"Prăbuşire" a întregului Consiliu de Administraţie de la Tarom

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Aeronautică / 5 noiembrie 2013

"Prăbuşire" a întregului Consiliu de Administraţie de la Tarom

Toţi membrii Consiliului de Administraţie (CA) de la Tarom au fost revocaţi, ieri, din funcţie de Ministerul Transporturilor, în cadrul unei Adunări Generale a Acţionarilor (AGA).

Potrivit unui anunţ al ministerul de resort, reprezentanţii Tarom proaspăt destituiţi ar fi încălcat statutul companiei în momentul în care au decis reducerea mandatului lui Christian Heinzmann, care ocupă funcţia de director general, de la patru ani la un an. Mandatul managerului privat urmează să expire, astfel, în data de 19 noiembrie.

"Se consideră că afirmaţiile membrilor CA apărute în presă au adus grave prejudicii imaginii companiei", potrivit MT.

Noul Consiliu de Administraţie numit de Ministerul Transporturilor este alcătuit din Dante Stein - consilier al primului ministru, Manuel Donescu - secretar de stat în Ministerul Trasporturilor, Florin Luca - consultant strategie bancară, Bogdan Speteanu - directorul general al BCR Leasing şi Răzvan Filipescu - preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism.

Urmează să fie aleşi încă doi membri, iar noul CA să-şi desemneze un preşedinte, au anunţat reprezentanţii MT.

Consiliul de Administraţie revocat a fost format din Dan Pascariu, Valentin Macec, Ciprian Lăduncă, Marius Ghenea şi Dumitru Prunariu.

Ministerul Transporturilor a propus noului CA al Tarom să analizeze activitatea preşedintelui executiv al Tarom Christian Heinzmann şi modul în care acesta şi-a îndeplinit atribuţiile.

"Ministerul Transporturilor nu are nici o poziţie pro, nici una contra asupra mandatului domnului Heinzmann. Se va face o evaluare de către noul CA, iar obiectivul este ca Tarom să intre în parametri normali", potrivit MT.

Recent, Nicolae Demetriade şi-a dat demisia din funcţia de director executiv al Tarom.

Surse apropiate situaţiei ne-au spus că aceste schimbări vin în urma unor presiuni externe, precizând: "Pascariu (Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Administraţie) şi Demetriade au fost chemaţi ieri (n.r. luni, 21 octombrie) la Ministerul Transporturilor pentru a fi puşi la curent cu presiunile venite din partea ambasadelor Belgiei, Olandei şi Marii Britanii pentru prelungirea mandatului lui Heinzmann. Celor doi li s-a pus în vedere să demisioneze, în caz contrar vor fi revocaţi din funcţie, pentru a fi numiţi alţi trei membri în CA (mai era un loc liber), care, alături de o a patra persoană din actualul CA, să voteze pentru prelungirea cu trei ani a mandatului lui Christian Heinzmann".

Contactată de Ziarul BURSA, conducerea Ministerului Transporturilor ne-a spus, recent, că "nu are nicio implicare" în deciziile luate la vârful Tarom: "Având în vedere prevederile art. 4. alin. (1) şi (2) din O.U.G. nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, Ministerul Transporturilor «nu poate interveni în activitatea de administrare şi conducere a întreprinderii publice. Competenţa luării deciziilor de administrare şi a deciziilor de conducere a întreprinderii publice şi răspunderea, în condiţiile legii, pentru efectele acestora revine Consiliului de Administraţie şi directorilor, dacă acestora le-au fost delegate atribuţii de conducere». Astfel, Consiliul de Administraţie este cel care numeşte directorul general şi cel care va numi un nou director general în situaţia vacantării acestui post, sprijinit de comitetul de nominalizare care va prelua conducerea şi va ajuta Consiliul de Administraţie cu selecţia şi înlocuirea directorului general. Ministerul Transporturilor, neavând nici o implicare în luarea acestor decizii, nu poate vorbi despre o presiune externă vis-a-vis de mandatul directorului general".

În luna iunie, Christian Heinzmann susţinea că a fost obligat să semneze un document, la solicitarea preşedintelui Consiliului de Administraţie Dan Pascariu, care prevedea, printre altele, că durata mandatului său a fost redusă de la patru ani la un an.

În replică, Dan Pascariu afirma, la vremea respectivă, că existau mai multe nemulţumiri la adresa activităţii lui Heinzmann, iar reducerea duratei mandatului a fost o concluzie la care s-a ajuns de comun acord.

Tarom a demarat, zilele trecute, procedura pentru selectarea unui nou management privat.

Compania aeriană a încheiat primul semestru al acestui an cu pierderi de 63 milioane lei, în scădere faţă de rezultatul negativ de 120 de milioane de lei din prima jumătate a anului trecut.

Planul de management, aprobat de Consiliul de Administraţie în luna martie, prevede pierderi de 143 milioane lei în acest an, de 18 milioane lei în 2014, urmând ca în 2015 şi 2016 compania să realizeze un profit de 92 milioane lei, respectiv 173 milioane lei.

Dan Pascariu intenţionează să conteste în instanţă decizia AGA de revocare din funcţie şi să ceară daune interese.

Domnia sa a precizat, citat de Mediafax: "Trebuie să mă consult cu avocaţii. Dacă este schimbat Consiliul de Administraţie pentru a menţine în funcţie directorul general, s-a răsturnat ordinea firească a lucrurilor şi nu mai vorbim de guvernanţă corporativă".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. DIN CAUZA LIMBAJULUI INJURIOS OPINIA ŞI RĂSPUNSURILE AU FOST MUTATE ÎN COŞUL DE GUNOI AL FORUMULUI BURSA.

    Eu inteleg ca este mai bine la stat acum? Si sa explic. La stat, daca nu faci ceea ce trebuie a se intelege metafora de rigoare, daca strici imaginea societatii, esti demis. Iar la privat, nu numai ca esti reales, dar mai esti numit si in alte comisii? Chiar ca este straniu de tot! Asa tara suntem? Pai si atunci daca ar fi asa, eu ca investitor daca ma iau numai dupa comunicatele de presa ale societatii de ce as mai avea incredere in aceasta societate? De fapt, de ce nu vin investitorii ? Pai..ar cam fi o cauza nu? Si as mai gasi inca una..daca-mi dati voie. Daca eu tot constat ca nu se schimba nimic, ca in functiile de executie sunt tot aceeasi oameni, la fel de ce as investi? As mai avea oare incredere? Dvs. ce spuneti..ati avea?

    Vedeti domnilor ca se poate daca se vrea!Bravo!

    Inca una si ma duc...

    1. Femeie mai Buuuna ca Ramonica foarte rar ”prinzi”... Ce mai (...) poti exersa, e senzationala, ce mai tura -vura...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb