Ponta vrea să facă istorie cu bugetul său

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 noiembrie 2013

Ponta vrea să facă istorie cu bugetul său

"În 2013, ţara noastră va avea cel mai mare PIB din istorie (va fi depăşit PIB-ul din 2008)".

"Pieţele au încredere în politica economică a Guvernului: ne împrumutăm la cele mai mici dobânzi din istorie".

"Salariul minim la maxim istoric".

"Investiţiile publice sunt la cel mai ridicat nivel din istorie comparativ cu deficitul".

"Pensia medie ajunge pentru prima dată la 200 de euro".

"Cel mai mic deficit după intrarea în UE".

"România are una din cele mai scăzute poveri fiscale din UE (şi, implicit, printre cele mai mici venituri din UE)".

Acestea sunt câteva dintre promisiunile cuprinse în bugetul ţării noastre pe 2014, care sugerează că premierul Victor Ponta vrea să intre în istorie cu "BUGETUL CETĂŢEANULUI- Un buget bazat pe investiţii".

În declaraţiile făcute după şedinţa de Guvern de ieri, în care a fost aprobat proiectul de buget pentru anul viitor, şeful Executivului prezenta o economie glorioasă, care se înalţă semeţ dintre trupurile amorţite, aflate în moarte clinică, ale suratelor sale europene.

Singura întrebare care răsună din toate părţile este "Cine îl crede?".

Toate afirmaţiile sale care anunţă creşterea vertiginoasă a industriei, a gradului de absorbţie a fondurilor UE, a salariilor şi a pensiilor, a investiţiilor publice etc. sunt demontate dintr-o suflare de oamenii de afaceri, care se confruntă cu o fiscalitate fără precedent (cea mai mică din SUA şi UE, în opinia lui Ponta) şi cu un cadru legislativ nepredictibil.

Victor Ponta a anunţat, ieri, că ţara noastră va avea, în acest an, un Produs Intern Brut (PIB) mai mare decât cel din 2008, după ce INS a anunţat o creştere economică de 2,7%, în primele nouă luni ale anului în curs.

"În sfârşit am ajuns acolo unde eram în 2008. În 2014 vom avea cel mai mare PIB de după revoluţie", a precizat şeful Guvernului.

Potrivit bugetului aprobat ieri, în 2014 economia va ajunge la 148 de miliarde euro, iar în acest an vom avea un PIB de 140,5 miliarde euro, faţă de 139,8 miliarde euro - valoarea PIB înregistrată în 2008.

Premierul susţine că la baza acestui trend pozitiv stă atât agricultura, dar mai ales producţia industrială, serviciile şi gradul de absorbţie a fondurilor UE.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), este de părere că România ar trebui să fie mulţumită atunci când creşterea economică va fi mai mare de 4%.

"Cu 2%-2,2% creştere a PIB-ului doar ne târâm. În 2009, am avut o scădere de 7% a PIB. Probabil, dacă vom calcula toate creşterile uşoare care au avut loc în 2011 şi 2012 şi cumulat cu cea din acest an recuperăm pierderile din 2009 şi 2010 şi ajungem la PIB-ul nominal din 2008", susţine Cristian Pârvan, adăugând că "industria noastră stă în spatele exporturilor": "Este un lohn industrial generalizat, la comanda altor ţări, nu la solicitarea nevoilor noastre".

În ceea ce priveşte ponderea agriculturii în PIB, reprezentantul AOAR este de părere că acest lucru nu este foarte sigur pentru economia noastră.

"Este o slăbiciune dacă depindem de agricultură atât de mult, care înregistrează rezultate bune sau nu în funcţie de cum plouă", potrivit domnului Pârvan.

Victor Ponta a anunţat că, în acest an, cheltuielile au crescut cu 14 miliarde lei faţă de 2012, au fost plătite arierate în sănătate de 2,6 miliarde lei şi cele la autorităţile locale de 1 miliard de lei, salariile bugetarilor şi salariul minim au crescut cu 15%, inflaţia a scăzut la 1,8% de la 4,95% în 2012, iar deficitul a continuat să scadă de la 3% din PIB la 2,6% din PIB.

Fiscalitatea este cea mai scăzută din UE, mai spune primul ministru, subliniind că, dacă la noi cota unică de impozitare este de 16%, în alte ţări impozitul pe venit se ridică la 45%".

Cu toate acestea, Cristian Pârvan opinează că, până în momentul în care oamenii şi companiile nu vor simţi aceste creşteri în buzunarele lor, premierul ar trebui să fie mai circumspect şi mai rezervat în prezentarea unor cifre pozitive.

