Suprafeţele din Marea Neagră, concesionate firmei Marine Resources Exploration International, ce aparţine Rompetrol Holding, constituie un potenţial din punctul de vedere al resurselor pentru producerea energiei alternative. Însă acesta ar putea fi cuantificat peste doi sau trei ani, a declarat omul de afaceri Dinu Patriciu, într-un interviu acordat unui post de radio. "Am cheltuit, în ultimul an, peste 20 milioane de dolari, iar la acest proiect lucrează sute de oameni din institute de cercetare, institute tehnologice" a spus domnia sa.
Potrivit Agerpres, în anul 2008, 9.000 km pătraţi din Marea Neagră au fost concesionaţi către Marine Resources Exploration International SRL. Suprafaţa concesionată este destinată explorării resurselor de nămol sapropelic. "Deocamdată trebuie să aflăm dacă acest proiect este viabil economic. Până atunci, nu se poate face o estimare cantitativă a resurselor şi nu putem stabili viabilitatea proiectului. Ştim că există aceste resurse, dar ele nu pot fi cuantificate. Probabil va mai dura între doi şi trei ani", a spus Patriciu.
Omul de afaceri a mai afirmat: "Resursele din Marea Neagră ar putea să asigure independenţa energetică a României într-o perioadă relativ scurtă de timp. Toate aceste explorări înseamnă ani şi nu vise expuse pe la televizor, iar acest potenţial poate fi dezvoltat numai cu investiţii străine. Deocamdată, nu facem altceva decât să alungăm investitorii. Tot scandalul cu privire la compania Sterling înnegreşte imaginea României pentru potenţialii investitori în aceste domenii. Nimeni, în lumea aceasta, nu-şi dezvoltă rezervele de unul singur sau nu se face în nici un caz prin intermendiul statului, ci prin concesionare, prin asociere cu investitori dispuşi să rişte".
Dinu Patriciu susţine că într-un proiect de explorare pentru hidrocarburi este greu de făcut o medie dar există între 20 şi 30% şanse să fie făcute descoperiri când căutările încep pe baza unor informaţii preliminare.