PREMIERĂ ÎN INDUSTRIA NOASTRĂ Vulcan atacă piaţa utilajelor petroliere cu "Elefantul arab"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 22 iulie 2015

Vulcan atacă piaţa utilajelor petroliere cu "Elefantul arab"

Compania vrea să câştige două licitaţii importante în zona Golfului Persic cu noul utilaj, pe care l-a dezvoltat şi testat cu forţe proprii, deşi este în insolvenţă

Prototipul, testat cu succes, a fost deja cumpărat de o companie petrolieră kuweitiană

Conducerea Vulcan a anunţat, ieri, că a dezvoltat şi testat cu succes cea mai mare şi performantă unitate de pompare pentru extracţia ţiţeiului fabricată vreodată în ţara noastră - "Elefantul arab". Compania a marcat, astfel, o premieră în industria noastră: o companie în insolvenţă reuşeşte, prin forţe proprii, să dezvolte, să testeze şi să fabrice un utilaj petrolier de mari dimensiuni şi cu o eficienţă sporită.

Oficialii companiei au precizat: "Prin caracteristici tehnice impresionante, realizarea echipei de la Vulcan poate asigura o producţie de peste 1.000 de barili de ţiţei pe zi cu un consum de energie de numai 60 kWh/h, însemnând un spor de productivitate de 30% şi o creştere de eficienţă energetică tot de 30% faţă de vârful de gamă precedent. «Elefantul arab» vine în întâmpinarea tendinţelor actuale de maximizare a cantităţilor de petrol extrase şi, la preţul de piaţă actual al acestuia, oferă posibilitatea unei amortizări rapide din producţia realizată".

Remus Vulpescu, directorul general al Vulcan, societate care face parte din grupul Tender, a declarat, pentru ziarul BURSA: "«Elefantul arab» este de departe cel mai mare utilaj de acest tip, cu o sarcină maximă de 19 tone şi poate extrage ţiţei de la adâncimi de 3-4 km. Din punct de vedere tehnologic, este veriga cea mai importantă care lipsea din fabricarea utilajelor petroliere de pe piaţa noastră. Lipsa acestui tip de utilaj a dăunat companiilor româneşti, în ultimii ani, întrucât mai multe state arabe mari producătoare de petrol au adoptat o strategie de creştere a producţiei de ţiţei într-un timp cât mai scurt şi la preţuri cât mai competitive.

Ţinta de producţie asumată în Golf este de minim 1000 de barili pe zi pe fiecare puţ. Dacă nu le oferi echipamentele necesare să-şi atingă această ţintă, atunci apelează la altă tehnologie".

Domnia sa ne-a spus că produsul este conceput special pentru ţările arabe, unde Vulcan se pregăteşte să participe la două licitaţii foarte importante la finalul acestui an. Două state membre Gulf Cooperation Council vor achiziţiona utilaje petroliere pentru 2.700 de puţuri noi, pe care vor să le echipeze foarte repede. Directorul Vulcan ne-a mai precizat: "Vrem să ofertăm câte 200-300 de unităţi din «Elefantul arab» în cadrul licitaţiilor, iar utilajul dezvoltat ne dă şanse reale să câştigăm competiţia din punct de vedere tehnic. Ţările respective vor selecta mai mulţi furnizori pentru seria de puţuri scoasă la licitaţie".

Potrivit domnului Vulpescu, varianta de bază a utilajului costă 170.000 de dolari, preţ care îi asigură amortizarea în două săptămâni având în vedere că "Elefantul arab" aduce un câştig de producţie de 240 de barili pe zi faţă de cea mai mare unitate anterioară, care putea atinge un maxim de productivitate de 760 de barili/zi în condiţiile Orientului Mijlociu.

Noua unitate de pompare care a intrat în fabricaţie la Vulcan este aptă să funcţioneze până la 40 ani pe aproape orice amplasament terestru de extracţie a petrolului, în diverse configuraţii, cu costuri de operare la nivelul minim din industrie.

Remus Vulpescu a subliniat: "Costurile cu cercetarea şi dezvoltarea până la intrarea utilajului în fabricaţie au fost de circa 150.000 de euro. Fabricaţia şi testele au mai însemnat încă 200.000 de euro. Am început testarea în iarnă şi am finalizat-o recent. «Elefantul arab» are şi avantajul că principiul de funcţionare şi calitatea ingineriei evită pierderile de producţie din opriri neplanificate şi diminuează drastic numărul intervenţiilor. Vulcan oferă cumpărătorilor o perioadă de garanţie standard de cinci ani şi mizează pe un spor considerabil al vânzărilor".

Noua gamă "Elefant" de la Vulcan Bucureşti cuprinde şi modele optimizate pentru piaţa petrolieră autohtonă, cu puţuri mai adânci, ţiţei cu alte caracteristici şi productivitate mai mică.

Directorul general al companiei ne-a mai declarat că Vulcan are în pregătire o premieră şi pentru producţia de energie termo autohtonă, compania urmând să finalizeze anul acesta şi un prototip de cazan modular pentru producţia de energie electrică şi termică pe bază de biomasă, adaptate pentru agricultura şi industria lemnului din România. Biomasa încă beneficiază, conform sursei citate, de o schemă de sprijin avantajoasă, iar marii producători agricoli din Europa arată că una din cheile succesului este utilizarea unor forme asociative de exploatare a pământului.

Cu peste 100 ani de tradiţie în industria noastră, Uzina Vulcan din Bucureşti a livrat peste 25.000 de unităţi de pompare pentru extracţia ţiţeiului, în circa 25 ţări de pe 5 continente. De asemenea, Vulcan este şi producătorul cazanelor de abur industriale din marile termocentrale româneşti, inclusiv Turceni, Rovinari, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Oradea, Iaşi, Braşov, Constanţa, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Criza globală, absenţa unor politici naţionale coerente de redresare a industriei, întârzierea investiţiilor în modernizarea tehnologică a energeticii româneşti, dar şi alte cauze au provocat intrarea Vulcan în procedura insolvenţei în luna mai 2013, cu datorii neplătite de circa 55 de milioane de euro la acea dată. Principalii creditori ai Vulcan sunt Banca Comercială Română şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), conform sursei citate.

În paralel cu eforturile proprii de redresare, Vulcan încurajează adoptarea în timp util a unor politici realiste şi echitabile în ceea ce priveşte tratamentul datoriilor acumulate în sectorul industrial de-a lungul ultimelor două decenii, se menţionează în comunicatul societăţii.

"Dezvoltarea de produse noi, inovatoare, face parte din strategia managementului de pregătire a Uzinei Vulcan pentru aprobarea planului de reorganizare în toamna acestui an. Alte măsuri întreprinse pentru redresarea întreprinderii sunt revizuirea practicilor comerciale, controlul strict al calităţii, productivităţii şi banilor, recuperarea capitalului uman risipit în ultimii ani. Prin aceste măsuri, Vulcan a reluat parteneriate externe întrerupte la intrarea în procedura insolvenţei, a reuşit să sisteze concedierile colective şi a reangajat deja circa 10% din forţa de muncă disponibilizată anterior", se arată în document.

Remus Vulpescu ne-a spus că Vulcan nu mai are datorii la furnizorii curenţi, a stopat disponibilizările şi nici nu mai înregistrează întârzieri la plata salariilor. Compania a semnat cu sindicatele un nou contract colectiv de muncă pe doi ani, în condiţii decente, după cum apreciază domnia sa.

În următorii 3 - 5 ani, Vulcan ţinteşte vânzări externe de minimum 75% din cifra de afaceri. Pentru echipamentele sale de producere a energiei, Vulcan a ales cu prioritate ţările din nordul Europei, recunoscute pentru nivelul avansat al ştiinţei şi tehnologiei, al standardelor de calitate şi de mediu, precum şi al politicilor energetice, în timp ce pentru utilajul petrolier, Vulcan îşi consolidează prezenţa în zona Golfului Persic, în estul Europei şi în America de Sud.

Contractele existente acoperă 85% din capacitatea de producţie actuală a Uzinei Vulcan pentru următoarele 9-12 luni, indicând un potenţial real de creştere a capacităţii de producţie în condiţiile unui management riguros al performanţei, apreciază conducerea companiei.

Domnul Vulpescu a subliniat că Vulcan depinde de anumiţi furnizori interni pentru piese noi turnate şi forjate, iar industria autohtonă de profil nu se simte prea bine. Domnia sa şi-a exprimat speranţa ca aceasta să nu sucombe, iar Vulcan să fie nevoită să apeleze la importuri.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Un tip de o inteligenta uluitoare. Mi-am amintit scena in care Vulpescu i-a pus lui Dan Diaconescu Valsul Rozelor... Mai mult decat 1000 de cuvinte. Succes in orice ar intreprinde!

    1. Drags Eu,

      Studiaza Te rog decizia comisiei europene C28 din 2009. Cea din 7 martie 2009 SI nu din 6  

      martie. Acolo un imbecil care iti este drag le-a dat Sa la Comisia Europeana intrebandu-I de CE au folosit referiri la vechiul tratat. Sah mat le-a dat insusi domnul Ponta cand nu a decis marirea capitalului social, deoarece LEGAL nu a fist niciodata micsorat, lucru PE care Il stir SI domnul Piperea , el scriind in raportul cu motivele insolventei Tribunalul Vrancea in loc de Valcea. Schmecker a vrut sa fie SI domnul Chiritoiu sand aceeasi data de aprobare sianume 6 martie stat in raportul PE anul 2012 al Consiliului Concurentei SI in scrisoarea adresata Oltchim. Domnul Piperea a avut dreptate ca studentii la drept vor avea CE invata. A nu se uita domnul Roisscu celebra PETROCHEMIE THERE WE MAKE SOME MONEY

      Nesimtit, incompetent, lingau, oportunist si ciupitor la greu la bani=VULPESCU!!!

      Ba RegheMan!!!

      Personal il admir sincer si mult pe dl. Vulpescu nelegat de un caz anume. De regula lucrurile nu sunt ceea ce par a fi si o bascalie de cateva randuri in care amesteci ca de obicei Oltchim&Petrochimie &ceva nume de austrieci nu face dacat sa taraie in derizoriu orice tema ai aborda. Vulpescu este un tip cu mult mai destept decat masa a mediocritatilor care apar la televizor, am vazut acum cativa ani secventele cu Oltchim si cele cu Hidroelectrica. In corul de canalii care recita ce ii invata de la partid, Vulpescu mi s-a parut o minte clara, organizata, adanca si curata . Atat si nimic mai mult.

      este un terorist distruge vieti si destine un om fara cei sapte ani de acasa

    chiar ma intrebam pe unde mai e vulpescu! normal ca acolo unde a fost Tender!

    1. Daca e normal, atunci de ce te intrebai, chiar?

      eraq in sensul de "bineinteles"...nu te prinzi la nuante, asa-i?:(

      "eraq" in sensul ca nu-i nici o legatura...tu nu te prinzi nici la culorile primare, nu-i asa?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb