Porcărie cu porci

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 17 iunie 2009

Porcărie cu porci

O veste bună şi două proaste pe piaţa cărnii de porc: vestea bună este că, foarte probabil, din al doilea semestru al anului viitor, vom putea livra, din nou, carne de porc pe piaţa comunitară, după cum ne-a declarat Stanca Tudor, directorul executiv al Patronatului Român al Cărnii de Porc (PRCP). Veştile proaste sunt următoarele: mai mult ca sigur, producătorii vor creşte preţul cărnii de porc în perioada imediat următoare, pe fondul scumpirii cu 20% a nutreţurilor combinate. În al doilea rând, sunt în pericol să se închidă circa 130 de centre de abatorizare, din cauză că nu vor mai primi autorizaţie de funcţionare de la 1 ianuarie 2010 dacă nu au efectuat investiţiile cerute de către Comisia Europeană.

Campania de vaccinare împotriva pestei porcine se încheie anul acesta, iar la şase luni de la ultima vaccinare, în situaţia în care nu apare un nou focar de gripă porcină, autorităţile de la Bruxelles vor ridica restricţiile la export în cazul ţării noastre.

"Cel mai devreme, putem discuta de o ridicare a restricţiilor pentru comerţul intracomunitar în al doilea semestru al anului 2010, însă sunt negocieri pentru a grăbi un pic termenul şi a permite fermierilor români să exporte porcii vii şi preparatele de porc acolo unde fabrica se supune regulilor acceptate de UE, încă din primul semestru al anului viitor", ne-a declarat Stanca Tudor.

Directorul executiv al Patronatului Român al Cărnii de Porc (PRCP), Stanca Tudor, a explicat: "Conform programului de eradicare a pestei porcine, anul acesta continuă vaccinarea la gospodăriile populaţiei şi la mistreţi, însă nu şi la fermele comerciale. Începând de la 1 ianuarie 2010, se ridică vaccinarea şi la gospodăriile populaţiei, astfel se creează condiţiile ca, pe o analiză riguroasă, să se poată accepta carnea de porc din România în comerţul intra­comunitar, începând din semestrul al doilea 2010".

Tot începând de anul viitor, Stanca Tudor arată că sistemul de circulaţie a porcilor va fi foarte bine monitorizat, iar "carnea de porc din gospodăriile populaţiei chiar nu va mai avea ce căuta în comerţ" sau va putea fi comercializată numai dacă medicul veterinar va da certificat că îndeplineşte toate condiţiile.

Ridicarea restricţiei la export va duce, cu siguranţă, la relansarea acestui sector de tradiţie din zootehnie - un sector sugrumat de importuri care a cunoscut un recul puternic după Revoluţie.

Pe segmentul cărnii de porc, în zona de procesare ţara noastră importă 70% din materia primă necesară consumul intern. La capitolul producţie, avem 5.500.000 de porci, din care 1.500.000 sunt crecuţi în ferme profesionale - fermele care produc pentru piaţă - , în timp ce necesarul de consum este aproape dublu.

Deşi producătorii riscă scapă de problema ridicării interdicţiei la export, riscă să dea de alta la fel de dificilă: cea a închiderii abatoarelor.

Stanca Tudor ne-a precizat că, în ţară, există circa 130 de abatoare care în perioada 2007-2009 trebuiau să efectueze o serie de investiţii pentru a mai putea funcţiona şi din 2010.

"Autorităţile sanitar-veterinare locale au urmărit cum s-au desfăşurat aceste contracte, iar dacă investiţiile nu au fost efectuate, există riscul ca aceste abatoare să se închidă, fapt ce va crea mari disfuncţionalităţi în piaţă", a adăugat directorul PRCP, care a menţionat că abatoarele deschise pe programele de finanţare europeană îndeplinesc toate normele comunitare.

În ceea ce priveşte preţul cărnii de porc, este foarte posibil ca acesta să crească, după ce a mai urcat în martie, comparativ cu ianuarie 2009, cu circa 2%-3%.

Producătorii de nutreţuri combinate au anunţat că vor vinde mai scump hrana pentru animale cu 20%, iar 75% din preţul cărnii de porc este nutreţ combinat, după cum susţin specialiştii.

Stanca Tudor ne-a declarat: "Discutând la modul sincer, preţul ar trebui să crească. Dar tu, ca producător, creşti preţul până la o limită de suportabilitate a pieţei. Dacă piaţa nu este receptivă, lucrăm în pierdere o perioadă, se reduc alte cheltuieli .Totul va depinde de jocul preţurilor la cereale".

La ora actuală, preţul unui kilogram de cărne de porc în viu este de 4,8 lei, iar pentru carcasa de porc de 6,6 lei.

Privind subvenţiile, producătorii spun că mai au de încasat restanţe de 15% (pentru luna decembrie 2008), şi avertizează că, de la 1 ianuarie 2010, sectorul va resimţi "un şoc" în situaţia în care nu vor mai primi subvenţii de la bugetul de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb