POLONIA: Proiect de lege pentru scăderea cu 20% a salariilor parlamentarilor

D.I
Internaţional / 7 aprilie 2018

Sejm-ul Poloniei (Sursa foto: Twitter)

Sejm-ul Poloniei (Sursa foto: Twitter)

Miniştrii polonezi trebuie să restituie organizaţiei de caritate Caritas primele lor pe 2017, iar salariile parlamentarilor vor scădea cel mai probabil cu 20%, a decis partidul conservator de guvernământ, reacţionând la o scădere bruscă în sondaje, relatează AFP.

"Miniştrii şi secretarii de stat, politicieni, au decis să-şi predea primele, până la jumătatea lunii mai, la Caritas, pentru serviciile sociale", a anunţat Jaroslaw Kaczynski , liderul Partidului "Lege şi Justiţie" (PiS).

Partidul a decis, de asemenea, să adreseze imediat Parlamentului un proiect de lege destinat să scadă cu 20% remuneraţia deputaţilor şi senatorilor. Va cere, totodată, introducerea unor plafoane salariale pentru primari şi pentru alţi responsabili regionali şi locali, plătiţi adesea mai generos decât membrii guvernului.

În ceea ce priveşte şefii companiilor de stat şi a celor care aparţin comunităţilor locale, aceştia vor fi privaţi de toate remuneraţiile adiţionale care le-au dublat adesea salariul, a spus Jaroslaw Kaczynski.

Primele anuale pe care le-a alocat guvernul, dezvăluite în februarie, au reprezentat în 2017 între 15 şi 19 milioane de euro, o sumă care a creat un şoc într-o parte a societăţii în care salariul mediu este de aproximativ o mie de euro, iar mulţi polonezi nu ajung la acest nivel.

Reacţiile au fost cu atât mai puternice, deoarece fostul premier Beata Szydlo a spus posturilor de televiziune că bonusurile erau în întregime legitime şi corespundeau "muncii grele" a miniştrilor săi.

Decizia vine în contextul în care partidul conservator polonez a scăzut drastic în sondaje, după protestele generate de intenţia unei noi înăspriri a legislaţiei antiavort, disputa diplomatică cu Israelul si recompensele financiare acordate ministrilor.

PiS a scăzut cu 12 puncte procentuale in preferinţele alegătorilor, la 28%, faţă de luna trecută, arată un sondaj realizat de Kantar Millward Brown pentru televiziunea TVN. Este cea mai abruptă scădere pe care a înregistrat-o PiS în acest sondaj în ultimii 10 ani.

În ultimele luni, diferite sondaje au indicat o intenţie de vot pentru PiS de peste 40%, pe fondul creşterii economice, a unui minim record al şomajului şi a avansului cheltuielilor sociale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Suntem un UE, sa fim solidari; pe cand si la noi?. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb