PNL propune introducerea taxării inverse la carne, la fel ca pentru cereale

Elena Deacu
Companii #Agro-alimentar / 12 februarie 2015

Parlamentarii liberali au depus astăzi o propunere legislativă prin care se urmăreşte implementarea taxării inverse pentru lanţul alimentar de la livrarea furajelor până la vânzarea produselor alimentare din carne, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de către domnul deputat Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, şi domnul deputat Tinel Gheorghe, vicelider al Grupului PNL şi membru al aceleiaşi comisii parlamentare.

Măsura propusă de către PNL vine ca urmare a faptului că Guvernul Ponta a dovedit că nu doreşte reducerea TVA la produsele alimentare, o altă iniţiativă liberală aflată în procesul legislativ, şi care a primit deja punct de vedere negativ din partea Executivului. Având în vedere, însă, situaţia grea în care se găseşte sectorul românesc al cărnii, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii din această ramură, parlamentarii liberali vin cu soluţia taxării inverse, care deja a dat rezultatul în cazul pieţei de cereale.

"Ne confruntăm cu o concurenţă dură pe piaţa cărnii în România, mai ales în sectorul de creştere a porcinelor, dar şi în celelalte ramuri zootehnice. La carnea de porc, noi producem doar 30% din necesarul alimentar, restul provenind din import. Există o presiune foarte mare pe preţul cărnii la carcasă importată foarte ieftin, încât producătorii autohtoni spun că cei 100 de lei pe care îi primesc ca subvenţie de la stat şi UE nu pot acoperi pierderile. (...). În opinia noastră, a liberalilor, reducerea TVA era cea mai bună variantă, însă dacă Guvernul se opune acestei măsuri, credem că singura soluţie la îndemână este taxarea inversă pentru salvgardarea industriei cărnii", a declarat domnul deputat Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor.

La rândul său, domnul deputat Tinel Gheorghe a precizat că taxarea inversă nu este nouă în România, ci se aplică deja cu succes de aproape cinci ani, în sectorul cerealelor: "Taxarea inversă la cereale este o măsură ce s-a dovedit una de succes. Introdusă în 2010, a fost prelungită, fiind acum în vigoare până în 2018. Având în vedere că PSD s-a împotmolit în reducerea TVA la carne, ne gândim că această soluţie alternativă ar putea fi agreată inclusiv de cei de la Putere".

Potrivit PNL, introducerea taxării inverse la carne, la fel ca şi în cazul cerealelor, nu va afecta bugetul statului, ci, din contră, va reduce evaziunea fiscală şi va duce la dispariţia firmelor fantomă create pentru a eluda plata TVA. Practic, producătorul agricol va vinde furajele fără TVA către fermier; mai departe, pe lanţ, fermierul va vinde carnea către procesator tot fără TVA, şi, ulterior, către magazin. Practic, toate aceste societăţi vor vinde produsele fără TVA, taxa pe valoarea adăugată fiind aplicată doar pentru comercializarea către consumator, iar TVA încasată la vânzarea produsului final - carne sau produse din carne.

Responsabilitatea obţinerii acordului Comisiei Europene pentru introducerea taxării inverse şi pentru carne şi produse din carne revine Guvernului şi Ministerului de Finanţe care trebuie să demareze toate procedurile pentru ca implementarea acestei măsuri să poată fi făcută imediat după adoptarea ei în Parlamentul României.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bravo PNL. Nu am mai spus asta în ultimul an și ceva. Deci, sper să îmi faceți ocazia să mai repet.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb