Guvernul nu mai este dispus să bugeteze pierderile din companiile de stat a afirmat, ieri, prim-ministrul Florin Cîţu, la finalul şedinţei Executivului. Şeful Guvernului le-a solicitat miniştrilor o analiză reală a situaţiei financiare a companiilor de stat pentru a stabili condiţiile în care activitatea acestora va fi susţinută de către bugetul de stat.
"La ministerele unde există în subordine operatori economici, să se facă o analiză pe baza rapoartelor contabile privind situaţia financiară. Până pe 4 februarie, fiecare ministru trebuie să prezinte spre aprobare în guvern un memorandum care să conţină situaţia actuală a companiilor, cauzele care au determinat înregistrarea de pierderi - plăţi restante, arierate, etc. - şi să propună un set de măsuri concrete, cuantificabile şi cu termen de realizare pentru eficientizarea acestor operatori economici. Acordarea unor sume de la buget pentru aceşti operatori economici va fi condiţionată ferm de respectarea măsurilor conţinute în aceste memorandumuri. Pentru fiecare minister va exista un memorandum, condiţiile le vom vedea acolo, iar banii alocaţi companiilor vor fi conditionaţi de îndeplinierea respectivelor condiţii. (...) Dăm astfel şansa colegilor să îşi cunoască ministerele. Vor avea şansa sa cunoască exact ce proiecte de investiţii au, ce companii au în subordine, dacă sunt profitabile sau nu şi să vină cu soluţii.Vreau să facem reformă. Banul public nu va mai fi cheltuit aiurea. Vreau să bugetăm proiectele de investiţii care pot fi făcut anul acesta", a spus Florin Cîţu.
Şeful Guvernului a mai solicitat miniştrilor să efectueze şi o analiză a actelor normative care sunt în vigoare şi au un impact bugetar, dar nu pot fi susţinute în totalitate din bugetul anului 2021, precum şi o analiză a altor acte normative aflate în vigoare, dar care nu pot fi puse în aplicare în acest an din cauza unor necorelări legislative. De asemenea, fiecare ministru va trebui să ofere soluţii pentru fiecare act normativ. Premierul a mai solicitat membrilor Cabinetului să prezinte o situaţie a proiectelor de investiţii, pentru a nu se mai repeta situaţia din ultimii patru ani când o parte din proiectele bugetate au fost prost executate. . "Am cerut execuţia pe fiecare buget pe proiectele respective. Aceste liste vor fi trimise către Cabinetul prim-ministrului şi către Ministerul Finanţelor şi pe baza lor vom face prioritizarea şi vom bugeta pentru anul 2021. Pentru anul 2020, din estimările mele, am reuşit să facem investiţii de 53 de miliarde lei, dar şi ele trebuie analizate, să vedem că aceşti bani au fost cheltuiţi eficient şi au dus la dezvoltare economică. De asemenea, miniştrii vor întocmi o notă cu proiectele care pot fi finanţate din fondurile europene şi nu de la bugetul de stat. Vrem ca proiectele care pot fi finanţate din fondurile europene să fie finanţate de acolo şi nu de la bugetul de stat", a precizat Florin Cîţu.
Şeful Guvernului a mai spus că săptămâna viitoare va demara discuţiile privind proiectul de buget pentru anul în curs şi că speră ca în 4 februarie bugetul să fie aprobat de Parlament.
Premierul a arătat că mediul de afaceri nu trebuie să se teamă de viitorul buget deoarece Guvernul nu va modifica legea privind Codul Fiscal şi nici nu va umbla la actualul sistem de taxe.
În privinţa salariului minim, Florin Cîţu a spus că valoarea acestuia, de 2300 lei pentru anul în curs, va fi aprobată de guvern după ce va avea testul IMM şi avizul Consiliului Economic şi Social.