Congresul PNŢCD-Sârbu a validat în unanimitate un nou statut, prin care să se elimine posibilitatea abuzurilor de putere din partid, şi un nou program politic, care propune inclusiv modificarea Constituţiei şi suprimarea Curţii Constituţionale.
Noul program politic al PNŢCD-Sârbu se axează în principal pe dezvoltarea agriculturii şi a mediului rural, însă abordează şi problema unei alte Constituţii şi a reformei instituţionale.
PNŢCD, condus de Radu Sârbu, consideră că revenirea la legalitate şi constituţionalitate presupune recunoaşterea vechii Constituţii şi a monarhiei constituţionale ca formă de guvernământ. Astfel ţărăniştii propun, în măsura în care ar fi posibil, restaurarea monarhiei şi alegerea unui rege dintr-o casă europeană, conform liniei dinastice stabilite prin Constituţia din 29 martie 1923.
A doua variantă a PNŢCD este instituirea unui sistem politic bazat pe republica parlamentară.
Ţărăniştii consideră că soluţia pentru restabilirea încrederii populaţiei în Parlamentul naţional este diferenţierea atribuţiilor celor două Camere şi a sistemului de vot, precum şi modificarea tipului de reprezentare-astfel camera Deputaţilor va reprezenta voinţa populaţiei, iar Senatul pe cea a judeţelor şi regiunilor.
PNŢCD susţine trasarea clară a responsabilităţilor puterilor în stat, dar şi alegerea prin vot a judecătorilor şi procurorilor şefi şi a şefilor de poliţie, pentru scoaterea acestor domenii de sub influenţa politicului.
PNŢCD mai propune suprimarea Curţii Constituţionale şi preluarea atribuţiilor ei de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În ce priveşte noul statut al partidului, acesta vizează echilibrarea puterii, astfel încât preşedintele formaţiunii să nu poată repeta demersurile fostului lider Marian Miluţ, care acum conduce o altă aripă a PNŢCD. "O modificare importantă este de natură apreveni abuzurile de putere din partid, Marian Miluţ ne-a demonstrat până unde se poate merge în limitele actualului statut. Preşedintele a revocat orice membru al Biroului naţional de Conducere, orice preşedinte de organizaţie teitorială şi l-a înlocuit cu cine a vrut. Acest lucru nu mai este permis în noul statut", a spus Sârbu.
Tot în cadrul Congresului de sâmbătă, preşedintele Radu Sârbu a venit cu propunerea modificării culorii siglei partidului- roşu, alb şi albastru în loc de galben şi albastru, cum era până acum, dar şi cu o idee pentru mascota şi imnul partidului. Ideea mascotei-cal, propusă de Sârbu, a fost demontată rapid de câţiva dintre cei prezenţi în sală, care au semnalat că şi PNL are o astfel de mascotă.
Imnul partidului, o melodie etno, cu versurile centrate în jurul proverbului "Nu mor caii când vor câinii" a stârnit, în primă audiţie, reacţii pozitive, însă o profesoară de muzică a luat cuvântul ulterior şi a catalogat melodia drept "decadentă" din cauza ritmului. "E-o zicală înţeleaptă/ Înţeleaptă ca bătrânii/ Chiar dacă duşmanii-aşteaptă/ Nu mor caii când vor câinii", este refrenul imnului, cântat pe ritm popular cu influenţe pop.
Luările de cuvânt care au urmat momentului vesel stârnit de imn şi mascotă au generat rumoare în sală, unii dintre membrii partidului folosind expresii injurioase faţă de echipa de conducere. De altfel, câţiva ţărănişti au criticat preşedinţia partidului pentru lipsa de iniţiativă şi activitate pe scena publică, dar şi pe vicepreşedintele Doru Năsui- "finanţatorul partidului", pentru că ar semăna prea mult cu Marian Miluţ.
La un moment dat, preşedintele de onoare al partidului, Ion Diaconescu, a părăsit lucrările Congresului, salutând starea de spirit care a domnit în cadrul adunării. "Această stare de spirit mă întăreşte în convingerea mea că în curând partidul se găseşte pe drumul cel bun, că în curând va face paşii necesari spre normalitate şi, ca partid, va fi ce a fost, ba poate mai mult, aşa cum spunea cronicarul", a declarat Ion Diaconescu, înainte de a se retrage.
La Congresul PNŢCD-Sârbu au fost prezente, din cei 707 delegaţi şi 83 membri de drept, 460 de persoane, întrunindu-se astfel cvorumul legal pentru desfăşurarea adunării şi depăşindu-se prezenţa de la Congresul de anul trecut.
PNTCD-Miluţ a avut congresul extraordinar la 12 septembrie, cand s-a ales noua conducere, Marian Miluţ-reconfirmat ca preşedinte, şi a decis să susţină candidatura la Preşedinţie a lui Traian Băsescu, dacă va intra în cursă.
PNŢCD are de anul trecut două conduceri, fiecare contestându-i legitimitatea celeilalte. Astfel, o parte din partid este grupată în jurul lui Marian Petre Miluţ, iar altă parte este grupată în jurul lui Radu Sârbu. Radu Sârbu a fost ales, la 24 august 2008, liderul PNŢCD, în urma unui Congres Extraordinar. Alegerea lui Sârbu a avut loc la câteva ore după ce aripa ţărănistă grupată în jurul lui Marian Miluţ l-a exclus pe acesta din partid. În plus, Marian Miluţ a contestat congresul prin care Sârbu a fost ales preşedinte, spunând că semnăturile au fost false, iar Sârbu a solicitat instanţei validarea funcţiei sale de preşedinte.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Marcel Ghilinta în data de 26.09.2009, 20:54)
Foarte corect articol.
A surprins intr-un mod placut exigenta in care au fost structurate activitatile desfasurate .
Monarhia constitutionala salveaza Romania.
Succes noii conduceri a PNTCD .