Preţul gazelor a sărit cu 40% din cauza riscului de grevă la unele facilităţi de GNL din Australia

T.B.
Macroeconomie / 9 august 2023

Preţul gazelor a sărit cu 40% din cauza riscului de grevă la unele facilităţi de GNL din Australia

Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au revenit miercuri peste pragul de 40 de euro pentru un Megawatt-oră, pe fondul unei posibile greve a muncitorilor de la unele facilităţi de gaze lichefiate din Australia, transmite Bloomberg, conform agerpres.ro.

În jurul orei 3:43 p.m., la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 30%, până la 40,35 euro pentru un Megawatt-oră, după ce în cursul şedinţei au fost înregistrate creşteri de până la 40%.

Angajaţii din Australia ai firmelor Chevron Corp. şi Woodside Energy Group Ltd. au votat în favoarea demarării unei greve, care este posibil să afecteze livrările de gaze naturale lichefiate ale Australiei, ceea ce ar pune presiune pe piaţa mondială de GNL. Deocamdată nu este clar când anume ar urma să fie declanşată greva, dacă se va ajunge la această formă de protest.

Nick Campbell, director la firma de consultanţă Inspired Plc., spune că este posibil ca cumpărătorii asiatici să vină cu oferte mai mari pentru a-şi garanta importurile de gaze lichefiate şi a înlocui livrările din Australia care ar putea să fie perturbate, iar această situaţie ar afecta şi Europa. "Gazele lichefiate au devenit o sursă importantă de aprovizionare în mixul de gaze european şi de acea orice semnal că aceste livrări sunt în pericol duce la o creştere a preţurilor", spune Nick Campbell.

Există şi alţi factori care au impulsionat preţul gazelor în ultima perioadă. Printre acestea se numără diminuarea importurilor de gaze lichefiate în Europa în ultima lună şi livrările în creştere din Europa în Ucraina, care are capacităţi de depozitare disponibile. Potenţialele întârzieri în lucrările de mentenanţă la facilităţile de gaze din Norvegia reprezintă şi ele un risc. Însă pentru moment aceşti factori sunt contracaraţi de cererea redusă de gaze precum şi de faptul că gradul de umplere a depozitelor din Europa este la un nivel neobişnuit de mare pentru acest moment al anului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Poate ar trebui sa cumparam gaz rusesc "ieftin"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb