Puţini turişti străini vin pe litoralul românesc, a spus, recent, preşedintele ANAT, Alin Burcea, menţionând că, până în prezent, nu există un charter din Europa către această destinaţie. Domnia sa a mai spus că, anul trecut, România nu a avut un buget de promovare, ci doar două milioane de euro numai pentru participarea la târgurile internaţionale: "Litoralul românesc, dar la fel ca întreaga Românie, nu este promovat. Produsul este foarte bun şi nu mă refer doar la litoral, dar nu este promovat. Anul trecut, noi nu am avut buget de promovare. Am avut două milioane de euro, care i-au ajuns doamnei secretar de stat, preşedinte al Autorităţii pentru Turism, numai pentru târguri. Deci, numai pentru participări la târguri, nu un banner, nu un spot, nimic".
El a spus că o altă problemă o reprezintă licitaţiile, care durează câteva luni şi uneori nu se finalizează, iar din acest motiv ministerele rămân cu bugetele necheltuite: "Mai e o altă problemă, este o modalitate nebună de a face licitaţii. Am tot vorbit cu domnul Dobre (n.r. - ministrul Turismului), e deputat, putem să schimbăm actele normative. Ca să poţi face o licitaţie şase luni îţi ia. Toată lumea, aoleu că se fură, aoleu DNA-ul şi această nebunie o ducem în extremă şi aceste licitaţii nu se mai finalizează. Şi dacă mai dai şi de unul Gică Contra care depune şi contestaţie, e bezna minţii. Gândiţi-vă la bugetele de la minister, nu doar la turism, nu pot fi cheltuite".
Preşedintele ANAT a spus că, dacă turiştii din Vest sunt mai greu de adus, cei din Est ar veni, dar întâmpină problema vizelor:
"Ca să aducem străini în România, vedeţi că nemţii nu vin, e greu să-i aducem din Vest, dar ar veni cei din Est, dar exista problema vizelor. Ne-am bătut trei ani şi jumătate ca să deblocăm 50% problema de viză pe China".
El a mai spus că, în urmă cu câţiva ani, a avut o discuţie cu un agent de turism din Bulgaria care i-a spus că ţara vecină acordă vize iranienilor într-o săptămână, cu riscul de a plăti amendă de la Comunitatea Europeană, iar România acordă aceleaşi vize în două - trei luni.
Prezentă la conferinţa de presă de ieri, Corina Martin, vicepreşedintele Asociaţiei Litoral - Delta Dunării, a declarat, potrivit News.ro, că în acest an sunt aşteptaţi pe litoral între 10 şi 15.000 de turişti străini de sejur cărora li se adaugă turişti care vor veni pentru anumite evenimente organizate în această vară.
"Între 10-15.000 de turişti străini aşteptăm în această vară pe litoral. De la foarte puţini turişti străini pe litoral acum patru ani, ajungem în această vară la opt mii de turişti israelieni, este vorba de proiectul care vizează charterul Tel-Aviv - Constanţa", a spus Corina Martin.
Ea a menţionat că de 1 mai au fost prezenţi pe litoral opt mii de turişti străini care au venit special pentru Festivalul Sunwaves şi vor mai veni şi alţii la diversele evenimente care vor avea loc la malul mării în această vară.
• ANAT: "Soluţia pe termen scurt este să aduci forţă de muncă în turism din altă parte"
Prim-vicepreşedinte ANAT, Adrian Voican, susţine că soluţia pe termen scurt pentru a aduce forţă de muncă în domeniul alimentaţiei publice este de a găsi muncitori în alte ţări, dar a adăugat că trebuie simplificată procedura pentru că în prezent durează aproximativ o jumătate de an până când poţi angaja un cetăţean străin. Domnia sa a explicat: "Aici avem ceva de spus, tranşant, şi o săgeată, dacă vreţi, sau e o adresare către minister şi către guvernanţi. Trebuie să ai viziune, trebuie să anticipezi lipsa de personal pentru că nu se poate rezolva de la o clipă la alta şi aici avem de-a face neapărat cu simplificarea procedeului prin care putem aduce oameni în turism să lucreze din alte ţări. Aşa cum ai noştri pleacă la nivel înalt, pe nave de croazieră sau în ţări dezvoltate din punct de vedere al turismului pentru că asta e fenomenul şi ei fac aşa şi noi trebuie să aducem cu uşurinţă oameni din Republica Moldova, din orice alte ţări din împrejurimi care vor şi pot să lucreze aici. Ori în acest moment durează între patru şi şase luni să poţi să aduci pe cineva şi e un cerc vicios. Ca să-i poţi face contract de muncă, trebuie să ai aprobarea de la Emigrări, ca să ai aprobarea de la Emigrări, trebuie să ai contract de muncă, nu ştiu cum se sparge acest cerc vicios. Trebuie să facem nişte proceduri simple, clare, transparente, sigur, cu respectarea siguranţei statului, dar să nu punem siguranţa statului în faţă ca motiv pentru a ne scuza birocraţia".
La rândul său, preşedintele ANAT, Alin Burcea, a spus că nu se găseşte personal calificat pentru partea de restaurant şi că în prezent directorul unui hotel din Bucureşti serveşte la mese pentru că îi lipsesc doi ospătari.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2017, 11:32)
CU TUNUL trebuie tras in acest ANAT , DEMOLAT, DEVASTAT si ARAT ca la Cartagina... Aceasta BANDA DE MANELISTI , ce BATJOCORESC turismul romanesc ,ce il au ca "mentor" pe MASCARICIUL radu mazare e un PUROI nespart inca... Aceasta TOVARASICA martin e culmea TZOPISMULUI si PROSTIEI , s-a bagat si la min. invatamantului, cica sa se schimbe anul scolar ,sa se termine la 1 iunie si sa inceapa scoala la 1 septembrie ; pai noi avem clima Rusiei sa inceapa scoala asa devreme ??? Iar la 1 iunie cat de calda e apa Marii Negre ZANATECO ???