Autorităţile de reglementare din SUA au închis peste 100 de bănci anul acesta, situaţie care reprezintă o premieră pentru perioada scursă după 1992.
Şapte bănci - trei din Florida şi câte una din Georgia, Wisconsin, Minnesota şi Illinois, au fost închise, vineri, potrivit anunţului făcut de Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC). Una dintre băncile în cauză este "Partners Bank of Naples" din Florida, iar "Stonegate Bank" din Fort Lauderdale a decis să-şi asume depozitele acesteia, de circa 64,9 milioane de dolari, conform anunţului FDIC.
De asemena, "Stonegate" cumpără toate depozitele de 84 milioane de dolari ale "Hillcrest Bank" Florida.
Autorităţile federale au mai închis "Flagship National Bank" din Bradenton, Florida, depozitele acesteia, în sumă de 175 milioane de dolari, fiind asumate de "First Federal Bank of Florida" din Lake City. "American United Bank" din Lawrenceville, Georgia, a fost închisă, iar "Ameris Bank" din Moultrie, Georgia, şi-a asumat depozite de 101 milioane de dolari.
Celelalte unităţi închise vineri sunt "Riverview Community Bank" din Otsego, "Bank of Elmwood" din Racine şi "First Dupage Bank" din Westmont, Illinois.
Falimentele de vineri costă FDIC aproape 357 milioane de dolari.
Totalul băncilor închise în SUA, în 2009, a ajuns la 106. În 1992, când a avut loc criza economiilor şi împrumuturilor în SUA, autorităţile de reglementare închiseseră 179 de instituţii financiare.
Analiştii arată că, deşi aceste închideri de bănci atrag costuri importante şi ruinează cariere, măsurile sunt necesare pentru ca economia, respectiv sistemul bancar să se redreseze.
Instituţiile financiare din SUA au înregistrat pierderi din creditele neperfomante şi deprecieri de active de circa 1.100 miliarde de dolari din 2007 (când a izbucnit criza) până în prezent.
În luna august, FDIC anunţa că, la mijlocul anului, 416 bănci, cu active combinate de 299,8 miliarde de dolari, apăreau pe lista creditorilor cu probleme. Nu se ştie dacă băncile închise la sfârşitul săptămânii trecute se numără printre aceste instituţii, întrucât FDIC nu a făcut publică lista respectivă.