• Niţă: "Băncile nu au făcut nimic pentru IMM-uri"
90% din falimentele agenţilor economici mici şi mijlocii s-au datorat din pricina sechestrelor impuse de către stat, a anunţat, ieri, ministrul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Constantin Niţă, la finele unei dezbaterii pe teme economice.
Conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, intrate în posesia noastră, 4498 de societăţi comerciale au fost radiate în luna ianuarie a acestui an.
Ministrul IMM-urilor a arătat că industria şi sectorul construcţiilor sunt cele mai afectate de criza economică şi financiară şi a subliniat că este "deranjant" faptul că tocmai statul este responsabil în proporţie de 90% de falimentele şi cererile de trimitere în insolveţă a IMM-urilor.
"În perioada următoare vor avea loc o serie de discuţii atât cu reprezentanţii mediului de afaceri cât şi cu administraţiile financiare pentru a tempera această situaţie", a spus Niţă.
În cadrul dezabaterii, ministrul a criticat dur băncile din ţara noastră, îndeosebi pe cele 22 de instituţii financiare partenere ale Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
Ministrul a afirmat că băncile nu au pregătit, pe timpul crizei, niciun pachet special pentru IMM-uri.
"Băncile nu au făcut nimic în privinţa asta, chiar mă întreb de ce se mai numesc bănci din moment ce nu dau credite şi, mai ales, nu au pregătit niciun pachet de propuneri pentru IMM-uri", a spus Niţă.
Ministrul a precizat că sunt multe solicitări din partea IMM-urilor legate de faptul că sistemul bancar ar trebuie să fie mai îngăduitor în ceea ce priveşte plata ratelor.
Constantin Niţă a explicat: "Oamenii de afaceri vor să plătească dobânzile dar cer o reeşalonare a ratelor pentru un an şi jumătate, ceea ce nu ar fi o problemă foarte grea pentru sistemul bancar. Numai că sistemul bancar este închistat în momentul de faţă şi nu este flexibil la ceea ce se întâmplă în economie".
Pe de altă parte, ministrul le-a răspuns şi contestatarilor deciziei de capitalizare a CEC şi Eximbank, îndeosebi consultantului financiar Bogdan Baltazar, care a afirmat, luni, că "procesul de capitalizare este ridicol şi arată mari greşeli de gândire": "Până la urmă CEC şi Eximbank sunt singurele bănci care au mai rămas de stat în România. În condiţiile actuale, când pe piaţa bancară nimeni nu mai dă credite, avem datoria capitalizării şi totodată datoria de a da posibilitatea celor două bănci să sprijine sectorul economic. Statul are datoria să se implice în momentele de criză şi să sprijine economia românească".
• Optimism la contragarantare
Ministrul a apreciat că numărul firmelor care vor putea să acceadă la garanţii va fi de patru, cinci ori mai mare, în urma înfiinţării Fondului de contragarantare.
Niţă a precizat că ministerul de resort va sprijini atât fondul de garantare cât şi cel de contragarantare, care va avea un capital social de 100 de milioane de euro, pentru a ajuta mediul de afaceri să depăşească perioada de criză. "Vom analiza cum se mişcă lucrurile şi în partea a doua a anului vom avem în vedere şi posibilitatea majorării fondului de contragarantare dacă situaţia o va cere", a mai adăugat ministrul.
• Valoarea garanţiilor acordate va creşte cu 62%
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) estimează că valoarea garanţiilor acordate anul acesta va fi cu 62% mai mare faţă de cea acordată în 2008. Conform unui raport al FNGCIMM, anul trecut s-au acordat garanţii în valoare de 870 milioane de lei, iar estimarea pentru anul acesta este de 1400 milioane de lei.
Raportul arată că valoarea creditelor IMM susţinute în 2008 a fost de 1729 milioane de lei, iar estimarea pentru anul acesta este de 2782 de milioane de lei.
"Am decis acordarea de garanţii irevocabile, exprese şi necondiţionate în procent de până la 80%, nivelul maxim admis de UE, în condiţiile în care media Uniunii este de 60%", a declarat Aurel Şaramet, preşedintele FNGCIMM. Şaramet a menţionat că s-a stabilit şi garantarea în proporţie de 100%, în baza unui protocol semnat cu Eximbank, a creditelor acordate IMM-urilor de către băncile comericale pentru implementarea proiectelor prioritare, precum şi a celor eligibile pentru alocaţii financiare din fonduri europene.
"Pentru preîntâmpinarea situaţiei de blocare a creditării IMM-urilor, pentru neplata datoriilor către bugetul de stat, Fondul garantează finanţările acordate pentru achitarea acestor datorii, având drept consecinţă creşterea veniturilor la bugetul statului, menţinerea activităţii IMM-urilor şi a locurilor de muncă create", a mai explicat Şaramet, care a reiterat că FNGCIMM este instituţia financiară cu gradul cel mai ridicat de risc, întrucât nu-şi propune să facă profit. Printre alte soluţii propuse de Fond mediului de afaceri mai menţionăm acoperirea diferenţei de curs valutar (pentru finanţările în valută), acordarea de garanţii pentru creditele restructurate ca urmare a deprecierii pieţei imobiliare sau posibilitatea acordării de garanţii pentru împrumuturi ce au ca obiect refinanţarea creditelor IMM-urilor, cu capacitate redusă de rambursare temporară.
FNGCIMM mai propune reducerea birocraţiei prin simplificarea documentaţiei de analiză solicitate de IMM-uri şi reducerea perioadei de acordare la maxim trei zile a garanţiilor solicitate de bănci. În plus, Fondul anunţă posibilitatea acordării directe a IMM-ului a Angajamentului de garantare din partea Fondului, înainte de depunerea documentaţiei de credit la bancă. Efectuarea analizei de către Fond se va face în paralel cu analiza băncii, având ca rezultat scăderea perioadei de accesare a creditului către IMM.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2009, 08:54)
chiar credeti?
2. unul din cei condamnati de sistem
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2009, 13:29)
este adevarul gol golut spus de domnul ministru , sa vedem daca poate sa faca
ceva . Eu ii tin pumnii, cert este ca ,cunoaste realitatea
3. Adevarat
(mesaj trimis de elf în data de 18.02.2009, 14:39)
Pierderile IMM-urilor se "regasesc" in profiturile bancilor. Vezi BRD< Banca Transilvania.