Presiune mare pe a doua sesiune a Bacalaureatului

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 14 august 2014

Presiune mare pe a doua sesiune a Bacalaureatului

A doua sesiune a examenului de bacalaureat va debuta luni, de astăzi încep înscrierile candidaţilor. Presiunea pe absolvenţi şi profesori este una foarte mare, procentul promovaţilor în 2014 poate fi îmbunătăţit de această a doua sesiune. Cum ne aflăm în an electoral, absolut orice cifră contează şi poate fi convertită în capital politic, iar învăţământul nu face excepţie. Chiar dacă a fost mai bun decât în 2013, procentajul de anul acesta din prima sesiune nu este unul de mare mândrie. La examenul de bacalaureat de anul acesta din 151.310 de absolvenţi de doisprezece clase care s-au prezentat la examen, au promovat 91.769 (60,65%), iar rata de promovare a promoţiei curente a fost de 69% (84.655 de elevi) şi aceasta fiind mai mare decât în 2013.

Programul desfăşurării examenului este următorul: 18 -19 august vor avea loc evaluările competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi limba maternă , 19 - 20 august - evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională , 21 - 22 august - evaluarea competenţelor digitale , 25 august - proba scrisă la limba şi literatura română , 26 august - proba scrisă la limba şi literatura maternă, 27 august - proba obligatorie a profilului, scris, 29 august - proba la alegere a profilului şi specializării , scris, 1 septembrie - afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor, 2 - 3 septembrie - rezolvarea contestaţiilor, 4 septembrie - afişarea rezultatelor finale.

Discuţii aprige s-au purtat pe marginea introducerii unei a treia sesiuni de Bacalaureat, undeva în luna februarie. În Monitorul Oficial a fost publicată o Ordonanţă de Urgenţă care modifică Legea educaţiei şi care prevede posibilitatea organizării unei sesiuni speciale: "În cazuri temeinic justificate, se poate organiza o sesiune de bacalaureat specială, aprobată prin ordin al ministrului educaţiei naţionale". În plus elevii vor putea să beneficieze de meditaţii plătite de către stat. Nu puţine au fost vocile care consideră că această decizie nu face decât să cosmetizeze cifrele promovabilităţii, fără să rezolve problemele reale ale învăţământului. Pe acest fond ministrul Învăţământului, Remus Pricopie, a ţinut să anunţe încă de luna trecută că nu vor exista modificări semnificative în ceea ce priveşte organizarea examenului de anul viitor, iar o sesiune specială poate fi organizată numai în funcţie de interesul elevilor: "Nu sunt schimbări privind bacalaureatul, nu sunt schimbări legate de evaluarea naţională. Bacalaureatul îşi păstrează structura, pot fi mici schimbări în metodologia de organizare, dar care nu vizează elevii, ci care vizează mici calibrări din lecţiile învăţate din 2013. Mai întâi, va trebui să întrebăm câţi tineri ar fi interesaţi de aceste meditaţii instituţionalizate. Numai după asta vom vedea că sunt 10.000 în toată ţara sau sunt 100.000. Numai atunci vom putea să spunem că da, s-ar putea să fie nevoie ca în februarie-martie să organizăm o sesiune specială. Dacă nu avem un număr important de tineri interesaţi, nu organizăm".

Dincolo de rezultatele acestei a doua sesiuni, marea miză a toamnei pentru profesori este să convingă cât mai mulţi absolvenţi de doisprezece clase să se înscrie la aceste meditaţii plătite de către stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb