• Cât ne costă că statul îşi dă afară oamenii
Cei aproape 70.000 de bugatari pe care autorităţile noastre susţin că îi va disponibiliza în acest an, ca să reducă din cheltuielile bugetare vor crea o gaură de aproape 600 de milioane de lei până spre mijlocul anului viitor.
Doar din ajutorul de şomaj pe care va trebui să-l asigure celor disponibilizaţi şi din cotribuţiile la bugetul asigurărilor sociale, fără să mai socotim impozitul pe salarii la care statul va renunţa să-l mai încaseze.
Numărul bugetarilor , exclusiv celor care activează în sistemul de apărare, potrivit datelor oficiale, s-a redus cu aproape 40.000 de la sfârşitul anului 2008 şi până în luna martie din acest an, cu un impact bugetar de aproape 320 milioane de lei.
Statul a mai pierdut bani şi prin facilităţile pe care le-a acordat mediului privat ca să nu recurgă la disponibilizări colective. Facilităţile pentru şomajul tehnic pentru aproape 200.000 de persoane care nu au fost trimise definitiv în şomaj, ci doar pe o perioadă de până la trei luni, au cos-tat bugetul asigurărilor sociale şi cel de şomaj aproape 440 miliarde de lei. Suma reprezintă scutirea de la plata contribuţiilor sociale pe perioada celor nouăzeci de zile, timp în care compania le asigura celor trimişi în şomaj tehnic o indemnizaţie de minim 75% din salariul de bază.
Însă, bugetul a câştigat, pe de altă parte, prin faptul că nu a fost obligat la plata ajutorului de şomaj, circa 1,3 miliarde lei. Suma reprezintă scutirea de la plata contribuţiilor sociale pe perioada celor nouăzeci de zile. Presiunea care ar apăsa pe termen scurt asupra bugetului consolidate face ca statul să reacţioneze cu întârziere în problema redimensionării sistemului bugetar, prin concedieri masive.