Pogea: Impozitul forfetar nu va falimenta firmele

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 aprilie 2009

Introducerea impozitului forfetar nu va duce la falimentul firmelor, a asigurat ieri ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Nu vom afecta activitatea întreprinderilor, pentru că ne adresăm firmelor care în perioada de creştere economică au eludat şi au raportat pierderi. Nu pot să cred că o companie poate intra în faliment din cauza introducerii impozitului minim. Vă asigur că nu vor fi falimente în România din acest punct de vedere", a declarat ministrul.

Reprezentantul MFP a precizat că impozitul minim se va aplica şi companiilor de stat. Nu vor fi afectate de impozitul minim firmele care-şi suspendă legal activitatea şi firmele nou-înfiinţate.

Firmele vor plăti un impozit minim anual (forfetar) cuprins între 2.200 lei (circa 500 euro), dacă au venituri totale anuale mai mici de 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) dacă au venituri de peste 129 milioane lei.

Firmele care au venituri totale anuale cuprinse între 52.001 şi 215.000 lei vor plăti un impozit minim anual de 4.300 lei (circa 1.000 euro), iar cele cu venituri între 215.001 şi 430.000 lei vor plăti un impozit minim anual de 6.500 lei (circa 1.500 euro).

Pentru tranşa de venituri anuale de 430.001-4,3 milioane lei, impozitul minim va fi de 8.600 lei (circa 2.000 euro), pentru venituri anuale între 4,3 milioane şi 21,5 milioane lei impozitul minim se cifrează la 11.000 lei (2.500 euro), pentru venituri anuale între 21,5 milioane şi 129 milioane lei impozitul minim va fi de 22.000 lei (5.000 euro).

Societăţile comerciale care înregistrează profit vor plăti în continuare un impozit de 16%, dar nu mai mic decât limita minimă pentru intervalul de venituri anuale în care se încadrează.

Ministrul a explicat: Am fost nevoiţi să alegem între a majora TVA sau cota unică, situaţie în care ar fi fost afectaţi bunii contribuabili şi majoritatea populaţiei sau să luăm nişte măsuri care nu îi afectează în mod direct oe aceştia", a explicat ministrul Finanţelor măsura introducerii impozitului minim.

Guvernul a promis finalizarea legilor sistemului unic de salarizare în sectorul public şi a reformei sistemului public de pensii, în acest an

Guvernul s-a angajat, prin acordul cu Fondul Monetar Internaţional, să finalizeze în acest an legea sistemului unic de salarizare în sectorul public şi legea reformei sistemului public de pensii, a mai declarat ministrul Finanţelor.

Domnia sa a mai precizat că Executivul s-a angajat să finalizeze legea sistemului unic de salarizare în sectorul public până la finele lunii octombrie, legea responsabilităţii fiscale (care va limita numărul rectificărilor bugetare) până la sfârşitul lunii noiembrie, iar legea reformei sistemului public de pensii până la finalul anului 2009.

"Aceştia sunt cei trei indicatori structurali cuprinşi în scrisoarea de intenţie cu FMI", a afirmat ministrul Gheorghe Pogea.

Un număr de 179 de taxe vor fi reduse şi comasate din totalul de 489 taxe şi tarife, în cadrul angajamentului Ministerului Finanţelor Publice (MFP) de reducere a para-fiscalităţii, a anunţat ministrul Gheorghe Pogea.

Domnia sa a precizat că 36 de taxe vor fi anulate, iar 143 comasate, urmând ca până la finele lunii iunie să fie elaborate toate actele pentru punerea în practică a acestei măsuri, care diminuează numărul de taxe şi tarife cu 36,6%.

Cele mai multe taxe vor fi reduse sau comasate la Ministerul Mediului - 60 din totalul de 102.

De asemenea, la Ministerul Administraţiei şi Internelor vor fi reduse sau comasate 22 taxe, la Secretariatul General al Guvernului - 25, la Ministerul Economiei - 16, Ministerul Transporturilor - opt, la ANSVSA - 11, Ministerul Sănătăţii - cinci, Ministerul Agriculturii - 11, Ministerul Muncii - şase, Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor - 8.

A.G.R.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb