POTRIVIT BERD Oprirea bruscă a livrărilor de gaze ruseşti ar afecta sever multe economii

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 mai 2022

Oprirea bruscă a livrărilor de gaze ruseşti ar afecta sever multe economii

Spania va aproba săptămâna aceasta plafonarea temporară a preţului gazelor şi cărbunelui Surse: Germania pregăteşte măsuri pentru o întrerupere bruscă a importurilor de gaze ruseşti

O oprire bruscă a exporturilor de gaze ruseşti ar putea provoca o recădere a economiilor din Europa emergentă, Asia Centrală şi Africa de Nord la nivelul de dinaintea pandemiei, a avertizat ieri Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), conform Reuters.

BERD operează în aproximativ 40 de economii, de la Mongolia la Slovenia şi Tunisia. Majoritatea acestora sunt dependente de gazele ruseşti, iar o oprire bruscă a livrărilor le-ar reduce PIB-ul cu 2,3% anul acesta şi cu 2% anul viitor, conform celui mai recent raport al instituţiei financiare internaţionale.

"Europa discută pe marginea opririi achiziţiilor de hidrocarburi din Rusia. Există de asemenea posibilitatea ca Rusia să oprească livrările de gaze", a declarat economistul şef al BERD, Beata Javorcik, citat de Reuters.

BERD estimează că economiile din regiunea în care operează au înregistrat anul trecut o creştere de 6,7%, după o contracţie de 2,5% în 2020, când pandemia a afectat semnificativ economia mondială şi pieţele financiare.

Oprirea exporturilor de gaze ruseşti ar reprezenta cea mai mare lovitură la adresa economiilor UE cu importuri semnificative de gaze din Rusia şi cu o dependenţă ridicată de gaze în mixul lor energetic, precum Cehia, Ungaria şi Slovacia, a avertizat BERD, notează Agerpres.

O oprire bruscă nu reprezintă scenariul de bază al BERD, care se aşteaptă la continuarea livrărilor de gaze. Chiar şi aşa, creşterea economiei va fi acum mult mai redusă faţă de cea estimată de BERD în martie 2022.

Economiile din regiunea în care operează BERD ar urma să înregistreze un avans de 1,1% anul acesta, comparativ cu o creştere de 1,7% previzionată în martie 2022, în special în urma declinului peste estimări previzionat în Ucraina.

În urma presiunilor preţurilor, economiile din regiunea în care operează BERD ar urma să înregistreze un avans de 4,7% anul viitor, comparativ cu o expansiune de 5% prognozată în martie 2022.

"Recentele creşteri ale preţurilor energiei şi produselor alimentare se adaugă presiunilor inflaţioniste, care sunt deja ridicate în urma redresării cererii globale, după ridicarea restricţiilor", se arată în raportul instituţiei financiare internaţionale.

Rata medie a inflaţiei în economiile din regiunea în care operează BERD a atins 11,9% în martie 2022, un nivel înregistrat la finalul lui 2008.

Ucraina ar urma să înregistreze un declin al economiei de 30% în 2022, comparativ cu o scădere de 20% prognozată în martie 2022. PIB-ul Rusiei ar urma să se contracte cu 10% anul acesta şi să stagneze anul viitor.

Turcia, cel mai mare beneficiar al fondurilor BERD, ar urma să înregistreze o creştere de 2% în 2022 şi de 3,5% în 2023.

Preţul gazelor utilizate de Spania în producţia de electricitate, plafonat la 40 de euro/Megawatt-oră

Guvernul Spaniei are în plan să aprobe vineri, într-o şedinţă extraordinară, plafonarea temporară a preţului de referinţă al gazelor naturale şi cărbunelui, a anunţat ieri purtătorul de cuvânt al Executivului, Isabel Rodriguez, transmite Reuters.

În urmă cu două săptămâni, Spania şi Portugalia au ajuns la un acord cu Comisia Europeană pentru a putea scădea preţul energiei electrice în peninsula iberică, în virtutea unei derogări care le permite celor două state să disocieze preţul electricităţii de cel al gazelor naturale.

Uniunea Europeană a autorizat încă de la finele lunii martie Spania şi Portugalia să adopte "măsuri excepţionale" pentru a diminua preţul gazelor naturale utilizate la producţia de electricitate şi a reduce astfel facturile gospodăriilor.

Într-o primă etapă, preţul gazelor naturale utilizate în producţia de electricitate va fi plafonat la 40 de euro pentru un Megawatt-oră, obiectivul fiind ajungerea la o medie de 50 de euro pentru un Megawatt-oră în următoarele 12 luni, potrivit Agerpres.

În prezent, pe piaţa engros, preţul gazelor naturale se situează în jurul valorii de 90 de euro pentru un Megawatt-oră.

Surse: Germania pregăteşte naţionalizarea unor firme vitale

Oficialii germani se pregătesc pentru orice întrerupere bruscă a livrărilor de gaze ruseşti cu un pachet de măsuri de urgenţă care ar putea include şi naţionalizarea unor firme vitale, spun surse citate de Reuters.

Potrivit acestora, pregătirile care sunt coordonate de Ministerul Afacerilor Economice, scot în evidenţă starea de alertă ce există cu privire la livrările de gaze naturale care sunt vitale pentru producţia de oţel, mase plastice şi automobile a celei mai mari economii a Europei.

Anul trecut, gazele naturale ruseşti au fost responsabile pentru 55% din importurile Germaniei, iar autorităţile de la Berlin sunt presate să reducă o relaţie de afaceri cu Rusia care potrivit criticilor ajuta la finanţarea războiului din Ucraina, conform Agerpres.

Oficial, Berlinul a anunţat că vrea să îşi reducă dependenţa de gazele ruseşti, dar cu toate acestea se aşteaptă să rămână dependent de livrările de gaze din Rusia până la mijlocul lui 2024.

Însă, acum, oficialii de la Berlin se tem că Moscova ar putea decide să întrerupă unilateral livrările de gaze şi vor să fie pregătiţi în eventualitatea unui astfel de scenariu. Sursele citate de Reuters susţin că guvernul de la Berlin ar acorda noi credite şi garanţii ca să susţină companiile din energie, pentru a le ajuta să faca faţă creşterii preţurilor, şi ar putea prelua sub umbrela statului o serie de firme vitale precum rafinăriile.

Germania analizează şi modul în care ar putea raţionaliza gazele naturale într-o situaţie de urgenţă. Autoritatea de reglementare analizează dacă să dea prioritate consumatorilor industriali faţă de cei casnici, ceea ce ar reprezenta o inversare a politicii actuale în care primele afectate de întreruperea livrărilor cu gaze sunt firmele.

UE face progrese către impunerea embargoului pe petrolul din Rusia

UE a făcut progrese în direcţia impunerii unui embargo asupra importurilor de petrol din Rusia, conform afirmaţiilor preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a întâlnit luni cu premierul ungar Viktor Orban, anunţă AFP.

Budapesta a blocat până acum proiectul de embargo, pe motiv că o astfel de sancţiune împotriva Moscovei ar afecta securitatea energetică a Ungariei.

Dialogul cu Orban "a contribuit la elucidarea anumitor puncte referitoare la sancţiuni şi la securitatea energetică", a spus Von der Leyen, adăugând: "Am făcut progrese, dar va mai fi de lucru".

Ungaria le-a cerut partenerilor din UE garanţii privind furnizarea de energie, ca o condiţie pentru aprobarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

La Bursa din Amsterdam, cotaţia futures a gazelor cu livrare luna viitoare era de 91,25 euro pentru un Megawatt-oră în deschiderea sesiunii de ieri, iar la ora 15.34 atingea 91,4 euro.

---------------------------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna iulie a coborât cu 0,7% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 105,18 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iunie a scăzut cu 0,6%, la 102,50 dolari barilul la ora locală 08.30.

---------------------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a crescut cu 0,04%, la 1.859,40 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 08.32, cea spot - cu 0,4%, la 1.862,29 dolari/uncie.

---------------------------------

Preţul grâului cu livrare în luna iulie a urcat cu 0,3% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.32, ajungând la circa 10,96 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în iulie era în urcare cu 0,06%, la 7,72 dolari/buşel.

---------------------------------

Comisia Europeană ia în considerare emiterea de datorii comune de către blocul comunitar, pentru acoperirea deficitului de lichiditate al Ucrainei, de 15 miliarde de euro, în următoarele trei luni, spun surse citate de Reuters.

Conform acestora, propunerea Comisiei va fi publicată pe 18 mai, iar noul mecanism, dacă va fi convenit, se va baza pe schema SURE a UE pentru finanţarea ajutoarelor de şomaj în timpul pandemiei, notează Agerpres. Astfel, Ucraina ar urma să obţină împrumuturi ieftine de la UE, iar guvernele celor 27 de state membre vor trebui să furnizeze garanţii că vor fi achitate împrumuturile comune.

"Este unul dintre modelele luate în considerare, dar încă nu a fost nimic decis", au menţionat sursele.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu Putin taie gazele europei de vest ci mascariciul de Zelenscki.... Si bine va face ca l ati pupat in dos , I ati dat armament, bani la greu il primiti international UE si NATO... Asa ca de maine fara gaze rusesti in europa de vest ordin de la Zelenscki..........

    1 si 2 = mujici postaci!

    1. 3 postac securist

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb