PNL a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu neconstituţionalitatea Legii de aprobare a OUG 76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă din cadrul Ministerului de Interne, conform unui comunicat de presă trimis Redacţiei de PNL.
Senatul a adoptat, pe 15 mai, Ordonanţa de Urgenţă 76/2016 prin care guvernul Cioloş a înfiinţat Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) cu majoritate de voturi. Prin ordonanţă, a fost eliminată obligativitatea ca directorul general al DGPI să fie militar şi obligativitatea avizului CSAT pentru punerea lui în funcţie. Conform ordonanţei, numirea sa va fi făcută acum de către ministrul Afacerilor Interne.
În opinia senatorilor PNL, legea încalcă principiul bicameralismului prin diferenţierea formei adoptate de Camera Deputaţilor de cea adoptată de Senat. PNL consideră că Senatul a suprimat statutul de cadru militar activ al directorului DGPI şi obligativitatea avizului CSAT pentru numirea lui în funcţie. Eliminarea avizului CSAT pentru numirea şefului DGPI diminuează prerogativele CSAT şi ale Preşedintelui, potrivit comunicatului PNL.
Textul sesizării CCR stipulează :"Directorul general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă face parte din categoria personalului contractual, fiind lipsit de atributul de cadru militar în activitate".
Directorul DGPI nu poate face parte dintr-un partid politic, conform legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională care stipulează că "salariaţii organelor de informaţii...nu pot face parte din partide", potrivit PNL. Totodată, autoritatea de stat cu care sunt investite cadrele militare nu poate fi exercitată de către un civil şi conduce la imposibilitatea structurii de a funcţiona, rezultând obligativitatea directului general de a fi militar, mai susţine Partidul Naţional Liberal.