Polonia nu mai cumpără cereale din Ucraina

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 aprilie 2023

Polonia nu mai cumpără cereale din Ucraina

Importurile de cereale ucrainene în Polonia vor fi oprite temporar, pentru a atenua impactul asupra preţurilor, dar tranzitul va fi încă permis, a anunţat vineri ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, transmite Reuters.

Acesta şi-a preluat funcţia la data de 6 aprilie, după ce predecesorul său a demisionat, în urma protestelor fermierilor, cauzate de scăderea preţurilor produselor agricole.

"Am convenit să limităm şi să oprim deocamdată exporturile către Polonia. Tranzitul va fi permis, dar va fi atent monitorizat în ambele ţări, astfel încât cerealele din Ucraina să nu rămână în Polonia", a spus Telus, după o întâlnire cu omologul său ucrainean.

Mari cantităţi de cereale ucrainene au pătruns pe piaţa statelor UE, atât prin deschiderea acesteia acceptată de blocul comunitar pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, cât şi din cauza blocajelor logistice care au făcut ca transporturi de cereale ucrainene destinate iniţial unor state terţe să rămână pe pieţele ţărilor central şi est-europene, notează Agerpres.

Într-o scrisoare transmisă la sfârşitul lunii martie Comisiei Europene, premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au propus mai multe măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piaţă provocate de importurile de produse alimentare ucrainene, adăugând că, dacă acestea nu vor da rezultate, ar trebui reintroduse taxe şi cote.

Exporturile ucrainene de cereale, posibil să crească în lunile următoare

Ucraina ar putea exporta alte 15,6 milioane de tone de cereale în trimestrul aprilie-iunie 2023, ceea ce ar duce exporturile totale în sezonul 2022/2023 la o cifră surprinzătoare de aproape 53 de milioane de tone, informează agenţia AgroPortal citând o declaraţie a viceministrului Agriculturii, Taras Vîsoţki, transmite Reuters.

În 2022, recolta de cereale a Ucrainei a scăzut dramatic, până la aproximativ 53 de milioane de tone, din cauza invaziei ruseşti, de la o cifră record de 86 de milioane de tone în 2021.

Însă milioane de tone de cereale din recolta de anul trecut au rămas în silozurile din Ucraina după ce principalele sale porturi la Marea Neagră au fost închise în a doua jumătate a sezonului 2021/2022, ca urmare a blocadei ruseşti. Ca urmare a acordului intermediat de Naţiunile Unite şi Turcia, trei porturi ucrainene au fost deblocate de la finele lunii iulie 2022.

De la începutul sezonului iunie 2022-iulie 2023, Ucraina a exportat 37,2 milioane de tone de cereale, inclusiv 20,6 milioane de tone via coridorul din Marea Neagră, notează Agerpres.

Taras Vîsoţki a estimat săptămâna trecută că în lunile care au mai rămas din sezonul actual, exporturile de cereale ale Ucrainei ar putea include 10 milioane de tone livrate via coridorul Marea Neagră şi 5,6 milioane de tone via rute alternative.

Rusia aşteaptă o recoltă de cereale de 120 de milioane de tone în 2023

Ministerul Agriculturii din Rusia previzionează o recoltă de cereale de 120 de milioane de tone în 2023, după nivelul record din 2022, a anunţat agenţia rusă de presă Interfax, transmite DPA.

Recolta de 120 de milioane de tone reprezintă un declin de 5% faţă de estimarea din decembrie a Ministerului Agriculturii.

Rusia este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, astfel încât recolta sa este importantă pentru evoluţia preţurilor alimentelor la nivel global.

Conform datelor oficiale, Rusia a recoltat anul trecut 157,7 milioane de tone, inclusiv 104,2 milioane de tone de grâu.

Este cel mai bun rezultat înregistrat vreodată de sectorul agriculturii din Rusia, precedentul record fiind de 135 milioane de tone.

Este neclar dacă aceste rezultate sunt legate de câştigurile teritoriale obţinute de Rusia în urma invadării Ucrainei.

În decembrie, Ministerului Agriculturii estima pentru acest an o recoltă de cereale de 125-127 milioane de tone, inclusiv 80-85 milioane de tone de grâu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Se pare ca "bataia" aplicata ministrului polonez,

    are efecte benefice ptr. fermierii polonezi 

     

    Acum Romănia poate cumpăra și cota poloneză

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb