PLASAMENTE ALTERNATIVE Marcel Guguianu în sculptura contemporană

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 20 aprilie 2021


Marius Tiţa

Nu ştiu de unde să încep, de la Guguianu, de la o licitaţie anume, dar vreau să vorbesc despre sculptură. Domeniu vast, desigur, dar la fel de sigur nu ne vom referi la sculptura monumentală, cum am făcut-o, totuşi, de atâta ori, ci la sculptura mică, ca dimensiuni, pe care o putem pune în casele noastre, mai ales în cele noi şi mari sau în la fel de impozantele birouri. Nu aţi făcut-o până acum? Încercaţi, satisfacţie garantată!

Marcel Guguianu este un original artist român, care a trăit 90 de ani fără două săptămâni. S-a născut în Bârlad, în 1922, şi tot acolo funcţionează un muzeu care îi este dedicat. Nu este greu de remarcat că, anul viitor, la 28 iunie, se va împlini un secol de la naşterea sculptorului şi sunt sigur că se vor organiza multe evenimente, la muzeul din Bârlad sau la casele de licitaţii care îi vând lucrările, mai ales în ultimul timp, şi care sper să reziste până atunci, mai sunt doar 14 luni.

Licitaţia de sculptură contemporană organizată de casa Artmark la începutul lunii martie, a început cu trei lucrări de Marcel Guguianu. Primele două, de un auriu strălucitor, cu postament asemănător, paralelipipedic negru, reprezentând nuduri, primul chiar încântător de clasic, au primit câte 1,6 mii de euro. A treia, mată, pe vertical, cu soclu fracturat, dar asortat cromatic cu patina bronzului, lipsită de menţiunea ce apărea la anterioarele două loturi şi care spunea că "opera provine din colecţia familiei Marcel Guguianu şi vine însoţită de certificat de autenticitate", a fost adjudecată cu 1,2 mii de euro. Toate cele trei lucrări Guguianu de început al licitaţiei erau estimate la 500-900 de euro.

După un intermezzo de alte sculpturi, de cele mai diverse şi încântătoare concepţii, se revine la Guguianu cu alte trei oferte, trei bronzuri de diferite forme şi poziţionări, adjudecate astfel: o "Ciocârlie" extrem de verticală şi alegoric avântată, a primit 4 mii de euro, estimarea cea mai mare sperând la 1,5 mii, o sugestivă "Voluptate" s-a dat cu 1,6 mii, şi un "Calvar" contorsionat, a obţinut 2 mii. După alte şase oferte, iar un "auction in auction", având ca obiect subiectul nostru, sculptura lui Marcel Guguianu. De această dată, două bronzuri flanchează o marmură, toate verticale. Se obţin preţuri de 2,750 de mii de euro, şi, de două ori, o dată pentru marmură, 5 mii de euro.

S-ar putea să nu mai am niciun haz, dar, după alte şase alte oferte, mai apar trei piese de Marcel Guguianu în licitaţia Artmark de sculptură de acum o lună şi jumătate. Sunt toate de bronz şi pentru prima dată una dintre sculpturi are două personaje, compoziţie destul de rară la Guguianu. Estimată la cel mult trei mii de euro, sculptura, intitulată cu multă imaginaţie "Cuplu", a fost adjudecată cu 7 mii de euro. Cele două nuduri care o flanchează au primit 2,5 mii, respectiv, 6,5 mii de euro. Mai dăm şase oferte, apar iar creaţii de Guguianu. De această dată, numai marmură. Avem şi un cuplu, numit acum "Dans", deşi este teribil de asemănător cu bronzul mai-sus evocat. Marmura cu cele două personaje, să-i zicem cuplul dansant, a primit 5,5 mii de euro. Punerea în pagină nu a mai plasat cuplul în mijloc, ci în extremitatea dreaptă. Celelalte două oferte de marmură din acest set au avut un destin post-licitaţie, nefiind adjudecate în sală. După alte nouă oferte, diferite sculpturi, nu a mai urmat Guguianu de trei ori, ci s-a încheiat licitaţia. Trăgând linie, în licitaţia dedicată sculpturii contemporane, de la Artmark, s-au vândut 15 loturi Guguianu, de bronz sau marmură, cu sau fără vreun certificat, adunând zeci de mii de euro, peste 50 de mii. La banii aceştia îmi amintesc de o altă ofertă Guguianu, cu două personaje, absolut aceeaşi poziţie, de "Cuplu" sau "Dans", numită, profund metaforic, "Împreună", o marmură mult mai mare, aproape 1,4 metri înălţime, vândută, în octombrie trecut, cu 32,5 de mii de euro. Desigur, acest lot iese din logica exprimată la început, aceea a sculpturii ce poate fi pusă în birou sau în apartament. Deşi, la ce case se practică în prezent, sculptura de 1,4 metri merge şi într-un colţ de salon de zi, dormitor de noapte sau de birou de fiecare clipă.

Duminică, acum o săptămână, la Alis, cea mai veche casă de licitaţii de artă din România, o sculptură Guguianu cam cu aceleaşi elemente de descriere, dar cu un soclu mai deschis la culoare, a fost adjudecată cu 2,4 mii de lei, adică vreo 500 de euro. La următoarea şedinţă Alis, va fi oferită o sculptură de Marcel Guguianu în descrierea ce pare cunoscută - soclu închis la culoare, neuniform, bronz vertical, mai puţin strălucitor - cu 1,8 mii. De lei, nu de euro.

Fără loc de mirare, sculptură de Marcel Guguianu de bună calitate apare la Vikart, cea mai tânără casă de licitaţii de artă de la noi, care merge pe un an şi jumătate. La şedinţa din 11 martie, după licitaţia de sculptură contemporană de la Artmark, la Vikart au fost propuse două sculpturi Guguianu, nu de bronz, ci de marmură, ambele pe o înălţime de aproape un metru. Prima, din marmură roze dar cu venatură destul de intensă, estimată la 6-8 mii de euro, nu a fost adjudecată. A doua, din marmură albă şi cu venatură mai discretă, a fost vândută cu 6,5 mii de euro. O sculptură de marmură de Marcel Guguianu fusese vândută cu 2,750 de mii de euro, la licitaţia anterioară a Vikart, din februarie.

Practic, la fiecare licitaţie Vikart a fost oferită sculptură de Marcel Guguianu. În decembrie, la aniversara de un an a Vikart, lotul Guguianu a fost de bronz. "Selene", mai mică decât cele de care am apucat să vorbim, cu un certificat de autenticitate emis de "Fundaţia Marcel Guguianu", a primit 900 de euro. Şi, parcă a mai fost ceva, o ofertă Guguianu, în acea vânzare Vikart din decembrie trecut?! A, da, un superb nud avântat, bronz de 66 cm înălţime dar monumental prin atitudine, "Memento", pe un postament mai interesant ciobit, a primit 7,250 de mii de euro. La licitaţia din noiembrie, două bronzuri mai degrabă obişnuite, cu certificat de la Fundaţie, au primit 850 de euro şi, respectiv, 2,8 mii de euro, pentru a doua ofertă, mai verticală şi cu 5 cm mai mare.

Sculptură de Guguianu s-a vândut şi în licitaţia pentru casa memorială Doina Cornea - o marmură, cu 6,5 mii de euro, şi, în vânzarea dedicată veteranilor, - trei bronzuri, de 6, 2 şi 1,2 mii de euro.

Sculptură de Marcel Guguianu vom găsi şi în anunţata licitaţie de artă contemporană organizată de Artmark peste foarte puţin timp. Sunt două bronzuri şi o marmură, în maniera cu care ne-am obişnuit deja, acum, spre finalul discuţiei, trei loturi Guguianu presărate printre fotografii Brâncuşi, printre opere mai vechi, dar de rezonanţă, şi printre picturi şi sculpturi foarte contemporane. Mult discutatele sculpturi prezentate în expoziţia de la Primăria Sectorului 1 vor fi oferite spre vânzare chiar în această licitaţie. Spiritul este generos, loturile de sculptură contemporană au acelaşi preţ de pornire, 500 de euro. Puţine loturi se plasează sub această valoare, şi, probabil, vor rămâne nevândute, dar cele mai multe sunt peste acest preţ şi se vor isca unele competiţii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Frumos Muzeul Guguianu din Bârlad. Merită vizitat.

    1. Ma bucur ca sunt ai altii de-aceeasi parere.

      Iar colectia de arta a Muzeului este o surpriza (placuta) de proportii pentru cine crede ca va vizita doar un mic muzeu provincial. Coloana sa vertebrala este colectia personala a Prof. Dr. Ion Chiricuta, marele oncolog, care, si el, a fost tot barladean. Acel (acum ponosit) targ de provincie a dat surprinzator de multi oameni de valoare care n-au uitat de unde au plecat. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb