Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, dosarul acestuia urmând să fie soluţionat de instanţa supremă.
Alături de Tăriceanu urmează să fie judecat pentru mărturie mincinoasă şi Dorin Marian, fost şef al Cancelariei premierului, dosarul având legătură cu declaraţiile pe care cei doi le-au dat în cauza privind retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa.
În cazul lui Călin Popescu Tăriceanu este vorba despre declaraţia pe care a dat-o la DNA Braşov la data de 15 aprilie 2016, în care "a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre: retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare, actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri", anunţă DNA printr-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton "a mai făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu relaţia avută cu inculpaţii Tal Silberstein, Andronic Dan Cătălin şi Truică Remus, în contextul menţionat mai sus, întâlnirile şi discuţiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea imobilelor menţionate mai sus şi modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate".
În acelaşi context, spun procurorii, preşedintele Senatului ar fi declarat că nu a avut o relaţie apropiată cu Marius Marcovici, "ascunzând totodată că are cunoştinţă de relaţia acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein. Totodată, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a afirmat în mod nereal că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România".
Călin Popescu Tăriceanu susţine, într-un comunicat de presă, că "a luat cunoştinţă din mediul «on line» de faptul că DNA a trimis spre judecare'' dosarul pe care "i l-au instrumentat'': "La solicitarea mai multor ziarişti acreditaţi la Senat, declar că am luat cunoştinţă din mediul «on line» de faptul că DNA a trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie dosarul pe care mi l-au instrumentat. Nu doresc să fac niciun fel de comentarii pe fondul acuzaţiilor construite de anchetatori, procedura îşi va urma cursul legal, dar vreau să-i asigur pe toţi cei care sunt interesaţi de viaţa politică sau de evoluţia mea viitoare că această împrejurare nu-mi schimbă cu nimic poziţia, proiectele de viitor şi atitudinea mea constant critică exprimată public'', susţine Tăriceanu în comunicatul citat.
În ceea ce îl priveşte pe Dorin Marian, procurorii spun că în contextul declaraţiei pe care a dat-o în aceeaşi cauză, la data de 28 aprilie 2016, "a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu angajarea lui Marcovici Marius Andrei, în calitate de consilier personal la Cancelaria primului ministru Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton, urmare a înţelegerii acestuia din urmă cu Tal Silberstein. De asemenea, inculpatul Marian Marius Dorin a afirmat în mod nereal că nu cunoştea activitatea şi atribuţiile de serviciu ale lui Marcovici Marius Andrei, în condiţiile în care acesta din urmă era cunoscut în cercurile politice ca "omul lui Tal".