PLASAMENTE ALTERNATIVE Preţuri pentru contemporanii contemporani

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 22 iunie 2021

Preţuri pentru contemporanii contemporani

Vikart, casa de licitaţii de artă ce s-a lansat în ultima lună a anului ce a precedat pandemia, propune o şedinţă de contemporani, la sfârşitul lunii. Cu o lună în urmă ţinuse o vânzare tot de artă contemporană, dedicată zilei de 1 iunie, văzută ca sărbătoare a copiilor, deşi, internaţional avem o dilemă pe această temă.

Preţul cel mai mare a fost de 3.900 euro, stabilit pentru o sculptură de Jean Pârvan, una impresionantă, din colecţia pictorului Petre Achiţenie, cu două personaje patinate, ce întruchipează "Idila arlechinilor". Pe următorul loc în clasament vine tot un sculptor, dar cu un pastel pe hârtie. "Tată şi fiu", din seria de succes a desenelor lui Ion Iancuţ, a primit 2.750 euro. A urmat o altă ofertă din această categorie, " Arlechinul regelui", tot din 2020, care a primit 700 de euro. Au fost oferite şi două sculpturi, cu preţuri de mii de euro, dar nu a fost vândută niciuna. Obişnuit cu preţuri mari, Felix Aftene a primit două mii de euro, însă pentru o acuarelă. În schimb, pentru o pictură în acrilic, în care îl recunoaştem mai greu, a primit 2.500 de euro.

Ploieşteanul Florin Şuţu este unul dintre pictorii care îşi magnetizează privitorii cu lucrările sale. De o aparentă lejeritate a tuşei ample, ce probează o picturalitate încântătoare, lucrările sale cuceresc şi atrag. O pictură de "Dragobete", cu personaje ca de felicitări din "Păcală", survolând un peisaj cu căpiţă, a primit 1.400 de euro. Manuell Mănăstireanu este un alt artist contemporan, de-a dreptul tânăr, care îşi reclamă partea de succes sau măcar de vizibilitate. Lucrarea sa, "Flora", a primit tot 1.400 de euro, preţ de pornire.

Sorin Dumitrescu - Mihăeşti, un artist cu vizibilitate în zona social media, ne dezvăluie "Taina şotronului", primind 1.300 de euro. "Viziuni", o construcţie extrem de densă realizată de profesorul universităţii ieşene de artă, Sorin Otînjac, a fost adjudecată cu 1,2 mii de euro. Tot atât a primit "Mother", o pictură de Cristina Savin, artistă născută în anul Revoluţiei anticomuniste dar care a studiat la Veneţia şi, probabil, din cauza asta nu o ştim noi prea bine. Pictura ei de 1,2 mii de euro a fost realizată în acest an, 2021.

O "Metamorfoză" cu rinocer şi floare, de stăpânul bestiarului expresiv, Dionis Puşcuţă, un Don Quijote al liniei frământate, a fost vândută cu 900 de euro.

"Uşa roşie", ulei pe pânză de Mihai Sârbulescu, cunoscutul artist de intensă exprimare, a primit 800 de euro. Tot cu 800 de euro a fost adjudecată "Copilărie", pictură densă realizată, în maniera sa Outsider Art de doctorul în pictură, pe foarte bune!, Laurenţiu Dimişcă.

Trăgându-şi seva din inima Apusenilor, Radu Goia este cunoscut pentru abordarea realistă a problemelor globale mult prea realiste pentru omul modern şi comod. "Calea erudiţiei", imagine alegorică în care descoperim trei personaje - un copil în leagăn, un ursuleţ de pluş alb şi portretul lui Einstein cam când ar trebui să scoată limba - a primit 750 de euro.

Un ulei pe pânză de Corneliu Drăgan-Târgovişte, marele acuarelist, este mai rar, dar sublim. În pregătirea Zilei Copilului, la Vikart s-a dat "Arlechin cu mandolină" cu 700 de euro, preţ acceptabil doar pentru că dimensiunile lucrării nu erau prea mari. O acuarelă a renumitului artist, în schimb, a plecat pentru 250 de euro.

Perfect se înscrie în temă Vali Irina Ciobanu, artista cu cel mai personal râs, care nu concepe trecerea timpului decât prin pictură. " Acadeaua colorată", o lucrare recentă, a primit 600 de euro, ceea ce nu este un preţ mare, nici pentru aceste vremuri, dar este în linia funcţionalităţii licitaţiei. Tot 600 de euro s-a plătit şi pentru "Horus", o pânză de Ştefan Pelmuş, cu toate elementele filosofiei vizuale a originalului artist. Cu aceleaşi şase sute de euro s-a dat şi o "Menină" din 2010 a regretatului răscolitor de orizonturi, Marian Condruz.

Cu câte 500 de euro, în licitaţia Vikart de acum o lună, s-au vândut "Balerină", de Radu Dărângă, şi "Dresorul de şoimi", lucrare din 2003 de Ana Ruxandra Ilfoveanu. După licitaţie, a fost vândut, cu o mie de euro, şi un "paradis verde" de Vadim Creţu, numit simplu "Alee cu flori".

Din categoria legendelor să amintim de "Casa albastră III", o minunată imagine în serigrafie, de Ştefan Câlţia, care a primit 800 de euro, dar şi de "Noul Uroborus", o altă serigrafie de acelaşi autor, adjudecată cu 300 de euro.

Mai mulţi contemporani aflăm, din două în două săptămâni, sau chiar trei, cum va fi în această lună, la Alis, prima şi, deci, cea mai veche casă de licitaţii de artă de la noi. Ei au chiar o secţiune specială intitulată fără menajamente "Artişti în viaţă", care cuprinde oferte semnate chiar de astfel de artişti. Din păcate, adjudecările sunt rare, chiar dacă preţurile nu sunt deloc mari. La precedenta licitaţie s-au dat un desen în tuş de Ştefan Câlţia, " Literă pentru manuscris", cu numai 1,5 mii de lei, o pictură fără ramă de Cristina Savin, cu 2,6 mii de lei, un "Cal negru", guaşă lungă de 81 cm şi lată pe sfert, de Ilie Boca, la 1,5 mii de lei, "Piaţa San Marco" de Dan Constantinescu, cu 2,1 mii de lei, şi o "Alegorie" în culori de apă de Felix Aftene, cu 2,5 mii de lei. Desigur, cu atâtea adjudecări, exemplul nu este deloc potrivit pentru a justifica afirmaţia anterioară, că nu prea au căutare contemporanii contemporani. Acum aproape o lună, o pictură de nonconformistul artist IRLO, Laurenţiu Alexandrescu, pe buletinul său, a primit 12 mii de lei. Era acrilic pe pânză, se numea "Crucifix viu", şi era semnat cu roz. Tot atunci s-a dat, cu 2,2 mii de lei, un profil în laviu de Felix Aftene.

La precedenta licitaţie Alis, cea din 9 mai, un "Balcic" de IRLO primise chiar 15 mii de lei. A fost urmată de o răsunătoare vânzare, cu 40 de mii de lei, a unei derutante compoziţii numite "Echer-compas", de Obie Platon, un reprezentant sonor al tinerei generaţii, care a fost şi mai tânără când a început să se audă.

Nu plecăm de aici până nu facem o menţiune aparte pentru un artist uriaş, Iacob Lazăr, care a împlinit 90 de ani vinerea asta, pe 18 iunie. La Alis, acum o lună, s-a dat cu 2,6 mii de lei, cam 520 de euro, un foarte frumos şi delicat "Nud".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb