Poliţia italiană a pus sechestru pe active "UniCredit" de 245 milioane euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 octombrie 2011

Poliţia italiană a pus sechestru pe active "UniCredit" de 245 milioane euro

Fostul director executiv al băncii, Alessandro Profumo, este anchetat, potrivit unor surse judiciare

Poliţia financiară din Italia a pus sub sechestru, marţi, active de 245 de milioane de euro de la "UniCredit" SpA, cea mai mare bancă din ţară, în cadrul unei investigaţii de fraudă fiscală, spun surse judiciare citate de presa internaţională. Acestea arată că şi fostul director executiv al băncii, Alessandro Profumo, este anchetat în cazul de evaziune.

Poliţia italiană a anunţat că a pus sechestru pe activele "unei bănci de top din ţară", însă nu a nominalizat instituţia anchetată "pentru comportament fraudulos într-o serie complexă de operaţiuni internaţionale care au utilizat structuri corporate şi instrumente financiare".

Activele reţinute de autorităţi reprezintă profitul despre care se crede că banca l-ar fi obţinut prin declaraţii false pentru anii fiscali 2007 şi 2008, potrivit Poliţiei financiare italiene.

"UniCredit" s-a folosit de un plan financiar pentru majorarea "beneficiilor economice" ale băncii, a afirmat Profumo, la o reuniune anuală a "UniCredit" din aprilie anul trecut. Planul, denumit Project Brontos, a fost creat de "Barclays" şi a contribuit la creşterea profitului înainte de taxe, declara, la momentul respectiv, un purtător de cuvânt al instituţiei de credit.

Conform surselor mai sus amintite, Profumo este anchetat întrucât, din funcţia pe care o deţinea, a autorizat utilizarea planului. Profumo, care a demisionat în 2010, în urma unor neînţelegeri cu acţionarii, nu a făcut vreo declaraţie cu privire la informaţiile privind ancheta, şi nici oficialii "Barclays".

Conducerea "UniCredit" a negat orice operaţiune necorespunzătoare, declarându-se "surprinsă" de decizia autorităţilor.

"UniCredit este foarte surprinsă de aceas-tă iniţiativă şi este convinsă că, atât banca, cât şi salariaţii săi au acţionat corect şi corespunzător", a declarat un purtător de cuvânt al "UniCredit", cu privire la aspectele care fac obiectul anchetei.

Prin Project Brontos, "UniCredit" a putut să plătească impozite mai mici în Italia, prin transformarea dobânzilor (impozitate în Italia) în dividende (care sunt deductibile de la plata taxelor).

În ancheta de evaziune fiscală sunt cercetaţi 20 de directori, din care 17 de la "UniCredit" şi trei de la Barclays, conform surselor citate de presa internaţională.

În 2009, Poliţia din Italia a efectuat raiduri la birourile "UniCredit".

Autorităţile de reglementare din Uniunea Europeană au efectuat raiduri la sediile mai multor bănci care activează pe piaţa derivativelor legate de dobânda Euribor (Euro Interbank Offered Rate), pe fondul suspiciunilor referitoare la existenţa unui cartel în domeniu, informează Reuters.

Executivul comunitar a precizat că este îngrijorat de posibilitatea ca societăţile vizate să fi încălcat legislaţia antitrust, care interzice cartelurile şi practicile res-trictive.

Comisia nu a identificat băncile sau ţările unde au fost efectuate investigaţii, însă o sursă citată de Reuters susţine că birourile din Londra ale "Deutsche Bank" se numără printre băncile investigate.

Dobânda Euribor este stabilită de 44 de bănci, fiind utilizată ca indicator de referinţă pentru credite şi instrumente financiare în euro.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb