PREŞEDINTELE CAMEREI DE COMERŢ PRAHOVA:  "Viitoarea conducere a CCIR trebuie să elimine orice interes personal"

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 27 martie 2014

"Viitoarea conducere a CCIR trebuie să elimine orice interes personal"

Aurelian Gogulescu: "80% din veniturile realizate de camerele de comerţ judeţene provin din servicii pentru firme"

Sursele pentru veniturile necesare desfăşurării activităţii unei camere de comerţ judeţene sunt complet diferite faţă de acelea de la nivelul Camerei Naţionale (CCIR), ne-a declarat, în exclusivitate, domnul Aurelian Gogulescu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova. Domnia sa ne-a spus: "Dacă fondurile adunate în vistieria CCIR provin în cvasitotalitatea lor de la Romexpo, cel mai mare organizator de târguri şi expoziţii din România (unde CCIR deţine circa 97% din acţiuni), de la Curtea Internaţională de Arbitraj Comercial de pe lângă CCIR, din chiriile provenite din închirierea spaţiilor de la sediul CCIR, din acţiunile deţinute la alte câteva societăţi comerciale (Centrul Internaţional de Afaceri Marea Neagră, hotelul President din Mangalia, Rominvest etc.) - toate acestea însumând aproape 90% din veniturile CCIR, situaţia provenienţei veniturilor camerelor judeţene este cu totul alta".

Domnia sa susţine că, practic, peste 80% din veniturile realizate, cel puţin de Camera de Comerţ Prahova, provin din servicii pe care le realizează pentru firme - cursuri, acţiuni de relaţii externe, târguri şi expoziţii, furnizare de informaţii, acţiuni de promovare, de consultanţă în afaceri etc.

"În ultimii 3-4 ani, pentru veniturile camerelor judeţene o gură vitală de oxigen au reprezentant-o proiectele cu finanţare europeană, pe care le-am derulat şi în cadrul cărora am realizat acţiuni şi activităţi în beneficiul firmelor, însă finanţate din bani europeni, deci gratuite pentru firme. După cum ştiu toţi cei care derulează astfel de proiecte, nu este deloc o muncă simplă, cerinţele, mai ales cele de ordin birocratic, fiind foarte mari", ne-a mai spus domnul Aurelian Gogulescu.

Camerele de comerţ şi industrie judeţene din România se află, de mult timp, într-o situaţie dificilă - din punct de vedere organizatoric şi al legislaţiei - iar în ultimii ani, odată cu criza economică, această situaţie s-a adâncit, potrivit domnului Gogulescu.

Domnia sa ne-a spus: "Sunt multe lucruri imperios necesare care ar fi trebuit făcute de către şi împreună cu Camera Naţională, în acest sens. Multe dintre măsurile indispensabile unei bune şi eficiente funcţionări a sistemului cameral românesc au trecut, cel mai adesea, într-un plan secund, fiind eclipsate de situaţia conflictuală cultivată şi întreţinută de la nivelul conducerii celei mai înalte a CCIR. Referitor la regretabila situaţie din sânul sistemului cameral românesc, la sciziunea care se manifestă de mulţi ani, consider că este necesar să precizez încă o dată că această stare de fapt a urmat unei solicitări, logice, fireşti, legale, a unui grup de camere de comerţ judeţene, cu privire la justificarea unei sume imense, inimaginabile, cheltuite de Mihai Vlasov, până de curând preşedintele CCIR, din bugetul Camerei Naţionale a României. Mai precis, este vorba de cheltuirea, în fiecare an, a aproape o treime din veniturile CCIR - sume de ordinul a milioane de euro - de care Mihai Vlasov s-a folosit în mod discreţionar, fără a aduce niciun document justificativ şi fără a întreprinde nicio acţiune care să fie în beneficiul sistemului cameral şi, implicit, al comunităţii româneşti de afaceri".

Domnul Aurelian Gogulescu este de părere că întreaga situaţie şi toate conflictele existente la nivelul sistemului cameral din România n-au făcut decât să deterioreze imaginea organizaţiei camerale româneşti, "o organizaţie indispensabilă unei economii funcţionale de piaţă".

Preşedintele Camerei de Comerţ Prahova opinează că viitoarea conducere a Camerei de Comerţ a României trebuie să elimine orice interes personal din această funcţie, să se dedice procesului refacerii CCIR, precum şi a întregului sistem cameral românesc.

"Le cer tuturor preşedinţilor de camere judeţene să se gândească bine dacă vor ca acest sistem cameral românesc să continue să existe şi sub ce formă. Consider că momentul în care ne aflăm este nu numai un moment de criză puternică, dar şi un moment de cotitură. Depinde numai de noi dacă ne dorim o schimbare la suprafaţă, o cosmetizare a situaţiei, sau dacă ne asumăm o schimbare profundă, structurală, care să reclădească CCIR şi întregul sistem cameral pe baze noi, sănătoase", ne-a mai spus domnia sa.

Aurelian Gogulescu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, a declarat: "Tot ceea ce se întâmplă în prezent legat de Camera de Comerţ şi Industrie a României, în mod direct, şi într-o accepţiune mai extinsă legată de întregul sistem cameral românesc este o pagină neagră, pe care doresc s-o închid cât mai repede (şi cred că şi toţi ceilalţi colegi de bună credinţă din sistem vor acelaşi lucru). Este păcat, este regretabil că tot ceea ce s-a întâmplat la nivelul Camerei Naţionale a României lasă o amprentă profund negativă pe imaginea, pe tradiţia, pe eforturile, pe munca onestă a celor care-şi desfăşoară activitatea în camerele de comerţ judeţene. Nu aceasta este imaginea reală a camerelor de Comerţ din România".

Mihail Vlasov rămâne în arest

Preşedintele suspendat al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihail Vlasov, acuzat de trafic de influenţă, rămâne în arest, după cum a decis definitiv, ieri, instanţa supremă, care a respins contestaţia acestuia faţă de măsura preventivă. Contestaţia lui Vlasov faţă de arestarea preventivă dispusă de Curtea de Apel Bucureşti a fost judecată în şedinţă secretă.

Vanda Vlasov, una dintre fiicele preşedintelui suspendat al CCIR, a declarat, ieri, după ce a fost audiată la DNA, în calitate de martor în dosarulul tatălui ei, că ideea potrivit căreia ea ar fi pronunţat vreo soluţie influenţată de cineva este "o nemernicie".

Vanda Vlasov a mai spus, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că arbitrii de la Curtea de Arbitraj nu sunt funcţionari publici, motiv pentru care tatăl său a fost arestat în mod ilegal.

"Curtea de Arbitraj nu are personalitate juridică. Încadrarea pe care i-au dat-o (n.r. lui Mihail Vlasov) este de trafic de influenţă. Influenţa este exercitată asupra unui funcţionar public, deci, în cazul lui tata, s-ar fi exercitat o influenţă asupra mea. Arbitrul nu este funcţionar public, deci tata, la acest moment, este arestat ilegal. Să-i schimbe încadrarea juridică", a adăugat Vanda Vlasov, citată de Mediafax.

Ea a ţinut să precizeze că tatăl său "nu a pus mâna pe bani", făcând referire la flagrantul în urma căruia procurorii l-au reţinut pe Mihail Vlasov pentru că ar fi, luat de la un om de afaceri, 200.000 de euro.

Întrebată despre faptul că Mihail Vlasov merge la cazinouri, Vanda Vlasov a spus:

"Tata este un om extraordinar, este un mare jurist, dar aşa este el, un om mai liber, un om mai rebel. La cazinou joacă şi prinţul Albert. Jocurile de noroc sunt o îndeletnicire a nobilimii".

Mihail Vlasov a fost denunţat la DNA de omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki, de la care ar fi cerut un milion de euro, iar în 18 martie a fost prins în flagrant, într-un restaurant din Bucureşti, după ce ar fi primit de la acesta 200.000 de euro.

Preşedintele CCIR, Mihail Vlasov, suspendat din funcţie, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în 19 martie, de Curtea de Apel Bucureşti, pentru trafic de influenţă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb