Declaraţiile tumultoase din cursul lunii aprilie cu privire la proiectul minier de la Roşia Montană au "mişcat" puternic acţiunile companiei canadiene Gabriel Resources (acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation - RMGC) la Bursa din Toronto. O acţiune Gabriel Resources (cotată cu simbolul GBU) valora, vineri, 3,13 dolari canadieni (3,15 dolari SUA), mai puţin cu aproape 37% faţă de cotaţia de la începutul lunii, după ce, joi, acţiunile companiei aproape se înjumătăţiseră comparativ cu startul lui aprilie, ajungând la 2,69 dolari canadieni. Pe 6 aprilie, în presă a apărut ştirea potrivit căreia, în urmă cu o zi, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat irevocabil planurile de urbanism ale RMGC, moment în care acţiunile companiei canadiene s-au devalorizat cu 23,43%, de la 4,61 dolari canadieni, la 3,53 dolari canadieni.
Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu cu privire la proiectul de la Roşia Montană au venit la o distanţă de numai două zile lucrătoare de la ştirea anulării planurilor de urbanism. Astfel, pe 10 aprilie, preşedintele a cerut Guvernului şi noului ministru al mediului, Attila Korodi, să se pronunţe în legătură cu Roşia Montană, Roşia Poieni şi proiectul Chevron de exploatare a gazelor de şist, recomandând autorităţilor să ia o decizie în privinţa derulării investiţiilor şi creării de noi locuri de muncă. Atunci, acţiunile GBU au urcat cu 6,56%, de la 3,05 dolari canadieni, la 3,25 dolari canadieni, pentru ca, mai apoi, să-şi continuie declinul, până la valoarea de 2,74 dolari canadieni, înregistrată pe 16 aprilie. În următoarele două zile, acţiunile GBU s-au apreciat uşor, până la 2,94 dolari, pentru ca, pe 19 aprilie, să marcheze o nouă scădere, până la 2,69 dolari. Pe 18 aprilie, Gabriel Resources şi-a anunţat investitorii că "Tribunalul Cluj a validat din nou Certificatul de Urbanism nr. 87/2010, respingând cererea unor ONG-uri care se opun prin orice mijloace creării de locuri de muncă".
ONG-ul Alburnus Maior a replicat că, de fapt, exprimarea companiei a fost de natură să dezinformeze, pentru că Tribunalul Cluj nu s-a pronunţat asupra legalităţiii documentului, ci doar a respins acţiunea de contestare a certificatului de urbanism, pe motiv că a fost tardivă.
Opinia avocaţilor Alburnus Maior este că decizia Curţii de Apel Alba Iulia rămâne în vigoare, iar anularea Planurilor de Urbanism atrage după sine anularea Certificatului de Urbanism, ce nu poate fi emis în lipsa planurilor. Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, actualul Certificat de Urbanism al RMGC este nul, potrivit legii, deoarece conţinutul lui este identic cu cel al Certificatului de Urbanism anulat înainte de anul 2010, în mod irevocabil, pentru motive de mediu.
RMGC îşi menţine poziţia şi spune că Certificatul său de Urbanism este valabil.
Marin Anton, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, preşedintele Comisiei de Avizare Tehnică a proiectului minier, a declarat, recent, că Ministerul nu poate lua o hotărâre cu privire la proiectul de la Roşia Montană pentru că mai aşteaptă un aviz de la Ministerul Culturii.
În ultimul an, acţiunile Gabriel Resources au pierdut aproximativ 57%.