru toţi cetăţenii.
În acest context, ministrul comunicaţiilor a menţionat că Strategia naţională de broadband a fost deja adoptată de către Guvernul României şi că în curând vor mai fi adoptate şi alte strategii, cum ar fi cea de serviciu universal şi de trecere de la analog la digital, lucru ce indică preocuparea ministerului pentru dezvoltarea unei infrastructurii de telecomunicaţii moderne care să permită fiecărui cetăţean să aibă acces la beneficiile societăţii informaţionale.