Presiunea disponibilizărilor pe buget

M.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 iunie 2010

Cât ne costă că statul îşi dă afară oamenii

Cei aproape 70.000 de bugatari pe care autorităţile noastre susţin că îi va disponibiliza în acest an, ca să reducă din cheltuielile bugetare vor crea o gaură de aproape 600 de milioane de lei până spre mijlocul anului viitor.

Doar din ajutorul de şomaj pe care va trebui să-l asigure celor disponibilizaţi şi din cotribuţiile la bugetul asigurărilor sociale, fără să mai socotim impozitul pe salarii la care statul va renunţa să-l mai încaseze.

Numărul bugetarilor , exclusiv celor care activează în sistemul de apărare, potrivit datelor oficiale, s-a redus cu aproape 40.000 de la sfârşitul anului 2008 şi până în luna martie din acest an, cu un impact bugetar de aproape 320 milioane de lei.

Statul a mai pierdut bani şi prin facilităţile pe care le-a acordat mediului privat ca să nu recurgă la disponibilizări colective. Facilităţile pentru şomajul tehnic pentru aproape 200.000 de persoane care nu au fost trimise definitiv în şomaj, ci doar pe o perioadă de până la trei luni, au cos-tat bugetul asigurărilor sociale şi cel de şomaj aproape 440 miliarde de lei. Suma reprezintă scutirea de la plata contribuţiilor sociale pe perioada celor nouăzeci de zile, timp în care compania le asigura celor trimişi în şomaj tehnic o indemnizaţie de minim 75% din salariul de bază.

Însă, bugetul a câştigat, pe de altă parte, prin faptul că nu a fost obligat la plata ajutorului de şomaj, circa 1,3 miliarde lei. Suma reprezintă scutirea de la plata contribuţiilor sociale pe perioada celor nouăzeci de zile. Presiunea care ar apăsa pe termen scurt asupra bugetului consolidate face ca statul să reacţioneze cu întârziere în problema redimensionării sistemului bugetar, prin concedieri masive.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb