PNL:  O lege a amnistiei şi graţierii nu va rezolva problema din penitenciare

Andrei Stan
Politică / 18 iulie 2016

PNL a adoptat astăzi o rezoluţie privind situaţia din penitenciare, în care afirmă că o nouă lege a amnistiei şi graţierii nu va rezolva această problemă şi solicită Guvernului şi Ministerului Justiţiei să prezinte la începutul sesiunii parlamentare măsuri legislative.

"PNL consideră că promovarea unei noi legi a amnistiei şi graţierii colective nu va rezolva actuala problemă din penitenciare. O astfel de măsură poate induce un sentiment de teamă în societate, poate determina o presiune socială, va consuma noi resurse în cazul celor care nu se află într-o situaţie de reabilitare şi va duce în cele din urmă la acelaşi grad de ocupare în penitenciare, în condiţiile unei rate actuale de recidivă de 70% conform reprezentaţilor CSM", se arată în rezoluţia liberalilor, trimisă redacţiei.

Liberalii susţin promovarea altor măsuri, prin programe dedicate reinserţiei sociale a celor care au suferit pedepse privative de libertate.

"Guvernul şi autorităţile abilitate trebuie să se concentreze asupra reducerii ratei de reîntoarcere în penitenciare a celor eliberaţi, prin operaţionalizarea Strategiei naţionale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2015 - 2019, adoptată în 2015, şi a programului de probaţiune aflat din nefericire în stadiu incipient", se mai arată în document.

PNL propune amenajarea de spaţii de detenţie în cazărmile dezafectate, utilizând astfel regimul deschis şi semi-deschis, proiect demarat la începutul anului 2012 de Ministerul Justiţiei şi Ministerul Apărării şi aflat într-un stadiu "incert".

Liberalii susţin şi garantarea respectării drepturilor omului pentru cei aflaţi în penitenciare, în limitele hotărârilor judecătoreşti, şi consideră "inacceptabilă nerespectarea legilor care reglementează cadrul şi condiţiile de detenţie, dar şi modul în care în de ani de zile sunt tolerate practici de corupţie şi abuzuri în penitenciare".

"PNL solicită Guvernului şi Ministerului Justiţiei să prezinte la începutul sesiunii parlamentare măsurile legislative pentru soluţionarea acestei situaţii şi cere ca acestea să fie însoţite de un raport privind stadiul implementării măsurilor prevăzute în Strategia naţională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate", punctează rezoluţia.

În final, PNL avertizează că foarte multe din măsurile cuprinse în planul de implementare a strategiei au termene de şase luni sau un an, care nu au fost respectate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb