POTRIVIT PRIMULUI MINISTRU Noul Cod de Procedură Civilă va fi aplicat din februarie

Companii #Legislatie / 27 ianuarie 2013

Noul Cod de Procedură Civilă va fi aplicat din februarie

Noul Cod de Procedură Civilă va fi aplicat începând cu 1 februarie, după ce Senatul va aproba, luni, proiectul de lege în domeniu, procedura fiind convenită la ultima întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu şi preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, a declarat premierul Victor Ponta.

"Unul din elementele importante pentru raportul pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare era intrarea în vigoare a codurilor, noul Cod civil şi Codul de procedură civilă de la 1 februarie. Strict logistic, nu suntem încă sută la sută pregătiţi, inclusiv nu era gata un proiect de lege care acum s-a întors de la preşedinte la Parlament şi trebuie adoptat. Am stabilit cu toţii să facem efortul, luni, să adopte Senatul legea, să fie promulgată şi noi să lăsăm să intre Codul de la 1 februarie, ceea ce înseamnă că nu o să fim 90%, o să fim 95% pregătiţi, iar ăia 5%, în primele zile, o să fie dificili", a spus Ponta la un post TV, citat de mediafax .

El a adăugat că, tot luni, Senatul va valida două posturi vacante în Consiliul Superior al Magistraturii de judecător şi, respectiv, de procuror, astfel încât marţi sau miercuri CSM să fie în cvorum.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că amânarea intrării în vigoare a Codului de Procedură Civilă de la 1 februarie este "extraordinar de neplăcută", deoarece înseamnă nerespectarea pentru a doua oară a angajamentului faţă de Comisia Europeană asumat prin MCV.

Băsescu a amintit că iniţial intrarea în vigoare a Codului de Procedură Civilă fusese programată, prin angajament faţă de Comisia Europeană, în iulie 2012, după care s-a cerut termenul de 1 februarie 2013. "Ar fi a treia amânare pe care o avem la intrarea în vigoare a unor Coduri, pe care ni le-am asumat, care sunt, au trecut prin Parlament din 2010 şi noi nu le mai implementăm (...) Este extraordinar de neplăcut să fim în situaţia să nu ne respectăm angajamentul nici de această dată cu privire la intrarea în vigoare a Codului de Procedură Civilă", a subliniat preşedintele.

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a anunţat marţi că intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă se va amâna de la 1 februarie la 1 iulie, pentru ca sistemul judiciar să fie operaţional.

Vineri, însă, ministrul a declarat că noul Cod de Procedură Civilă ar putea intra în vigoare la 1 februarie, afirmând că a aflat că "atât Preşedinţia, cât şi Parlamentul vor depune toate eforturile astfel încât procedura să fie finalizată" până la acea dată.

În 1 octombrie 2011 a intrat în vigoare noul Cod civil, iar noul Cod de procedură civilă era propus să intre de la 1 iunie 2012, fiind amânat oficial apoi pentru 1 septembrie 2012, după care s-a decis ca termen 1 februarie 2013.

În noiembrie 2012, preşedintele Băsescu a retrimis Parlamentului Legea privind degrevarea instanţelor judecătoreşti, menţionând că Senatul a fost prima Cameră sesizată, ceea ce este contrar Constituţiei pentru astfel de legi, el cerând ca la reexaminare Senatul să fie Cameră decizională.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Guvernul s

    i Ministerul Justitiei ne-au obisnuit cu astfel de '' suceli '' astfel incat se poate intampla orice,deci ... Dumnezeu cu mila !!!l 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb