Pogea: "Nu vom utiliza banii din împrumutul extern la plata pensiilor şi a salariilor"

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 aprilie 2009

"Nimic" din împrumutul de 5 miliarde euro pe care ţara noastră le va primi de la Comisia Europeană nu va fi folosit pentru salarii sau pensii, ci doar pentru finanţarea deficitului bugetar, a declarat, ieri, Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor Publice.

Declaraţia vine după ce preşedintele Traian Băsescu a spus, recent, că o parte din împrumutul extern contractat de ţara noastră ar putea fi folosit, în caz excepţional, pentru plata pensiilor şi salariilor dacă criza se va adânci.

Deficitul bugetar din primele trei luni a fost de 7,925 miliarde lei (1,5% din PIB), în condiţiile în care Guvernul s-a angajat în faţa instituţiilor financiare internaţionale de la care am accesat împrumut extern în valoare de 20 miliarde de euro, că deficitul va fi de 8,3 miliarde lei. "În primul trimestru, România s-a încadrat în ţinta de deficit stabilită inclusiv cu FMI", a precizat Pogea.

Domnia sa a mai spus că, în luna aprilie, nivelul încasărilor bugetare s-a îmbunătăţit faţă de primul trimestru, acestea fiind cu doar cu 3% mai mici faţă de încasările înregistrate în luna aprilie 2008, în timp ce, pe primele trei luni din acest an, scăderea încasărilor la buget a fost mai severă, de aproape 6% faţă de aceeaşi periodă a anului trecut.

Veniturile bugetare au înregistrat o scădere de 5,5% (cu 2,2 miliarde lei), de la 40,26 miliarde lei în primul trimestru din 2008 la 38,06 miliarde lei, în timp ce cheltuielile au fost de 45,98 miliarde de lei, cu 14% mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când au totalizat 40,32 miliarde de lei. Datelor provizorii ale MFP indicau un deficit de 1,56% din PIB şi o scădere a veniturilor de 6,2%.

Pentru întregul an 2009, cheltuielile de la bugetul general consolidat sunt mai mari cu aproape 10,2 miliarde lei faţă de volumul din anul 2008, a declarat ministrul Finanţelor: "La nivelul anului 2009, volumul total al cheltuielilor bugetului general consolidat reprezintă 199,3 miliarde lei, adică 37,5% din PIB. În anul 2008, în perioadă de creştere economică de 7,1%, volumul cheltuielilor efectuate a fost de 189,1 miliarde lei.

Cel puţin pentru acest tip de cheltuieli, volumul angajat pentru 2009 este mai mare cu aproape 10,2 miliarde lei. Şi în condiţii de criză, cheltuielile angajate sunt mai mari decât în 2008", a declarat Gheorghe Pogea.

Ministrul a explicat că suplimentarea vine din majorarea deficitului bugetar, care înseamnă 27,3 miliarde lei. "Contăm pe venituri de la Uniunea Europeană, din instrumente structurale de 1,5% PIB, pe credite externe rambursabile de la bănci de 4,3 miliarde. Veniturile din economie, corelate cu actuala situaţie economică de criză, totalizează 31,45% din PIB. Nu am exagerat la proiecţia acestei bugetări", a explicat Gheorghe Pogea.

În privinţa investiţiilor pentru acest an în uma rectificării bugetare, acestea totalizează 37,9 miliarde lei, sau 7,1% din PIB, a adăugat ministrul Finanţelor, în condiţiile în care, în 2008, acestea au totalizat 30 de miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din ce rezulta deficitul bugetar al Romaniei ?Oare nu se regasesc in cheltuieli si salarile bugetarilor ( care sau inmultit ca ciupercile dupa ploaie si au salarii ce nu au nici o legatura cu performata economica a tarii ) ?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb