Preţul cărnii de miel ar putea depăşi, în acest an, 20 de lei kilogramul în magazine, în condiţiile în care carcasa de miel se vinde la poarta abatorului cu preţuri cuprinse între 16 şi 20 lei/kg ((fără TVA), mai mult cu 10 la sută faţă de anul trecut. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în perioada Sărbătorilor Pas-cale din acest an, ar putea fi sacrificaţi între 3,5 şi 4 milioane de miei/iezi, în creştere cu cel mult 34% faţă de anul trecut, când au fost sacrificate 2,98 milioane capete.
Direcţia de specialitate din MADR estimează că, în 2010, carnea de miel în viu la crescători va avea un preţ între opt şi zece lei/kg, faţă de şapte - nouă lei/kg anul trecut, în timp ce carnea de miel în carcasă, la poarta abatorului (fără TVA), se va situa între 16-20 lei/kg, comparativ cu 14-18 lei/kg în 2009. Potrivit statisticilor, citate de Agerpres, în ţările Uniunii Europene preţurile la carnea de miel/ied în carcasă sunt cuprinse, în această perioadă, între 19,1 lei/kg şi 25,3 lei/kg, cu mici diferenţe de la o ţară la alta.
Cu toate că statisticile arată că în ţările Uniunii Europene preţurile sunt ceva mai ridicate decât cele autohtone, marile lanţuri de magazine din România se vor aproviziona şi în acest an cu carne de miel din import, la fel ca şi în anii trecuţi, dacă preţurile din ţările UE vor fi mai accesibile decât cele ale mielului autohton.
Pentru 2010, se estimează obţinerea a 8,28 milioane miei, din care mai mult de jumătate se obţin în primele trei luni ale anului. Mieii ce urmează să fie sacrificaţi în perioada pascală, în acest an, vor ajunge la o greutate aproximativă de 19,5 - 20 kg viu/cap, o greutate medie mai mică decât în 2009, în condiţiile în care Paştele este sărbătorit cu două săptămâni mai devreme decât anul trecut. În 2009, greutatea medie a mieilor/iezilor sacrificaţi în perioada pascală a fost de 21 - 22 kg în viu/cap.
În ceea ce priveşte exportul de miei vii, o afacere profitabilă în această perioadă, ciobanii sibieni se plâng că nu vor avea ce să vândă pe pieţele externe deoarece mieii sunt prea mici de Paşte şi nu vor depăşi, mulţi dintre ei, greutatea de 6-7 kilograme în carcasă. "În acest an, Sărbătoarea Pascală este prea devreme, ceea ce va fi o problemă pentru oieri pentru a vinde mieii la intern, exportul fiind amânat pentru luna mai şi la toamnă. Vom avea miei prea mici de Paşti, de doar 6-7 kilograme, probabil care se vor vinde cu greu şi în pieţele de la noi, cu preţuri între 16 şi 18 lei kilogramul. În viu, kilogramul de carne de miel poate fi de 8-9 lei, la fel ca anul trecut", a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Ioan Penţea.
Cei aproape 9.000 de oieri din judeţul Sibiu deţin peste o jumătate de milion de oi şi berbeci, din care 60.000 de miei pentru Paşti, majoritatea în localităţile din Mărgimimea Sibiului, Jina şi Tilişca. Pentru că mieii nu vor cântări, majoritatea, mai mult de 6-7 kilograme fiecare, oierii nu vor putea face export în acest an în ţări precum Italia, Grecia sau Turcia. Italienii, grecii şi turcii cer, în fiecare an, miei sibieni, de cel puţin 12 kilograme fiecare, pentru care plăteau, anul trecut, 9 lei pe kilogram, în viu.
"În 2009, au fost exportaţi din judeţul Sibiu 30.000 de miei. În acest an, probabil se vor exporta în luna mai şi la toamnă, când mieii vor fi mai mari. Important este să protejăm producătorii, pentru că produsele ecologice se prăpădesc fără ajutor. Acum, cel mai mult câştigă cei care fac negoţul cu miei, intermediarii", a mai spus Penţea.
Vânzarea de carne de miel de Paşti reprezintă în continuare o sursă foarte importantă de profit, pentru oierii sibieni, în condiţiile în care aceştia nu îşi mai pot comercializa lâna, pentru că nu mai are căutare la noi, iar laptele de oaie nu este valorificat la adevărata valoare în cele 107 centre autorizate din judeţ.
Potrivit datelor MADR, în 2009, a fost exportată o cantitate de 2.800 tone de miei în viu, la un preţ de 2,11 euro/kg şi 198,6 tone de carne de miel în carcasă la un preţ de 5,27 euro/kg. De asemenea, importurile de carne de miel în carcasă au fost de numai 118,5 tone, anul trecut, la un preţ de 3,52 euro/kg. În 2009, consumul mediu de carne de oaie şi capră a fost de 1,3 kg/locuitor/an, de două ori mai mic decât cel din ţările UE, care se ridică la 2,7 - 3 kg/locuitor /an. La finele lui 2009, efectivele totale de ovine şi caprine erau de 10,775 milioane capete, din care matcă - 8,039 milioane capete, iar pentru 2010 este estimată o creştere pe acest segment până la 10,821 milioane capete, din care matcă 8,429 milioane capete.