Domnia sa ne-a precizat: "Nu contestăm aceste cifre, care sunt în creştere faţă de anii trecuţi, dar să nu uităm că a scăzut foarte mult consumul. Chiar dacă PIB-ul a crescut, acest lucru nu se resimte la nivelul oamenilor. Referitor la fiscalitate, încă nu ştim ce impozităm şi ce nu, avem o impozitare haotică. Prezentarea Guvernului este pentru poporul larg. Dacă în alte ţări impozitarea pe venit este de 45%, această pondere scade dacă ai doi copii, dacă ai asigurare de viaţă, dacă ai îngrijitoare pentru copil. Aici intervine rolul impozitului progresiv. Noi vrem 45% din salariu (n.r. impozit), din care să nu dăm nimic înapoi".

230 miliarde lei - bugetul pe 2014

Valoarea bugetului pe 2014 se ridică la 230 de miliarde lei, potrivit lui Victor Ponta, care a precizat că circa 50 de miliarde lei sunt pentru salarii, 52 miliarde lei vor merge în fondul de pensii, 40 de miliarde lei fiind alocate investiţiilor.

Ministerul Sănătăţii a primit cu 2,5 miliarde lei mai mulţi bani decât în 2013, fiind stabilit un buget de 7,8 miliarde lei, în timp ce CNAS are un buget de 22,6 miliarde lei, în uşoară creştere faţă de cel din anul în curs.

În domeniul educaţiei, 300 de milioane de euro din fonduri europene vor fi realocate de la alte programe pentru lucrări de infastructura la şcoli. De asemenea, vor creşte cu 10% salariile profesorilor debutanţi din învăţământul preuniversitar (cu vechime maximă de 6 ani) şi cu 10% salariile preparatorilor şi asistenţilor universitari.

Bugetul pe 2014 prevede indexarea pensiilor peste rata inflaţiei, precum şi creşteri salariale pentru profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi.

Proiecţia bugetară ia în calcul reducerea CAS, din semestrul al II-lea al anului 2014, menţinerea cotei unice la nivelul actual, premierul subliniind că Executivul se pregăteşte să reducă TVA şi la alte categorii de produse decât la cele de panificaţie, unde Taxa pe Valoarea Adăugată va rămâne 9%.

Salariul minim va creşte cu 12,5%, potrivit promisiunilor prinse în buget, iar pensiile vor fi majorate cu 3,76%, în timp ce venitul minim garantat va fi majorat cu 5%.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. stimate domnule Ponta,

    amintiti-va ce spuneati in 28.06.2012: o tara care si-a respectat obligatiile care decurg din pactul fiscal ......

    Dati un goagl Basescu Brüssel si gasiti vreo 13 milioane de inregistrari. Faceti click pe prima si apoi cautati inregistrarea cu dvs. Victor Ponta Bruxelles 28.06.2012. In presa austriaca au scris ieri ca s-au suparat vestitorii si vor sa plece , dar cand i-a intrebat pe fiecare in particular au spus ca se razgandesc. Aici imi placeti, insa faptul ca in declaratia dvs. de astazi nu spuneti si faptul ca fara un program de austeritate nu ati fi obtinut aceste dobanzi nu este fair play fata de un politician care a invatat pe domnii Mobius, Roiss si Treichl ce inseamna respectul pentru tara pe care o guvernati...  

    Guvernul Romaniei in frunte cu PM este cel mai ... din Europa ! ... ne spune asta un "plagiator mincinos si mediocru" cum il caracterizeaza "fermierul" de la Cotroceni .

    Sa ii credem ? 

    Băncile au plătit la buget doar 15,7 milioane de lei ca impozit pe profit în primele nouă luni, iar Banca Naţională zero. In 2008 plateau 708 mil lei. 

    Cursul valutar mediu in 2008 a fost cam 3,8 RON, anul acesta 4,41 RON. 

    Care este valoarea investitiilor straine ? 

    Cat ne-am imprumutat din 2008 pana acum ? 

    La asa PIB si atatea taxe de ce incasarile bugetare nu au crescut ? 

    Cat este evaziunea fiscala la acest PIB ? 

    De ce nu cresc redeventele pe resurse ? 

    Ne imprumutam ieftin ? Oare asa e ? 

    Cat e datoria pe cap de Roman acum ? Creditorii de dau bani doar ca sa recupereze din credit si sa ne impovareze mai mult ! 

    Cat capital si profituri au retras bancile mama din Romania fara sa plateasca nimic ?  

    Cat poate sa alerge un caine cu un clopotel legat de coada ? 

    De ce majoritatea romanilor o duc rau de tot financiar ? 

    Cu cat a crescut numarul politicienilor din parlament raportat la PIB ? 

    ????????... 

    Cel mai ineficient guvern din Europa ! 

    Cel mai corupt guvern din Europa ! 

    Cel mai plagiator si mai mincinos premier din Europa !

    Ce mai....cel mai ....! 

    Vad ca unora le pare rau daca va fi mai bine!Oare cui?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8269
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2922
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9269
Gram de aur (XAU)Gram de aur414.0962

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031