Potrivit ultimelelor date ale Uni-unii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR) preţul cărnii de pa-săre, tip griller, a scăzut uşor de la 60.961 lei/kg la 59.749 lei/kg (TVA inclus). Preţul odolului (pui cu cap şi picioare) este de 51.608 lei/kg (TVA inclus). La ora actuală, preţurile practicate pe piaţă sînt sub costurile de producţie ale crescătorilor de păsări.
"Pe fondul unei supraoferte determinată de cantităţile mari importate în ultimele luni din America şi Brazilia, preţul cărnii de pasăre scade", ne-a declarat domnul Gheorghe Antochi, preşedintele "Agricola Interna-ţional". Preţul cărnii de pasăre ar putea să-şi revină începînd cu luna martie, ne-au spus surse din cadrul UNCPR. În pre-zent, circa 50% din carnea de pasăre de pe piaţă este auto-h-tonă restul provenind din import. Volumul importurilor men-ţinut ridicat şi ieftinirea continuă a acestora ar putea determina scăderea preţurilor in-terne, fapt care va afecta programele producătorilor locali de carne. În acest an, autorităţile vor subvenţioana producţia de carne de pasăre în viu - pui broiler livrată la abatoarele autorizate.
Menţionăm că producătorii autohtoni nu vor primi sub-ven-ţii comunitare în momentul intrării ţării noastre în UE, acest sector fiind liberalizat.
Anul trecut, ţara noastră a importat o cantitate de 129,2 mii tone carne de pasăre, în valoare de 69,7milioane de euro.