Angajaţii din sectorul public german au intrat ieri în grevă pentru prima oară în ultimii 14 ani, protestînd faţă de planurile autorităţilor de a-i determina să lucreze peste program, fără să fie plătiţi. Greviştii, de la gunoieri, personalul îngrijitor din spitale, pînă la educatori, sînt din regiunea Baden-Wuerttemberg, în care lucrează peste 200.000 de persoane în sectorul public, potrivit anunţului făcut de cel mai mare sindicat din ţară, Ver.di.
"Strategia noastră este să determinăm cît mai multe persoane să înceteze lucrul, să iasă în stradă în fiecare zi, astfel încît să crească presiunile asupra angajatorilor", declară Ralf Berchtold, purtător de cuvînt al filialei Ver.di din Baden-Wuerttemberg. Acesta a adăugat: "Vom continua să protestăm pe perioada primei runde de negocieri cu statul şi ne vom opri doar dacă vom primi o ofertă acceptabilă".
Autorităţile locale şi regionale din Germania vor să extindă săptămîna de lucru la 40 de ore, de la 38,5, fără vreo plată suplimentară, urmărind să diminueze cheltuielile bugetare. Deficitul bugetar al Germaniei a depăşit limitele prevăzute de regulile Uniunii Europene în fiecare an, începînd cu 2002. Ver.di a respins planurile autorităţilor, considerînd că ele vor determina disponibilizări. "Săptămîna de lucru de 40 de ore înseamnă reducerea locurilor de muncă, astfel că fiecare persoană va trebui să lucreze mai mult", declară unul dintre grevişti, adăugînd că absolut nimeni nu crede că municipalităţile nu vor elimina locuri de muncă odată ce va fi extinsă săptămîna de lucru.