Noile împrumuturi bancare din China au crescut peste aşteptări în noiembrie 2020, faţă de luna anterioară, conform datelor oficiale ale băncii centrale de la Beijing (PBOC), care arată că aceste credite au ajuns la 1,43 trilioane de yuani (218,96 miliarde de dolari), de la 689,8 miliarde de yuani în octombrie.
Analiştii preconizau o creştere a creditării bancare din China până la 1,40 de trilioane de yuani, luna trecută.
Conform Reuters, creditarea din China se redresează în general după luna octombrie, când ţara este în vacanţă o săptămână, de Ziua Naţională.
Analiştii anticipează că avansul împrumuturilor bancare din China va încetini în lunile următoare, pe măsură ce PBOC va trece de la o politică "de război" la o abordare de genul "aşteaptă şi vezi", pe măsură ce a doua mare economie a lumii îşi revine din criza cauzată de pandemia de coronavirus la începutul acestui an.
Julian Evans-Pritchard, analist la Capital Economics, declară că economia Chinei a atins "un punct de cotitură în ciclul de creditare", iar cotele de împrumut se vor înăspri. În opinia sa, o viitoare imposibilitate a realizării de plăţi (de principal sau de dobândă) de către emitenţii de obligaţiuni corporative ar putea determina oficialii chinezi să îşi intensifice eforturile de control al împrumuturilor riscante şi să retragă garanţiile implicite de stat care denaturează alocarea creditelor.
Cu toate acestea, unii analişti consideră că este prematur ca banca centrală să înceapă să înăsprească segmentul de creditare.
Băncile din China au acordat împrumuturi noi de 18,38 trilioane de yuani în primele 11 luni din 2020, urmând să stabilească un nou record anual după cele 16,81 trilioane de yuani din 2019.
Potrivit Reuters, Beijingul s-a bazat mai mult pe stimulente fiscale pentru a face faţă recesiunii economic, reducând impozitele şi permiţând guvernelor locale să emită mai multe obligaţiuni pentru finanţarea proiectelor de infrastructură.