• Perspectivele de revenire economică susţin cotaţia petrolului
• Pe termen lung, preţul va fi de 65-68 euro/baril
Ţiţeiul a intrat pentru totdeauna în istoria speculaţiilor investiţionale, datorită evenimentelor care au avut loc începând cu toamna anului 2007 şi până la sfârşitul anului 2008, sus-ţin analiştii "Erste Group". Potrivit acestora, după o creştere fără precedent, care a ridicat preţul petrolului până la nivelul de 140 de dolari pe baril în luna iulie 2008, cotaţia s-a prăbuşit mai rapid decât a crescut, spulberând aproximativ 68% din valoarea maximă atinsă. Preţul petrolului Brent s-a stabilizat în intervalul 40-50 euro/baril, după o revenire dintr-un declin brusc şi prelungit, mai notează specialiştii băncii aus-triece.
• Perspective bune pe termen mediu
Economia globală începe să-şi revină din cea mai profundă recesiune de după război, oferind perspective mai bune pentru consumul de petrol, afirmă analiştii "Erste Group". Potrivit lor, o nouă putere de creştere se manifestă în special în economiile asiatice (printre care şi China). Economiile din ţările OCDE ar trebui să se menţină la un nivel scăzut mai mult timp, "Erste" estimând câţiva ani de creştere sub standarde în SUA şi UE.
Punctul relativ slab al consumului în ţările OCDE ar trebui să limiteze potenţialul de creştere a preţului petrolului, dar, cu toate acestea, mai sunt şi alţi factori care trebuie luaţi în considerare, conform "Erste".
Jakub Zidon, analist al sectorului de petrol şi gaze în cadrul "Erste", declară: "În primul rând, am putea asista la un alt val de investiţii în sectorul de materii prime, similar celui anterior ultimei mari creşteri. În al doilea rând, o scădere semnificativă a investiţiilor în amonte poate duce la o creştere insuficientă a capacităţii de producţie şi la un echilibru strâns între ofertă şi cerere".
Analiştii "Erste" nu exclud scăderi temporare ale preţului ţiţeiului, dar păstrează previziunea de 65-68 euro pe baril, pe termen lung. În ceea ce priveşte cererea, supusă presiunilor din cauza recesiunii, se înregistrează o îmbunătăţire constantă, însoţită de previziuni mai optimiste pentru economia mondială.
"Erste" face referire şi la segmentul gazelor, arătând că societăţile din domeniu profită de integrarea verticală a afacerilor.