Poluarea şi căldurile extreme ameninţă sănătatea oamenilor

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 1 iulie 2021

Poluarea şi căldurile extreme ameninţă sănătatea oamenilor

Poluarea şi căldurile extreme fac ca aerul să devin tot mai irespirabil în multe regiuni ale lumii. În Polonia şi Italia poluarea este la cote alarmante în unele aglomerări urbane, în alte zone ale lumii, cunoscute mai degravbă pentru temperaturile negative, oamenii mor din cauza căldurii, situaţia nu este deloc una bună.

Datele Agenţiei Europene de Mediu (AEM) avertizează asupra faptului că poluarea aerului este cel mai mare risc pentru sănătate din Uniunea Europeană, cu aproximativ 379.000 de decese premature cauzate de expunerea la particule (PM10), în 2018, şi 54.000 la dioxid de azot (NO2), în 2018. "Centralele electrice, industria grea şi - în special în cazul NO2 - creşterea traficului auto sunt principalele cauze ale poluării", notează experţii. Există şi zone "fericite", oraşele Umea din Suedia şi Tampere din Finlanda au cel mai curat aer din Europa, potrivit unui clasament al agenţiei de mediu a Uniunii Europene (EEA). Particulele fine, poluantul cu cel mai mare impact asupra sănătăţii în ceea ce priveşte moartea prematură şi îmbolnăvirile au fost, de asemenea, scăzute în aerul din Funchal (Madeira), Tallinn (capitala Estoniei) şi oraşul norvegian Bergen. Lista calităţii aerului s-a bazat pe o evaluare a datelor din peste 320 de oraşe din Europa, publicată de EEA. Dintre acestea, 127 de oraşe s-au dovedit a avea o bună calitate a aerului, în timp ce 123 au avut o poluare moderată şi 73 au fost clasificate ca având o calitate slabă sau foarte slabă. Majoritatea oraşelor situate în partea inferioară a clasamentului se află în Polonia şi în nordul Italiei. Agenţia europeană de mediu a evaluat poluarea cu particulele în suspensie PM2.5 în 323 de oraşe din 26 de ţări ale UE, dar şi din Islanda, Norvegia şi Elveţia. Clasamentul a acoperit ultimii doi ani şi nu a inclus toate oraşele europene, omisiuni cauzate de lipsa unor date comparabile.

Pe de altă parte, Cluj-Napoca este lider în ţara noastră şi în Europa în privinţa concentraţiilor ridicate de NO2 (dioxid de azot - emisii rezultate din noxele auto) înregistrate în luna mai, reiese dintr-un clasament întocmit de Airly, compania care se ocupă de monitorizarea calităţii aerului. În aceeaşi ierarhie se mai află: Timişoara (locul 4 - cu un indice al Calităţii Aerului de 14,84 puncte), Ploieşti (locul 7, indice 13,83) şi Municipiul Bucureşti (locul 8, indice 13,33). Conform analizei de specialitate într-o ierarhie privind poluarea cu NO2, lider în concentraţia acestui tip de noxe este Cluj-Napoca, cu 17,53 puncte, urmat de oraşul britanic Newcastle Upon Tyne (cu o concentraţie 17,05). Podiumul este închis de Napoli (15,88), oraş care se află, însă pe prima poziţie în clasamentul privind valorile ridicate de PM10, cu un punctaj de 23,91. Airly oferă informaţii despre calitatea aerului cu ajutorul algoritmilor AI, care prezic poluarea aerului pentru următoarele 24 de ore, cu o verificabilitate de până la 95%. Raportul Airly utilizează date dezvoltate de către o echipă de oameni de ştiinţă din cadrul Comisiei Europene. Din setul de date, au fost luate în considerare doar oraşele cu o populaţie de peste 100.000 de locuitori, respectiv aproximativ astfel de locuri.

Zeci de oameni au murit în Canada din cauza unui val de căldură care a adus temperaturi record. Poliţia din British Columbia a intervenit, începând de luni, în cazul a aproximativ 70 de decese subite, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre vârstnici. Autorităţile au spus că valul de căldură a fost un factor important. Canada a înregistrat, marţi, pentru a treia zi consecutiv, cea mai ridicată temperatură din toate timpurile: 49,5C, în Lytton (British Columbia). Înainte de această săptămână, în Canada temperatura nu a trecut vreodată de 45 de grade Celsius. Autorităţile i-au îndemnat pe oameni să îşi verifice vecinii, membrii familiei şi vârstnicii pe care îi cunosc. "Această vreme poate fi fatală pentru membrii vulnerabili ai comunităţii", a spus un reprezentant la poliţiei canadiene din Vancouver. Potrivit poliţiei, căldura este considerată factor important în 69 de decese în suburbiile Burnaby şi Surrey ale oraşului Vancouver. În oraşul Lytton, a fost "insuportabil" pentru oameni să îşi părăsească locuinţele, potrivit unor localnici. "Suntem a doua cea mai rece ţară din lume şi unde ninge cel mai mult", a spus David Phillips, climatolog la Environment Canada, care a adăugat: "Deseori avem valuri de frig şi viscole, dar nu vorbim des despre căldură ca aceasta. Dubai este mai răcoros decât ce trăim acum".

Valul de căldură s-a simţit şi în nordul SUA. În oraşele Portland şi Seattle, temperaturile au ajuns la un nivel record de când au început măsurătorile, în anii 1940. Portland a înregistrat 46,1C şi Seattle, 42,2C, potrivit Serviciului Naţional Meteorologic. Experţii spun că schimbarea climei este aşteptat să crească frecvenţa fenomenelor meteorologice extreme. În ultimii 130 de ani, de când au început măsurătorile la nivel global, temperatura medie la suprafaţa pământului a crescut cu aproximativ 1 grad Celsius.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb