POTRIVIT PRESEI LOCALE, Rezervele valutare ale Chinei sînt cele mai mari din lume

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 martie 2006

Rezervele valutare ale Chinei au atins, la sfîrşitul lunii februarie, valoarea de 853,7 miliarde de dolari, depăşindu-le pe cele ale Japoniei, lider mondial în materie pînă în prezent, informează presa chineză. Cu toate acestea, mai mulţi oficiali din conducerea băncii centrale a Chinei au refuzat să facă orice comentarii în legătură cu cifrele publicate ieri de cotidianul China Business News, precizînd doar că datele oficiale sînt anunţate la sfîrşitul fiecărui trimestru. Astfel, cele referitoare la trimestrul întii din 2006 vor fi raportate pe la mijlocul lunii aprilie. Anterior, autorităţile de la Tokio au anunţat, în mod oficial, că rezervele valutare ale Japoniei se situau, la sfîrşitul lunii februarie 2006, la 850,1 miliarde de dolari.

Anul trecut, rezervele valutare ale Chinei au crescut cu 34% comparativ cu 2004, ajungînd la suma record de 819 miliarde de dolari. La 31 ianuarie 2006, acestea se situau la 845,2 miliarde de dolari. De menţionat că, în ultimii doi ani, China şi-a dublat rezervele valutare. Economiştii sînt de părere că între 70 şi 80% din rezervele valutare ale Chinei sînt constituite în dolari.

Ascensiunea rezervelor a fost rezultatul "exploziei" exporturilor chinezeşti. Dacă acest ritm de creştere se va menţine, este foarte probabil ca rezervele valutare ale Chinei să ajungă la 1.000 de miliarde de dolari chiar la sfîrşitul acestui an. Creşterea se explică în principal prin excedentul balanţei comerciale a Chinei, care, anul trecut, a atins 102 miliarde de dolari, comparativ cu 32 de miliarde de dolari în 2004.

De precizat că această creştere alarmantă a excedentului balanţei comerciale a sporit presiunile din partea SUA şi a altor parteneri importaţi ai Chinei, în sensul ca Beijingul să liberalizeze politica monetară şi să lase moneda naţională (yuanul) să fluctueze liber. Analiştii susţin că, în prezent, yuanul este subevaluat în mod intenţionat cu aproximativ 40%, prin politica oficială de schimb, ceea ce conferă exportatorilor chinezi un avantaj neloial pe piaţa mondială. Totuşi, China a renunţat în iulie 2005 la rata fixă de schimb yuan/dolar, promiţînd o liberalizare graduală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb