Poşta Română, pierdere de 30 de milioane lei anul trecut

Companii / 26 iunie 2016

Poşta Română, pierdere de 30 de milioane lei anul trecut

Principala cauză, amenda de 33 de milioane de lei de la Consiliul Concurenţei, spune directorul companiei

----------

Actualizare 14:37 Petrescu, Poşta Română: "Suntem la cel mult două luni de a semna un contract cu BERD pentru 46,1 milioane de euro"

Poşta Română va contracta în cel mult două luni un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni, a declarat directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română, Alexandru Petrescu, potrivit Agerpres.

"Cred că totuşi cel mai mare câştig al ultimilor ani a fost îmbunătăţirea indicatorilor economici, care ne-a pus pe radarul marilor instituţii financiare de tip Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii şi Banca Mondială. Dacă în 2012 şi 2013, Poşta Română nu era nici pe departe un candidat care aspira la finanţare, în 2014, 2015 şi în 2016, discuţiile cu instituţiile financiare internaţionale au căpătat o altă consistenţă. Mai mult, aş spune că suntem la o lună şi jumătate, cel mult două luni, de a semna un contract de finanţare cu BERD pentru 46,1 milioane de euro, aceasta este suma certă. Iniţial, am discutat pentru o sumă mai mare, dar ne-am concentrat pe acele proiecte care sunt necesare imediat pentru Poştă în vederea asigurării diversificării portofoliului", a precizat Petrescu.

Acesta a subliniat că negocierile cu BERD sunt în ultimul stadiu de evaluare financiară şi juridică, iar condiţiile de creditare sunt net superioare în comparaţie cu ceea ce poate oferi orice altă bancă comercială.

"Condiţiile de creditare urmează a fi definitivate în momentul în care se termină due dilligence, dar sunt net superioare în comparaţie cu orice altă bancă comercială, pentru că acesta este şi rolul ei, după cum îi spune şi numele, bancă pentru reconstrucţie şi dezvoltare. Adică, exact de ceea ce are nevoie şi Poşta Română. Acest credit poate fi o schimbare de destin pentru companie, fiindcă suferim de o lipsă acută de investiţii. Nu s-a investit de peste 10 ani în platformele IT&C şi astăzi administraţiile poştale europene sunt companii de tehnologie, mai mult decât altceva (...)", a adăugat şeful operatorului poştal naţional.

Potrivit sursei citate, banii de la BERD vor merge direct pe proiectele pre-aprobate într-un comitet de risc cu BERD.

"Banii se vor duce către zona de IT&C, pe tot ceea ce este necesar în zona tehnologiei poştale: calculatoare, servere VPN, programe în toate oficiile poştale. Trebuie să avem platformă ca să putem construi aplicaţii. De asemenea, vom investi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni. (...)Vrem să avem şi o consultanţă pe zona aceasta, ca să vedem dacă este nevoie doar în Bucureşti de un astfel de centru de sortare pentru a acoperi în mod eficient sau probabil şi într-o altă zonă a României. Toate aceste investiţii merg spre zone care aduc venituri imediate, atât pe zona de IT&C cât şi cea de automatizare. Probabil suntem singura ţara din Europa care nu are un centru automat de sortare şi asta se reflectă în tot ceea ce înseamnă curierat transfrontalier", a subliniat Petrescu.

Nu în ultimul rând, şeful Poştei Române a menţionat că investiţiile din creditul BERD vor merge şi pentru achiziţia a 700-800 de maşini pentru divizia de curierat PrioriPost.

"Piaţa de curierat este singura care încă mai creşte cu doi digiţi în România, minimum 10% an de an. Ea merge pe măsură ce există investiţii. Nişa de piaţa a PrioriPost este una care reflectă nivelul investiţiilor, adică una foarte mică, undeva 5-6% şi nu este o zonă unde poţi creşte doar aşa. Fără bani nu poţi creşte. Tot ceea ce a fost de reorganizat, s-a reorganizat, de aici încolo poţi creşte doar dacă investeşti, în maşini, în infrastructură de plată mobil", a menţionat directorul general al Poştei Române.

(I.S.)

----------

Actualizare 13:00 Alexandru Petrescu: "Listarea Poştei Române pe Bursa de la Bucureşti nu se poate întâmpla mai devreme de 24 de luni"

Listarea Poştei Române pe Bursa de la Bucureşti nu se poate întâmpla mai devreme de 24 de luni, deoarece este nevoie, în primul rând, de o Hotărâre de Guvern care să reglementeze listarea, iar ulterior de o evaluare şi un lobby la nivelul investitorilor, a declarat directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română, Alexandru Petrescu, potrivit Agerpres.

"Privatizarea companiei rămâne o perspectivă, doar că acum avem o plajă mai largă de posibilităţi şi ne gândim la o listare pe Bursa de la Bucureşti. Sunt discuţii între acţionari şi cred şi eu, alături de ei, că o listare ar fi cea mai bună soluţie. Nu consider că mai este necesar să mergem pe un pachet majoritar de acţiuni, putem merge şi pe unul minoritar, pentru că avem un istoric comercial care dovedeşte că ceea ce facem este corect. (...) Listarea însă nu se poate întâmpla mai devreme de 24 de luni. Dacă vrei să te asiguri că vei avea o listare de succes, trebuie să aloci timp şi resurse în perioada de pre-listare, de pregătire. Redresarea companiei în sine este o perioadă de pre-listare. Trebuie să faci o evaluare, un lobby la nivelul investitorilor, aşteptăm şi elaborarea unei Hotărâri de Guvern care să reglementeze listarea. În momentul în care va fi emisă de către Guvern vom şti sigur că drumul este ireversibil şi listarea se va întâmpla. Abia atunci vom şti în cât timp şi în ce condiţii. Acum se evaluează cea mai bună opţiune", a precizat Petrescu.

Şeful Poştei Române a adăugat că are în pregătire lansarea o emisiuni de obligaţiuni de stat, iar aceasta este posibil să aibă loc până la finele acestui an.

"Avem în pregătire o emisiune de obligaţiuni de stat. Avem un consultant, BRD a câştigat licitaţia, şi lucrăm acum la o arhitectură. Rămâne ca ei să definească exact pe câţi ani, ce sumă, momentul lansării, ce măsuri premergătoare lansării ar trebui să luăm ca să venim cu impact maxim pentru companie. Suntem într-o analiză a draftului final. E posibil ca această lansare a emisiunii de obligaţiuni de stat să se întâmple anul acesta", a adăugat Alexandru Petrescu.

(S.A.)

----------

Poşta Română a închis anul 2015 cu o pierdere de circa 30 de milioane de lei pe fondul unei amenzi primite de la Consiliul Concurenţei pentru activităţi anticoncurenţiale din perioada 2010-2012, a declarat directorul general al companiei, Alexandru Petrescu, potrivit Agerpres.

"Am avut 2014 primul an profitabil de după 2009. 2015 trebuia să îl închidem din nou pe profit net, dar, din păcate, înainte de auditare, pe 18 aprilie, a venit o scrisoare de la Consiliul Concurenţei care ne-a spus că avem de plătit exact 33 de milioane de lei pentru activităţi anticoncurenţiale din perioada 2010-2012, fapt pentru care a trebuit să provizionăm. Auditorii ne-au recomandat să introducem în provizioane această sumă şi, în loc să ieşim cu profit de 3,5 milioane lei, am ieşit cu aproape 30 de milioane lei pierdere. Noi am contestat această amendă în instanţă, dar acest lucru nu înseamnă că ea se şi anulează. Deocamdată trebuie să o plătim la stat (...)", a precizat Petrescu.

Pentru 2016, şeful Poştei Române estimează că operatorul poştal va încheia anul cu un profit net de 4 milioane lei.

Potrivit datelor furnizate de companie, Poşta Română a obţinut iniţial un profit brut pe anul 2015 de 6,8 milioane de lei, însă, după după auditare, compania a consemnat o pierdere de 29,4 milioane de lei, din cauza amenzii primite de la Consiliul Concurenţei.

Impactul pe cheltuieli care a condus la rezultatul negativ a fost de 36,2 milioane de lei, din care amenda Consiliului Concurenţei a fost de 33 milioane de lei, iar provizionul pentru aplicarea prevederilor privind acordarea gratificaţiilor de pensionare, conform CCM, de 3,13 milioane de lei. Cheltuielile de investiţii în 2015 au totalizat 16,6 milioane de lei, o creştere de 19,6% faţă de 2014.

Structura principalelor venituri din exploatare realizate în 2015 de Poşta Română arată că 36% provin din plata pensiilor, 16,3% din trimiteri confirmare de primire (AR) şi 12,4% din poşta de scrisori.

În 2014, rezultatul net al Poştei Române a fost de 22,8 milioane de lei, după 5 ani de pierderi, iar cheltuielile de investiţii au totalizat 13,9 milioane de lei.

Poşta Română, companie naţională înfiinţată conform Legii 31/1990, nefiind o instituţie publică, este deţinută de statul român, prin Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI), în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%.

Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în ţara noastră. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.

Poşta Română rămâne compania cu cea mai mare cifră de afaceri din acest sector de activitate, dar şi cel mai mare angajator din ţara noastră, cu puţin peste 25.000 de angajaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb