Prăbuşire istorică a activităţii economice din China

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 martie 2020

Prăbuşire istorică a activităţii economice din China
Călin Rechea

Au apărut primele date oficiale privind efectele epidemiei de coronavirus asupra activităţii din China, care arată o prăbuşire a indicilor PMI (Purchasing Managers Index) până la minime istorice în februarie 2020 (vezi graficul).

Indicele activităţii din industria prelucrătoare a scăzut semnificativ peste aşteptări, până la 35,7 puncte, de la 50 de puncte în luna precedentă (n.a. o valoare sub 50 arată contracţie), în condiţiile în care indicele producţiei a scăzut cu 23,5 puncte, până la 27,8.

Datele de la China Logistics and Purchasing Federation (CLPF), agregate la nivelul Biroului Naţional de Statistică al Chinei, mai arată o scădere lunară puternică a sub-indicelui comenzilor noi, cu 22,1 puncte, până la 29,3, pe fondul unei scăderi cu 20 de puncte a comenzilor noi pentru exporturi, până la 28,7 puncte.

Indicele volumului achiziţiilor a fost de 29,3 puncte, după un declin lunar de 22,3 puncte, iar indicele importurilor a scăzut până la 31,9 de la 49 în luna anterioară.

Preţurile achiziţiilor şi-au temperat creşterea, în condiţiile în care sub-indicele corespunzător a scăzut cu 2,4 puncte, până la 51,4.

Contracţia s-a accelerat şi la nivelul stocurilor de materii prime, al căror indice s-a redus cu 13,2 puncte, până la 33,9, în timp ce indicele numărului de angajaţi a înregistrat un declin lunar de 15,7 puncte, până la 31,8 puncte.

Deosebit de îngrijorătoare este, însă, contracţia din celelalte sectoare economice, conform indicelui PMI corespunzător, care include serviciile şi construcţiile.

Acesta a înregistrat prima valoare negativă din istoria sa, iar Zerohedge scrie că "sectorul serviciilor, care ar fi trebuit să reducă dependenţa economiei de industria prelucrătoare, este acum devastat".

Indicele PMI al celorlalte sectoare economice a înregistrat o scădere lunară de 24,5 puncte, până la 29,6 puncte, în condiţiile în care sub-indicele comenzilor noi a scăzut cu 24,1 puncte, până la 26,5.

"Sectorul construcţiilor este afectat de un deficit puternic al forţei de muncă şi de blocarea furnizării materiilor prime", se arată în comunicatul de presă de la China Logistics and Purchasing Federation.

Aici se mai subliniază că indicii PMI reprezintă indicatori cu o mare putere de prognoză, dar şi de avertizare timpurie cu privire la tendinţele economice.

Primele reacţii ale analiştilor sunt deosebit de rezervate în faţa acestor date, în ciuda opiniilor oficiale care exprimă speranţa într-o revenire rapidă după izolarea coronavirusului.

Ting Lu, economist-şef pentru China la Nomura Holding în Hong Kong, a declarat pentru Bloomberg că "probabilitatea unui nou program masiv de stimulare pare destul de redusă, având în vedere spaţiul limitat pentru politica fiscală".

Într-o notă adresată clienţilor, economistul de la Nomura afirmă că datele oficiale ar putea să subestimeze contracţia reală din sectorul industriei prelucrătoare, ca urmare a modului de interpretare a creşterii timpului de livrare.

În perioadele normale, extinderea intervalului dintre comandă şi livrare reflectă creşterea cererii, respectiv condiţii mai bune de afaceri. De data aceas­ta, creşterea timpilor de livrare este rezultatul interdicţiilor de deplasare şi a carantinei în care au fost plasate numeroase localităţi.

"Datele arată că lucrurile sunt cu adevărat grave", a precizat şi Larry Hu, de la Macquarie Capital, care estimează o creştere economică anuală sub 4% în T1 2020, pe fondul unei posibile contracţii trimestriale a Produsului Intern Brut, fenomen care s-a înregistrat ultima dată în perioada Revoluţiei Culturale dintre 1966 şi 1976.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Atunci când China stanuta restul lumii face carantină. Acum va vedea lumea occidentală nota de plată pentru politicile globaliste.Dezechilibrele create prin transferul masiv de capacități de producție in China si traiul ușor din servicii si comerț al occidentului ,bazat pe dreptul de proprietate intelectuală pe care au crezut ca va fi respectat (ha,ha China fiind fruntașa la furtul prin spionaj industrial),se va vedea in curand.

    Ruperea in lanțul aprovizionarii globale este doar un prim semnal ,al greselilor făcute de occident in relatia cu China.Doar in 30 de ani aceasta a devenit o superputere economică si mai are puțin sa devina si una militară.

    Acuma rămâne de văzut cum rămâne cu schimbarea zonelor de influență ,cu un nou jucător la masa stăpânilor lumii. 

    vai de mine cat de urat se vede graficul ala! :O :O :O :O :O :O :O ....

    2008-2009 scrie pe graficul ala 

    1. cumparati bai naibii usd ca vine prapadul !

      Vali,avem dovada ca pietele sunt manipulate.Fed a redus dobanda azi

      inainte de sedinta din 18.E groasa rau.Da un semn daca ai citit. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb