"Presiunile Rusiei vor începe din noiembrie"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 iunie 2014

"Presiunile Rusiei vor începe din noiembrie"

Interviu cu Doru Lionăchescu, preşedintele Capital Partners

Dacă Rusia va forma o alianţă cu ţări precum Iranul, Kazahstanul sau China, atunci nu va mai depinde de statele membre UE, consideră Doru Lionăchescu, preşedintele Capital Partners. Domnia sa este de părere că presiunile Rusiei vor începe din noiembrie.

"În prezent, Bulgaria depinde 100% de gazul rusesc, ca şi ţările baltice, în timp ce state precum Grecia importă peste 80% din gazul de care au nevoie. Acum, Rusia pregăteşte terenul. Presiunile vor începe, însă, în noiembrie, când va veni frigul", ne-a mai spus Doru Lionăchescu, în cadrul unui interviu.

Reporter: Ne aflăm într-un moment extrem de dificil şi, în acelaşi timp, incert, la nivelul regiunii. Rusia a oprit livrarea gazelor către Ucraina, după ce a semnat un acord pentru crearea unei Uniuni Economice Eurasiatice, iar unii analişti consideră că ruşii urmăresc să creeze un patrulater economic cu India, China şi Iran. Cum credeţi că va evolua această situaţie?

Doru Lionăchescu: Da, Rusia are o strategie pe care o urmează, iar aici intră în discuţie şi Kazahstanul, care, asemeni Iranului şi mai ales Chinei, reprezintă o piaţă destul de mare astfel încât Rusia, dacă formează o alianţă cu acestea, să nu mai depindă de alţii. În prezent, Bulgaria depinde 100% de gazul rusesc, ca şi ţările baltice, în timp ce state precum Grecia importă peste 80% din gazul de care au nevoie. Acum, Rusia pregăteşte terenul. Presiunile vor începe, însă, în noiembrie, când va veni frigul. A mai oprit livrarea de gaze care tranzitau Ucraina timp de două săptămâni, în 2007.

Dar nu cred, totuşi, că vor fi probleme. Probabil că ruşii vor întreţine focarul acesta de conflicte în Ucraina, fără să intre pe partea militară şi vor destructura statul ucrainean - ori îl împart în două, ori Ucraina, exasperată de modul de trai, se va întoarce cu faţa către ruşi, care sunt foarte cinici şi realişti.

Să nu-şi imagineze nimeni că Putin este de capul lui acolo, pentru că are un suport social colosal. A reuşit să reaprindă mândria interioară a poporului său, după ce acesta a fost extrem de umilit odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Doru Lionăchescu: Faptul că Putin le promite ruşilor că vor deveni din nou o mare putere şi că toţi vor ţine cont de ei şi vor discuta de la egal la egal cu oricine, le oferă acestora o putere de neimaginat. Trebuie să ţinem cont de puterea militară a Ruisiei, care are un program de investiţii în armată de 40 de miliarde de dolari pe an, oficial, după războiul din Georgia, în timp ce Europa nu are forţă militară.

Reporter: Cum am putea să ne apărăm de această forţă, mai ales în condiţiile în care şi noi depindem de gazul rusesc?

Doru Lionăchescu: În contextul actual, consider că ar trebui promovată tehnologia gazelor de şist, pentru că noi avem privilegiul, comparativ cu alte state, să deţinem astfel de rezerve.

Reporter: În momentul în care a început explorarea gazelor de şist în judeţul Galaţi, au avut loc acele cutremure în lanţ, care se presupune că ar avea legătură cu procesul de exploatare. În aceste condiţii, ce soluţie ar putea exista?

Doru Lionăchescu: Părerea mea este că în situaţii controversate cum este aceasta trebuie acceptat următorul principiu - politicile publice să se facă pe baza consensului ştiinţific. Dacă există consens ştiinţific potrivit căruia gazele de şist produc cutremure, să se interzică exploatarea lor, dar dacă nu există nicio dovadă concludentă că ar fi vreo legătură între una şi alta, nu putem accepta ca politicile publice să fie dictate de unii oameni, majoritatea neinformaţi şi o parte manipulaţi. În America, sunt zone care au trecut printr-o transformare fenomenală după ce au fost exploatate gaze de şist. SUA s-au schimbat fundamental în cinci ani - au trecut de la importuri la exporturi, în acest domeniu. Anul trecut au depăşit Rusia ca producător de petrol şi se estimează că până în 2020 vor depăşi şi Arabia Saudită. Preţul gazului în America este de trei ori mai mic decât în Europa şi de patru ori mai mic decât în Japonia.

Au fost şi în America mişcări ecologiste, dar acolo cine nu are bază ştiinţifică nu rezolvă nimic. În plus, o parte din tot ceea ce se spune despre acest subiect ar putea porni şi de la Gazprom, care are interesele sale. Ucraina, înainte de această lovitură de stat, încheiase un program amplu de exploatare a gazelor de şist.

Acum, problema că ar putea fi oprite gazele pe care ruşii le vând ţărilor din UE este critică, pentru că dacă până acum nu avea alternativă, acum Rusia a semnat un contract de colaborare cu chinezii.

La noi, energia ar putea fi categoric un motor de creştere a economiei şi vorbesc despre energia alternativă în general, nu doar de gazele de şist.

Reporter: Probabil că un singur motor nu este suficient pentru ca economia noastră să crească aşa cum ar trebui. Care sunt celelalte motoare pe care trebuie să le turăm?

Doru Lionăchescu: În primul rând trebuie restructurat statul. Avem nevoie de o restructurare a aparatului administrativ, unde sunt 1,3-1,4 milioane de angajaţi. Înainte de 1989, erau 600.000-700.000 de funcţionari şi atunci aveam o economie 100% de stat. Avem o problemă mare de tot, din acest punct de vedere. Cel mai rău este în administraţia publică locală, unde sunt foarte mulţi angajaţi şi unde nu există niciun criteriu de salarizare - este un haos administrativ de neimaginat. La 25 de ani după revoluţia din "89, aproape jumătate din activele economice ale României sunt încă în posesia statului.

De asemenea, trebuie modernizată infrastructura şi trebuie făcută privatizarea, pentru ca statul să fie scos din locurile de unde iroseşte, astfel încât acestea să poată fi eficientizate.

Reporter: Deocamdată, statisticile spun că motoarele de creştere ale economiei sunt agricultura şi exporturile, însă agricultura depinde, încă, de vreme, iar ritmul de creştere a exporturilor a scăzut lunar, în ultima vreme. Cum vedeţi această situaţie?

Doru Lionăchescu: Noi facem o agricultură extensivă şi ineficientă. Practic, vindem grâu, fiind departe să ne menţinem creşterea economică din agricultură.

Referitor la exporturi, privind realist, ritmul în care acestea creşteau nu era sustenabil pe termen mediu. Nu ne puteam aştepta să ne crească exporturile în ritm mai mare decât îi creşteau Chinei sau Vietnamului. A fost o situaţie conjuncturală de creştere cu două cifre, care trebuia să revină la normal, întrucât noi nu acţionăm în niciun fel pentru îmbunătăţirea competitivităţii ţării.

Noi suntem într-un siaj, într-o dependenţă cvasi-totală de economia europeană, în special de cea a Germaniei, mai ales pentru că mai mult de 20% din exporturile noastre sunt pe piaţa auto. Noi nu avem exporturi competitive, şi acest lucru se întâmplă pe fondul în care economia dă semne de creştere.

Reporter: Este o creştere reală? Pentru că nu se simte şi în buzunarele noastre...

Doru Lionăchescu: Ceea ce ne induce în eroare este, într-adevăr, că nu vedem această creştere în buzunarul nostru. Explicaţia este simplă - în condiţiile în care avem 3% creştere economică, nouă ne trebuie peste 2% doar să ne acoperim dobânzile aferente datoriei pe care o avem către organismele internaţionale. Omul nu are cum să simtă creşterea de sub 1%, care mai rămâne. Deocamdată, creşterea economică nu este suficientă pentru a ne acoperi datoriile din anii precedenţi.

Ca să simţim în buzunare evoluţia economică, trebuie să fie mult mai mare, probabil peste 5-6%. Şi acest lucru nu se va întâmpla, repet, fără reformă structurală. Doar prin siajul dependenţei de UE şi al anilor agricoli buni nu avem cum să depăşim plafonul de creştere de 3-3,5%, care înseamnă un net 1-2%.

Statul trebuie să înceapă să investească în educaţie, în sănătate, să construiască autostrada până la Sibiu, să realizeze linii ferate, să rezolve problema Portului Constanţa, să-şi joace rolul de investitor în economie, şi nu mă refer că trebuie să cumpere acţiuni la Oltchim.

Reporter: În final, ce estimări aveţi pentru acest an, din punct de vedere economic?

Doru Lionăchescu: Pentru 2014, sunt moderat optimist. Marile temeri rămân legate de Europa şi de cum va evolua conflictul cu ruşii.

Reporter: Mulţumesc!

Doru Lionăchescu: "Toată politica fiscală mi se pare o încropeală. La fiecare trei sau şase luni, când se apropie vizita delegaţiei FMI, se încropeşte ceva care, aritmetic, să placă finanţatorului internaţional. Nu avem o filozofie fiscală, bugetară - prin pârghiile fiscale să stimulăm munca, real estate-ul sau capitalul, respectiv să descurajăm anumite lucruri. Nu suntem în stare, de 25 de ani, să articulăm o strategie fiscală".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Cu asemenea pseudoanalisti ca Doru Lionăchescu nu-i de mirare ca avem rezultatele pe care le vedem. "Analistul" lui peste prajit priveste doar din perspectiva bugetul statului si afirma ca sunt prea multi salariati, in loc sa priveasca global la numarul de cetateni la care trebuie sa le asiguri un nivel de trai minim. Daca concediezi salariatii de la stat nu mai trebuie s le asiguri venituri? Oamenii trebuie sa manace, sa se imbrace, si consuma energie, apa si alte servicii chiar daca nu sunt salariati. Cu sau fara bugetari populatia consuma si statul trebuie sa le ofere fie posibilitaeta sa desfasoare activitati economice proprii rentabile, fie protectie sociala. Reducerea numarului bugetarilor nu rezolva problema locurilor de munca din sectorul privat.

    1. Moftangiule, ai ramas ancorat in epoca Ceausescu; statul sa faca , statul sa le asigure.... oamenii sa manance!

      Deaia ne merge cum ne merge... 

      @Nemofturosul, daca citesti si intelegi ce a spus celalalt (o fi prea greu, poate) o sa retii faptul ca omul a spus ca daca vei concedia mare parte din angajaii de la stat (sa spunem 700 de mii), atunci dublezi somajul, ajungi la 15%. Ca locuri de munca nu se creeaza iar aici statul este cel care trebuie sa faca conditiile necesare. Daca va scadea PIB-ul ca urmare a faptului ca se ajunge la 15% somaj, atunci si consumul va scadea si vor fi concediati si cei din mediul privat. Asa ca vei ajunge si tu in somaj, care ajunge la 20%.

      daca ti urmaresti firul logic, este de ajuns sa creasca nr. de angajati la stat ca economia sa mearga bine.:-)

      din pacate aceasta a fost intotdeauna o reteta sigura pt. dezastru.

      singura chestie logica si functionala este lantul: se reduc cheltuielile cu functionarea statului, deci se pot reduce taxele, deci se creeaza acumularea de capital in mediul privat, deci apar investitiile si implicit noi locuri de munca. consumul ramane relativ constant in primele faze, apoi incepe sa creasca 

      Nu a spus nimeni ca o crestere a numarului de bugetari este solutia. Din '90 se experimenteaza reducerea costurilor cu salarile in loc sa focuseze pe gasirea de piete si sustinerea exporturilor de produse cu grad mare de prelucrare.

      Cu masura reducerii costurilor si inchiderea firmelor nerentabile s-a "intrat in vrie". 

      Au inchis capacitatile de prelucrare de legume, fructe, zahar, si zootehnice si a picat si productia agricola ca un joc de domino. Turismul a fost o oprtunitate ratata.

      O vorba spune ca "destepul invata din erorila altora, prostii nu invata nici din proprile erori". 

      Eu nu sunt ancorat in epoca Ceausescu, dar cei care patroneaza statul centralizat, care au refuzat o privatizare autentica, si au facut-o ca sa nu-si atinga scopul, si refuza sa accepte autonomia locala, cu siguranta sunt ancorati in epoca respectiva. Asta inseamana cam toata clasa politica, si fostii FSN-isti si beizadelele lor.

    Opiniile domnului Lionachescu sunt perfect realitati dure. Politicienii sunt si hiene si imbecili neancorati in realitate. Din pacate cei care ar trebui sa ia decizii ori sunt respinsi de sistem ori nu incearca sa se implice ptr ca in mod real nu au nici o sansa de a penetra sistemul

    avem potential higrografic domnu lionachescu. spuneti sa se faca hidrocentrale . distrugem agricultura cu gazele de sist si apele si sanatatea populatiei. politica se face in interesul poporului , nu contra lui. hidrocentralele ne asigura independenta energetica si gazele din marea neagra . cu cat va platesc astia de la chevron?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2812
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9363
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.8147

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb