PREŞEDINTELE ŞI PREMIERUL LA BRUXELLES Băsescu nu confirmă, nici nu infirmă o scădere a economiei

A.G.R.
Ziarul BURSA #Politică / 22 iunie 2009

Preşedintele a remarcat că, în cadrul reuniunii de la Bruxelles, niciun şef de stat sau de guvern nu a susţinut că ar fi fost depăşit momentul cel mai dificil al crizei economice şi financiare.

Preşedintele a remarcat că, în cadrul reuniunii de la Bruxelles, niciun şef de stat sau de guvern nu a susţinut că ar fi fost depăşit momentul cel mai dificil al crizei economice şi financiare.

Preşedintele Traian Băsescu, prezent, vineri, la lucrările Consiliului European de vară de la Bruxelles, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat o scădere a economiei de 6,5% spre finele anului. "Nu aş vrea de la Bruxelles să vă dau informaţii care să aducă în dezbatere publică: iată, preşedintele prăbuşeşte moneda naţională în toată regiunea", a replicat Băsescu, întrebat fiind dacă poate confirma informaţii potrivit cărora economia s-ar îndrepta spre o scădere de 6,5% spre finele anului.

Preşedintele a remarcat că, în cadrul reuniunii de la Bruxelles, niciun şef de stat sau de guvern nu a susţinut că ar fi fost depăşit momentul cel mai dificil al crizei economice şi financiare. "Nu am văzut şefi de stat sau de guvern care să spună "am depăşit momentul cel mai dificil", a declarat, într-o conferinţă de presă, Traian Băsescu, adăugând că toţi liderii pun accent pe salvarea a cât mai multor locuri de muncă, potrivit Agerpres.

Băsescu: În sfârşit, agenţiile de rating au şi ele un supraveghetor

Una dintre deciziile Consiliului European de vară, importante pentru România, priveşte constituirea Comitetului european pentru riscuri sistemice şi a Sistemului european de supraveghere financiară, care se va ocupa inclusiv de agenţiile de rating, a declarat, vineri, preşedintele Traian Băsescu, la finalul reuniunii de la Bruxelles.

"S-a adoptat decizia de formare a două entităţi: Comitetul european pentru riscuri sistemice, care va avea misiunea, pe de o parte, să monitorizeze sistemul financiar-bancar european şi misiunea extrem de importantă ca, în baza analizelor, să emită alerte de risc şi, bineînţeles, să facă recomandări de a nu se ajunge într-o situaţie dificilă", a explicat, într-o conferinţă de presă, Traian Băsescu. El a remarcat că, în urma înfiinţării Sistemului european de supraveghere financiară, agenţiile de rating vor avea, "în sfârşit", un supraveghetor.

"O altă structură care a fost susţinută şi va deveni o instituţie este Sistemul european de supraveghere financiară, sistem care va avea misiunea de supraveghere, printre altele chiar şi a supraveghetorilor naţionali, dar inclusiv a agenţiilor de rating. Probabil că acesta este un element de noutate, în sfârşit agenţiile de rating au şi ele un supraveghetor", a spus şeful statului

Băsescu despre comisarul european: Toate la timpul lor

Unii politicieni care doresc funcţia de comisar european din partea României au intrat într-o anumită stare de nerăbdare, este de părere şeful statului.

Afirmaţia sa a fost făcută după ce a fost întrebat dacă au existat negocieri privind această funcţie, în urma participării la lucrările Consiliului European de vară de la Bruxelles.

"Nu aş vrea să intraţi în aceeaşi nerăbdare în care au intrat unii politicieni care se văd comisari europeni. Toate la timpul lor", a replicat Băsescu. Pe de altă parte, el a comentat decizia unanimă legată de propunerea Consiliului European privind desemnarea preşedintelui Comisiei Europene în persoana lui Jose Manuel Barroso.

"După cum ştiţi, probabil, în unanimitate, Consiliul susţine candidatura domnului Barrroso, pentru un al doilea mandat. Dacă este ceva interesant aici, este legat de faptul că, deşi există o majoritate puternică a Partidului Popular European în Consiliu, prin şefii de sat şi de guvern, totuşi aceeaşi poziţie au avut-o şi şefii de stat sau de guvern reprezentând curente politice, ca so­cialişti şi liberali", a precizat pre­şe­dintele.

În aceste condiţii, el a anticipat că se va putea obţine cu uşurinţă majoritatea pentru susţinerea acestei propuneri şi în PE.

"M-aş îndrepta către o concluzie logică, prin semnalul dat în Consiliu, care a dus la adoptarea propunerii pentru domnul Barroso, care să deţină un nou mandat. Atitudinea şefilor de stat şi de guvern liberali sau socialişti arată că se va putea realiza cu uşurinţă o majoritate, dacă îmi este permisă o astfel de analiză, pentru că mulţi dintre şefii de guvern socialişti sunt şi şefi de partide socialiste reprezentate în Parlamentul European. Mă rog, îmi permit această speculaţie, nu văd cum ar putea fi altfel, atâta timp cât aici a fost unanimitate şi susţinere fără rezerve", a spus şeful statului

Boc: CE vrea să înlăture abuzurile referitoare la remuneraţiile din sistemul financiar

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, după lucrările Consiliului European de vară, că în concluziile reuniunii privind supravegherea sistemului financiar există o componentă prin care se încearcă "să se pună stavilă" abuzurilor în domeniu.

"În concluziile Consiliului European este o frază care încearcă să pună stavilă nu numai în problemele agenţiilor de rating, ci şi altor organisme financiare. Consiliul invită statele membre să ia măsuri rapide cu privire la remuneraţiile cadrelor de conducere şi la remuneraţiile din sectorul financiar, ţinând cont de recomandările Comisiei, tocmai pentru a elimina abuzurile care au existat în sistemul financiar", a afirmat, într-o conferinţă de presă, Emil Boc.

Boc: S-a făcut un pas decisiv pentru a intra în vigoare Tratatul de la Lisabona

Tot vineri, Emil Boc a anunţat că a fost adoptat pachetul de garanţii pentru Irlanda în vederea referendumului care va avea loc în această ţară în luna octombrie privind Tratatul de la Lisabona, şeful Guvernului exprimându-şi speranţa că documentul va intra în vigoare în acest an.

"Astăzi (n.r. vineri) s-a făcut un pas decisiv pentru a intra în vigoare în 2009 Tratatul de la Lisabona. S-a adoptat pachetul de garanţii pentru Irlanda în vederea referendumului din octombrie şi cu această ocazie sperăm să se finalizeze procesul de ratificare a Tratatului de la Lisabona, astfel încât el să intre în vigoare în acest an", a explicat premierul.

El a amintit că, pe lângă Irlanda, Tratatul de la Lisabona mai trebuie semnat şi de preşedinţii Poloniei, Germaniei şi Cehiei în vederea intrării în vigoare, după parcurgerea procedurilor de referendum sau parlamentare. "Printr-o negociere, care a durat aproa­pe pe tot parcursul Consiliului, s-a ajuns la o formulă care oferă Uniunii Europene siguranţa că acest material nu trebuie să intre din nou în mecanismul fiecărui stat membru pentru a aduce o procedură suplimentară şi, totodată, oferă Irlandei garanţia cerută, astfel încât referendumul să aibă un succes în octombrie", a conchis premierul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb